Inlägg märkta ‘katter’

Husdjur och diabetes…

19 mars, 2013

IMAG1130enligt en artikel i Sundsvall Tidning så har Tove Fall, som forskar om diabetes hos katter, hundar och människor delat  med sig av sina kunskaper till veterinärer i Mellannorrland.

jag hoppas verkligen att de hörde och noterade ner dessa rader för att ordentligt komma ihåg:

”Orsaken till att katter visar en ökning kan beror på fodret. Det gäller för kattägaren att inte köpa foder som innehåller kolhydrater i form av spannmål.

– En katt är köttätare och kan inte ta till vara på den extra sockermängden som från kolhydraterna från spannmål. Däremot är hundar liksom grisar lite mer allätare som vi människor.”

Jag hoppas också att hon var extra tydlig med LITE i sista meningen…

Ursprungskost är alltid bäst hälsomässigt för oss alla och i katternas fall är det MÖSS och fåglar eller Mjau blötmat som är så nära naturlig kost (BARF) som möjligt. Orijen och Carnia Lynx är bra torrfoder.

Möss kan skydda katter från diabetes

20 juli, 2011

”Precis som människor kan katter drabbas av diabetes. Störst risk löper de som är överviktiga. Men sjukdomen går att behandla. Framför allt bör man se över kattens matvanor. Bäst är att utgå från ursprungsdieten – möss.”

att artikeln sedan dravvlar om att människor är annorlunda bör vi bortse ifrån och själva inse att den kost vi alla är skapade för (ursprungsdiet)  är den vi bäst behåller hälsa på hela livet… dvs så lite raffinerade moderna kolhydrater som möjligt och helst aldrig något spannmål  över någons läppar…

tack kostdoktorn för tipset. 😀

 

 

Kakor ger gorillorna problem

24 maj, 2011

Gorillor dör av hjärtsjukdomar i amerikanska djurparker. En studie visar att det beror på dålig kost.

så skriver man på svt-vetenskap

”Älskar sötsaker

För att få ett slut på gorillornas onyttiga livsstil ändrar man nu deras mathållning. När djurskötarna skar ner på sötsakerna ledde det till dåligt humör hos de sockerberoende djuren i början, men i längden blev de lyckligare och lugnare.”

Precis vad som gäller för oss människor…