Inlägg märkta ‘ketogen diet’

Rekordmånga barn tar ADHD-medicin

8 augusti, 2012

Idag blev jag djupt ledsen, jag blir ibland ledsen när man hör nyheter och annat på TV, men idag kom tom tårar i ögonen och en djup sorg i hjärtat.
Det är så ledsamt att man (verkar)  inte forskar i varför fler och fler får diagnosen ADHD.
Det känns som att man bara forskar fram mediciner och sedan är nöjd att dessa hjälper. Självklart menar jag inte att de inte ska få sin medicin, men varför inte forska i varför detta ökar så dramatiskt?

Svt skriver idag: Läs mer »Rekordmånga barn tar ADHD-medicin

7-åriga Ottos epilepsi botades med ketogen kost

12 juni, 2012

Nyhetsmorgon igår hade 7-åriga Otto som gäst och här berättar han om sin kost och Barnneurolog Maria Dhalin berättar om behandlingsmetoden.
Litet intressant är att Maria säger att det inte finns tillräckliga studier för att hjärt kärlsjukdomarna ökar med fettrikkost…

Mer om epilepsi och ketogen kost 

 

En gripande film om epilepsi och ketogen diet (LCHF)

3 oktober, 2011

Toxiska epistlar skriver om denna idag.

Ketogen kost vid epilepsi

29 september, 2011

Ett litet klipp ur artikeln

”I de fall av epilepsi hos barn där varken antiepileptika eller kirurgi hjälper bör man överväga ketogen diet, en kolhydratfattig och fettrik kost med noggrann kontroll av kaloriintaget. Ketogen diet har använts sedan 1920, men har fått förnyat intresse sedan 1990-talet. I Sverige ges denna behandling till barn i Göteborg, Lund, Umeå och Stockholm. Här ger överläkare Maria Dahlin, Astrid Lindgrens Barnklinik, en översikt över användningen av ketogen diet i dag.

(min lilla lax-tallrik får illustrera ketogen mat)

 

Bakgrunden till intresset kring en fettrik kost vid epilepsi är att det sedan länge varit känt att fasta kan minska mängden epileptiska anfall. Fasta leder till förbrukning av kolhydratdepåer och nedbrytning av fettreserver till fria fettsyror och ketonkroppar som används i cellens mitokondrier för energiproduktion(ATP).

Tanken är att en fettrik diet med få kolhydrater skulle kunna imitera den metabola situationen i kroppen vid fasta. Vid detta metabola skifte sker omfattande biokemiska, metabola, hormonella och fysiologiska förändringar och hypotesen är att dessa kan bidra till minskad neuronal retbarhet och därmed bättre anfallskontroll.”

en gripande film

Värt att veta är att många neurologiska sjukdomar blir bra eller bättre med ketogen diet (LCHF)

 

 

ADHD = tjäna pengar?

23 september, 2011

”Många svenskar har numera ett förhållande till begrepp som adhd, asperger och tourettes.
Det har skett i takt med att de neuropsykiatriska diagnoser blivit allt fler.

Mest tydlig är ökningen på det högaktuella området adhd – med en fördubbling av barndiagnoser på sex års tid och en tredubbling av utskrivna narkotikaklassade adhd-mediciner.

Vem vinner på det?”

Så står det i en artikel idag på Aftonbladet

Ja man blir ju inte förvånad, det borde vara förbjudet för alla läkare och forskare att vara sponsrade på ett eller annat sätt av ALL industri. Det borde ligga i statens intresse att allt sådant är oberoende.

Andra rader ur artikeln som man bör grunna över är dessa:

”Och i det perspektivet är det läkemedelsbolagen som är de solklara vinnarna på de allt fler neuropsykiatriska diagnoserna.

De fem svenska läkemedelsbolag som är mest involverade ingår i internationella koncerner, men omsätter i de flesta fall miljarder bara på den svenska verksamheten.

Marknadsföringen är en viktig del för att öka på vinsterna –  liksom samarbeten med läkare.”

Är det därför ALL behandling alltid inbegriper medicin, frågar jag mig?
Istället för att titta på vad en ketogen kost kan göra för  de sjuka.

Många av våra neurologiska sjukdomar blir bättre eller tom bra med ketogen diet.
Epilepsi

ADHD

Alzheimers

Vill du läsa mer är det bara att googla ketogenic diet + den sjukdom du vill undersöka.