Inlägg märkta ‘Kokos’

Kokosnöt är ingen nöt

3 februari, 2012

Kokosnöten är en frukt och närmarebestämt en stenfrukt.

Definitionen av stenfrukt är att det i varje fruktkropp finns ett och endast ett frö.
Andra stenfrukter är :
Kaffe, mango , valnöt, cashew och pekannöt

Det är därför som nötallergiker ofta kan tåla kokosnötter.
De tillhör inte släktet (botaniska) nötter.

Det finns mycket som är bra med kokosnöt, men det jag vill lyfta fram idag är att kokosnötsmjöl (Amanprana) har en naturlig mycket låg halt av omega 6 till stor skillnad från andra nötter och givetvis spannmål man gör mjöl av.

Så baka därför hälsosamt med kokosnötsmjöl! 

 

 

 

Limekaka med lime- och kokostopping

15 september, 2011

Ingredienser
5 ägg
2 msk sötning Bakery+
saften från 3 st lime
100 g smält osaltat smör
2 dl grädde
1,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Topping:
200g mycket mjukt osaltat smör
100 g cream cheese eller philadelphia ost
1,5  msk Bakery+ sötning
rivet kal från 3 st lime

Gör så här:
Vispa ägg och sötning till kakan och smält smöret. Häll i smöret, limen och grädden, blanda väl.
Blanda alla torra ingredienser väl med varandra och bland ner det i smeten. Grädda i en smord och bröad  långpanna 15×25 ca 30 minuter i mitten av ugnen  i 175 grader.

Förbered toppingen:
Blanda alla ingredienser och se till att smöret är mycket mjukt och att cream cheesen är rumstempererad.
Bred sedan krämen över den avsvalnade kakan och strö rikligt med kokosflingor över. Förvaras svalt.

©Mariann Andersson

 

 

Marianns Kokosglass med limemarinerade jordgubbar

13 maj, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
3 äggulor
200-250 g kokosmjölk
2,5 dl grädde
1 dl kokosflingor
2 msk Bakery+

Limemarinad  och jordgubbar
250 g jordgubbar färska eller frysta.
1 st lime, skal och saft

Gör så här
1. Ställ förvaringsburk i frysen och serveringsskålar i kylen.
3.Blanda kokosmjölken med kokosflingor, äggulor och sötning i en kastrull, sjud upp lite försiktigt, får EJ koka. När det tjocknat lite, ta kastrullen från värmen och låt svalna.
4. Häll sedan i grädden och ställ in glassmeten i kylen.
5. Skiva halvtinade eller färska jordgubbar och lägg dem i en vid skål.
6. Riv skalet från 1 st lime och pressa sedan ur saften.
7. Strö limeskalen över jordgubbarna och fördela saften över. Rör runt försiktigt.
8. Är det färska gubbar kan de stå i kylen medan glassen blir klar, är det frysta kan de stå framme.

Glassmaskin:
Häll i glassmeten väl kyld och börja röra så sakteliga i ca 15-20 minuter. Servera med limemarinerade jordgubbar i väl kylda skålar.

Frysen:
lägg glassen i förberedd iskall bunke och rör ca var 30 minut under 4 timmar. Servera sedan i väl kylda skålar med limegubbarna.

Tips: Vill du ha helt len glass uteslut kokosflingorna.

 

©MariannAndersson

 

br /

Kokossticks – mandelsticks – hasselnötsticks till glass

8 maj, 2011

Kokossticks

1 äggvita
1, 5 dl kokosflingor
0,5  msk sötning Bakery+

Gör så här
Blanda alla ingredienser och forma avlånga kakor, lillfingerbreda  pinnar.
Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Passa dem så de inte blir brända. Blir ca 8 st fingerstora.

Man kan också smaksätta kokossticken med  rivet skal från 1 citron eller lime,
eller 1/2 msk kakao ( ta mer sötning), eller 1/2 tsk vaniljpulver.


Mandelsticks
: 1,5 dl mald skållad/skalad mandel eller mandelmjöl. Även att riva i 1 st bittermandel är jättegott!
Hasselnötsticks: 1,5 dl hasselnötsmjöl.

Vill du prova att göra chokladsticks och vaniljsticks så gör så här:
1 ägg,  3-4 msk kokosnötmjöl, 2 msk sukrinmeliss och 1/4 krm stevia, 1/2 tsk vanilj eller 1 msk kakao. Du får anpassa kokosnötmjölet till konsistensen, ska gå att hantera med fingrarna.  Blir ca 6-8 st.

Bilden: Kokossticks i mitten. Mandel och hasselnötsticksen överst, och vanilj och choklad sticks nederst.

©MariannAndersson

1 äggvita

Kokoskaka

3 april, 2011

8-12 bitar

Ingredienser:
4 ägg
2 msk sötning Bakery+
150g smält smör
1/2 dl kokosnötsmjöl
0,5-1 dl kokosflingor, mixa dem om man inte vill ha lite ”tugg” i kakan.
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Lite kokosflingor till dekoration

Gör så här
Vispa ägg och sukrin/stevian fluffigt. Tillsätt det smälta smöret och vispa. Blanda torra ingredienser och vill man inte ha lite tugg i kakan mixar man flingorna först i en matberedare i några minuter.
Tillsätt sedan denna blandning och blanda runt väl.
häll upp i smord bröad (pofiber) form ca 15×23. Strö kokosflingor över smeten innan gräddning om den ska användas som den är.

Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Känn med sticka.

Tips: god att äta som den är, men är kanon som en bakelsebotten!
Ev fyll en muffinsform (hård alá mazarinform) till 1/4 och grädda i ca 5-10 min, känn efter. Låt kallna.
Fyll på med lite vanilj alt chokladkräm, toppa med grädde och jordgubbskivor, violá en god bakelse att äta ur formen!

©MariannAndersson