Inlägg märkta ‘kokosnötsmjöl’

Prishöjning på G på kokosnötsmjölet

9 september, 2011

För alla oss som älskar kokosnötsmjölet, vi kanske ska bunkra lite?
Importören flaggar för prishöjning och då kokosnötsmjölet ju har en bra hållbarhet också, så kanske det finns fler som vill veta om det och som kanske ändå är på gång att handla det och vill passa på att köpa på sig ett par extra påsar.

Jag blev nämligen lite orolig för jag  trodde det var brist på mjölet på nätet och slängde iväg ett mail till LCHF butiken och fick klart för att ingen brist råder där  i alla fall. 😀

LCHF butiken har  massor med mjöl inne just nu!

 

 

 

Grova lchf-kex-knäckebröd

8 augusti, 2011

Ca 8-12 st

Ingredienser:

1 ägg
1 dl vatten
0,5 tsk salt
0,5 dl linfrön
0,5 dl fibrex
0,5 dl fibrex-strö ( Finax)
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:

1. Vispa ägg, vatten och salt.
2. Blanda torra ingredienser.
3. Blanda ner det torra i äggsmeten väl.
4. Klicka ut så många du vill ha på bakplåtspapperklädd plåt och platta ut dem väl max 0,5 cm gärna lägre.
5. Strö ev flingsalt och ev andra valda kryddor eller örter.
6. Grädda i 175 grader i 30 minuter, stäng värmen och låt stå ytterligare minst 30 minuter, känn på kexen när de känns torra.

Dessa blir verkligen knäckebröd och med en viss ”råg”smak.

Tips: Gör det enkelt för dig och platta ut degen på bakplåtspapper till en stor ruta max 0,5 cm tjock och dela/markera den med kniv i lagomt stora ”knäckebrödsbitar”, grädda , torka och bryt.
Förvaras i burk med tättslutande lock, de behåller krispigheten bra.

©Mariann Andersson

 

 

 

 

Marianns saltiner

5 augusti, 2011

Ca 8-10 kex

Ingredienser:
1 ägg
1 dl vatten
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Flingsalt alt vanligt salt, var försiktig med saltet.

Gör så här:
1. Vispa ägg, vatten och salt.
2. Blanda det torra och blanda ner det väl i äggsmeten.
3. Klicka ut smeten på bakplåtspapper och platta ut dem till ca en höjd på ca 0,3 cm. Du kan lägga ett bakplåtspapper över och kavla ut dem på bakplåtspappret innan du drar över pappret på plåten, då är det lättare att få dem tunna och fina, ev justera kanterna och formen. Salta lite lätt ovanpå. På bilden är det för mycket salt i vår smak, vi fick borsta av dem lite lätt.
4. Grädda i ugnen 150 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på galler.

Tips: Äts nybakta, då de mjuknar vid förvaring.

©Mariann Andersson

 

 

 

Kokosnötsmjölets framfart!

9 juli, 2011

Det är lite kul att se att sedan jag började använda kokosnötsmjöl och lägga ut några recept offentligt har mjölets framfart inom LCHF sfären ökat.

När jag sökte recept med ljus och lykta i februari 2011 fanns inget att hitta alls på nätet eller i böcker, nu börjar mjölet dyka upp lite varstans på bloggarna!  Blir säkert någon mer än mig som kommer använda detta i bakböcker i framtiden.

Googlar man bilder på kokosnötsmjöl är det fortfarande mest mina recept och bilder man ser, men detta kommer att ändras när fler och fler får nys om mjölet.

Kokosnötsmjölet är framtidens mjöl!

 

 

Marianns matmuffins

26 maj, 2011

ca 6 st

Ingredienser till grundreceptet:
3-4 ägg beroende på storlek
1 dl grädde
50 g smält smör
1 dl god riven fet ost
0,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
salt och peppar

Smaksättning:
1. Ta torkad basilika i degen. Fyllning:  några hackade blad av färsk basilika, 6-8 st hackade oliver, 2 torkade tomater finhackade, 1/4 rödlök finhackad, 50 g grovmosad/hackad fetaost och ringla över lite olivolja och blanda runt.

2. Fyll med färskost och små små buketter  av broccoli och knaperstekta bacon.

Gör så här
1. Vispa ägg och grädde, salt och peppar.
2. Smält smöret och blanda ner.
3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det i äggsmeten.
4. Riv osten och blanda ner.
5. Fyll en muffinsform eller plåt med halva degen och lägg fyllningen ovanpå, tryck till den lite mot mitten ( inte i botten) och lägg resterande deg ovanpå. Eller så trycker du ner fyllningen bara i lagom fyllda formar.
6. Grädda i ugn  175 grader i ca 10-15 minuter

Fyllningstips från läsare:
Michelle – finhackade champinjoner, röd paprika & purjolök med lite chili

 

Marianns Brödknäcke

17 maj, 2011

12 små eller 6 stora

Ingredienser:
1 ägg
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl linfrön
1 dl mandelmjöl
1 dl pumpa kärnor (eller sesamfrön, eller blanda båda)
3 msk kokosnötsmjöl

Flingsalt

Gör så här
1. Vispa ägg, vatten och salt.
2. Blanda torra ingredienser.
3. Blanda ner det torra  i äggsmeten väl. Känns den väl lös kan man ta i något mer kokosmjöl och känns den kompakt ta mer vatten istället.
4. Klicka ut så många du vill ha och platta ut dem väl, ju tunnare ju torrare och mer brödknäcke. Tjockare blir det mer likt bröd.
5. Pensla med vatten och strö flingsalt på, tryck till saltet lite lätt.
6. Grädda i 175 grader i ca 20-30 minuter. Känn efter, vill du ha det mer torrt måste den stå längre, ev stäng värmen bara och låt stå kvar i ugnen.

Tips: Uteslut pumpakärnor och ta bara sesamfrön eller 1 dl mandelmjöl extra och smaksätt brödet. Vill man ha ”bröd”smak kan mycket väl brödkryddor tillsättas i smeten, eller bara strö kummin ovanpå tillsammans med flingsaltet.

©MariannAndersson

 

 

Marianns smulpaj – rabarber

14 maj, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
3-4 rabarber
2 msk sötning Bakery+

Smulpaj:
200 g smör
0,5dl kokosnötsmjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl fibrex ( eller mandelspån alt hackad mandel)
2 msk Bakery+

Gör så här
1. Ansa och skiva rabarbern i ca 2 cm bitar. Blanda dem i en bunke med bakery+
2. Lägg rabarbern. Du kan här pudra över 1/2 msk kanel om man vill.
3. Smält smöret, sötningen och tillsätt fibrexen till smuldegen i en kastrull.
4. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det i smöret, strö/bred smuldegen över rabarbern.
5. Grädda i ugn 200 grader i ca 15 minuter, kika till den så den inte bränns. Den ska safta sig och ha fin färg.

Servera med god hemlagad vaniljsås!

Man kan ta bär istället om man hellre vill ha det.

©MariannAndersson

 

 

Budapestrulle – LCHF

8 maj, 2011


ca 6 portioner

Ingredienser till botten:
6 äggvitor
2 msk sötning  Bakery+
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl finhackade hasselnötter

Fyllning
2.5 dl vispad grädde
2-3 dl hallon

Garnering lite smält mörk choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och sötning till en fast marängsmet. Blanda kokosnötsmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna  ca 25×20. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på och låt kallna. Vispa grädden, blanda med  färska eller halvtinade frysta hallon och bred över kakan. Rulla ihop som en rulltårta, försiktigt. Garnera med att ringla lite smält mörk choklad över tårtan.

TIPS: Från gun92884 på iFokus

Lägg upp den färdig bakade kakan (fortfarande på pappret) på en fuktig kökshandduk och sedan rulla upp allt (handduk inräknad) snabbt och låta det hela kallna, upprullat. Det gör det enklare att rulla ut kakan för fyllning, för att sedan rulla upp den igen utan att den brister (för mycket).

©MariannAndersson

LCHF-varor, var handlar jag dem?

1 maj, 2011

Självklart hittar vi de flesta LCHF-varorna i butiken eller i gårdsbutiken. Jag tänker ju på då först och främst ägg, kött, fisk, grönsaker och mejerierna. Men om vi vill lyxa till tillvaron, vilket vi ju vill ibland och i synnerhet när det kommer till helg, fest, födelsedagar och andra högtider, då måste vi hitta alternativ till det ”traditionella” och tyvärr går ju det inte att hitta i vanliga butiker.

Jag  möter också ofta frågan om var man köper mandelmjöl, kokosnötsmjöl, erythritol ( sukrin, sötrix, sötin9 mm så behovet av att få tag på dessa produkter verkar vara stort.
Jag handlar mina LCHF produkter från LCHF- butiken. Då är jag säker på att jag får bra varor utan ”mös och bös” i och att det är supertrevlig service och snabb leverans gör ju inte saken sämre. Annars kan man ju fråga sin lokala hälsokostbutik om de tar in varorna man söker.

 

Kunde också notera här förleden att även kostdoktorn gillar LCHF-butiken.


Lunchpepparkaka

24 april, 2011

ca 10 st

Ingredienser:
100 g mycket mjukt smör
1-2 msk Bakery+ sötning (kan uteslutas om man vill)
3 rumstempererade ägg
1,5 dl kokosnötsmjöl
1/2-1 msk pepparkakskryddor
1 tsk malda pommeransskal (kan uteslutas)

Gör så här:
1. Vispa smör, pommerans/pepparkakskryddorna och ev Bakery+ i matberedare.
2. Ta i ett ägg i sänder och vispa mjukt och fluffigt.
3. Ta i kokosnötmjölet. Mixa samman allt till en smidig deg.
4. Rulla en tjock korv 5-7 cm i diameter. Dunsa lätt ändarna på korven  mot bordet ett par gånger så den sätter sig i kanterna och ändarna blir platta och fina.
5. Lägg rullen i kylskåp en timma.
6. Skär ca 10 st, ca  1 cm tjocka skivor av rullen med vass kniv och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Degen flyter inte ut speciellt mycket, så du kan lägga ganska tätt.
7. Grädda i mitten av ugnen i 150-175 grader i 15 minuter. Titta till dem så de inte blir brända.
8. Servera som de är eller gör som vi, hyvla en skiva smör och lägg flera goda skivor gräddost på.

Tips: Gör en dubbel sats och lägg halva degen färdigrullad till en tjock korv i frysen, bara att ta fram kvällen före och lägga att tina i kylskåpet. Skär sedan skivor och grädda när det är dags.

©Mariann Andersson