Inlägg märkta ‘kokosolja’

Naturlig solskyddsfaktor – olika naturliga växtoljors SPF

30 april, 2014

sunscreenJag har förut skrivit att kokosolja och olivolja har naturlig solskyddsfaktor 15  i sig, detta kan visa sig vara fel. Enligt en engelsk sida så har de mer 2-8 i SPF, beroende på kvaliten på oljan.

Hemsidan listar lite andra oljor:

  • Macadamia Oil – SPF 6
  • Non-GMO Soybean Oil – SPF 10
  • Avocado Oil – 4 – 10 (can get 15)
  • Olive Oil  – 2-8
  • Shea Butter – 3 – 6
  • Almond Oil – SPF 5
  • Sesame Seed Oil – SPF 4
  • Hemp Seed Oil – SPF 6
  • Jojoba Oil – SPF 4
  • Coconut Oil – SPF 2 – 8

Men de bästa oljorna är Hallonfröolja och Morotsfröolja, de har SPF   28-50 respektive  38-40 beroende på kvaliten på fröna.

Jag har nu hittat Hallonfröolja på DEVAZ.se en svensk sida som säljer  hudvårdsprodukter helt naturliga och det är en småskalig produktion, precis sådant som jag gillar!!
Gillar inte dessa stora multinationella företag, litar helt enkelt mer på små företag.

Fick också tips av en Fb-vän om ett litet företag i trakten Blomsdals Örtagård som inte har webshop, men skickar ändå per post om man kontaktar dem via mail. Där fann jag en morotsolja (dock ej från frön) som jag beställt och nu ska här testas både hallonfröolja och morotsolja!

Jag brännner mig inte lika lätt som förr, detta tror jag mer hänger ihop med ökat intag av D vitamin än att jag dagligen smörjer mig med kokosolja. Kokosoljan gillar jag så den får hänga med, tänker att de andra oljorna behöver en ”bärare” så det blir fint att blanda dom i ansiktet.
Hallonoljan över sommaren och morotsoljan på vintern, då lär man få fin färg på vintern också 😉

 

Kokosolja har solfaktor 15

28 maj, 2013

Img-HK00B-AP-500_1-largeDet förekommer då och då debatt om de kemiska solskyddsmedlens farlighet och bidrag till den explosionsaktiga ökningen av hudcancer och här på My NewsDesk kommer företaget Alpha Plus AB  ut med en väldigt bra inlägg i denna debatt.
De skriver:

”Nu är solkrämsdebatten igång inför sommaren! Samtidigt som vi matas med reklam för olika solkrämer visar allt fler studier att produkter med onaturliga ingredienser, inte alltid är det bästa. Vanliga ingredienser i solskyddsmedel, som oxibenson och metoxicinnamat, är kända för att orsaka hormonstörningar och de fungerar även som potentiella cancerframkallande ämnen. Det tar mindre än 30 sekunder innan det du smörjer på huden börjar absorberas. Upp till 60  % av vad som smörjs på huden tas upp av kroppen, hamnar i blodet för att sedan transporteras runt i kroppen. Läs mer »Kokosolja har solfaktor 15

Holistics kokosolja till extrapris!

25 juli, 2012

Nu kan man köpa Holsitics kokosolja för endast 149- (ordpris 169-) om man anger rabattkoden Kokosolja i rabattkodfältet.
Koden endast giltig till 31/8-12.

Holistics kokosolja är kallpressad, oraffinerad och tas från unga kokosnötter då de har högst näringsvärde.
Används till matlagning, stekning och bakning, men är även bra vid hudproblem som torr hy och utslag.

Vill du delta i en tävling för att vinna deltagande i Holistic föreläsning så gå in här på Facebook

Varför inte passa på att då också köpa lite kokosnötsmjöl när du ändå är igång!

 

 

Kokosnöt är ingen nöt

3 februari, 2012

Kokosnöten är en frukt och närmarebestämt en stenfrukt.

Definitionen av stenfrukt är att det i varje fruktkropp finns ett och endast ett frö.
Andra stenfrukter är :
Kaffe, mango , valnöt, cashew och pekannöt

Det är därför som nötallergiker ofta kan tåla kokosnötter.
De tillhör inte släktet (botaniska) nötter.

Det finns mycket som är bra med kokosnöt, men det jag vill lyfta fram idag är att kokosnötsmjöl (Amanprana) har en naturlig mycket låg halt av omega 6 till stor skillnad från andra nötter och givetvis spannmål man gör mjöl av.

Så baka därför hälsosamt med kokosnötsmjöl! 

 

 

 

Kan den bästa och godaste kokosoljan vara Holistics?

23 november, 2011

Verkar så, dock har jag säkert inte smakat alla sorter ännu… så man får väl reservera sig 😉
Vilka oljor använder ni?

Jag skrev härförleden ett inlägg om kokosfett kallpressad medicin och där nämnde jag lite olika kokosoljor vi provat osv.
Jag hade dock inte provat Holistics olja och detta tyckte någon var lite synd då den var den godaste på marknaden.

Jag tänkte att detta måste ju testas och nu då jag fått hem ett par burkar av Holistic kallpressade kokosolja så har vi alla i familjen testat den och jag kan nog hålla med han som mailade mig, att den är den godaste kokosoljan hitintills som vi provat. Kan köpas bla. på Bodystore

Den är så superlen, som sammet i munnen. Len och mild kokossmak. Den vi haft mest har ju varit Biofoods och när man nu jämför så är den smulig… inte alls lika god i munnen.

Jag skulle också vilja passa på att lyfta fram det som Holistic skriver om ”virgin” oljor och tar mig friheten att klippa in lite av texten här:

Många frågar oss varför vi inte kallar vår kokosolja virgin? Tja, det kan vi väl göra, men vad betyder det?

Virgin är en urholkad industristandard från olivoljan där vissa producenter av olivolja säger att det betyder ”från första pressningen” (och att Extra Virgin är från första pressningen men med extra bra kvalitet) medan andra producenter av olivolja säger att virgin betyder ”från andra pressningen” (och att Extra Virgin är från första pressningen).

Förvirrande? Ja, men ännu mer förvirrande är det när man försöker föra över begreppet till kokosolja. Faktum är att när det gäller kokosolja så betyder det ingenting! Kokosolja pressas bara en gång, så per definition är all kokosolja Virgin.

En del tror att Virgin och Extra Virgin kokosolja betyder att den är kallpressad. Men det finns gott om kokosolja med dessa beteckningar som inte är kallpressad. Raw food däremot, det är kallpressat på riktigt!

En amerikansk tillverkare ger Virgin kokosolja defintionen: kokosolja som kommer från färska kokosnötter där oljan framställs utan upphettning eller kemikalier. Det är en definition som vi tycker om. Det är dessutom ett krav som vår kokoslja uppfyller med råge!

Men så länge det inte finns en överenskommelse mellan producenterna vad Virgin och Extra Virgin betyder kan det betyda precis vad som helst! I dag är det mest av allt ett ”buzzword” som reklammakarna gillar för att öka försäljningen.

 

 

Kokosfett kallpressad medicin?

3 november, 2011

Först ska väl klargöras att kokosfett och kokosolja är samma sak, kokosfett kallas det oftast i fast form och när temperaturen överstiger 24 grader då blir den olja.

”Kokosolja har helt otroliga näringsvärden och farmakologiska möjligheter. Oljan har tyvärr blivit oförtjänt nedvärderad och varit förlorad i den moderna medicinen under årtionden. Åter igen håller kokosolja på att få den upprättelse den förtjänar. Den är inte bara den i särklass mest hälsosamma oljan, utan också ett av de näringsmässigt bästa födoämnena. Kokosolja ska inte förväxlas med det härdade kokosfettet som finns att köpa i våra livsmedelsbutiker.”

 

Läs gärna vidare och förundras över att vi avhållits denna ”medicin” så länge…

Jag minns att man absolut inte skulle göra ischoklad för det var så fruktansvärt och våldsamt onyttigt. Kanske det är superfood nu!

Gör man ischoklad på rå-choklad (sötar själv) och kallpressad kokosolja så får man i sig kakaobönans fina egenskaper och kokosoljan, kan det bli bättre?

Har du en del frågor omkring kokosoljan kanske fler av dem besvaras här.

Jag tar kokosolja varje dag i mitt morgonkaffe en rejäl matsked och då mitt kokosfett smakar kokos så smakar det som kaffe med kaka 😉
Jag har provat olika sorters kokosfett, men numera aldrig  det så kallade ”silverpaketet”.
De som brukar handla på LCHF butiken kan hitta ett bra kokosfett med smak där och även rå choklad.
Många har svårt att veta vilka kokosoljor som finns och vilka är med smak och utan smak, här kommer lite tips.
Vi har haft Cocosa med smak  och utan smak.
Biofood (billigast) är ett annat märke som vi haft mest och finns med smak och utan smak och denna säljs numera av vår ICA affär.
Du hittar dessa även på shopping4net
Holistic har en kokosolja som jag inte provat men som säkert är jättegod.
Fler av dessa olika märken finns säkert också att få tag  på i hälsokostaffärerna.

Så unna dig en kallpressad medicin!

 

 

Stoppa Alzheimer nu!

17 oktober, 2011

Denna bok måste köpas då jag är väldigt intresserad av kokosoljan och dess helande egenskaper.
Vill du också köpa  boken kan det göras HÄR.

Boken är skriven av Bruce Fife

man skriver om den:

Var rädd om din hjärna

Ta ett par matskedar kokosolja till frukost

Alzheimer och Parkinson kommer inte plötsligt. Sjukdomarna utvecklas långsamt, kanske under decennier. Innan symtomen upptäcks, kan 70 procent av hjärnans minneskapacitet ha gått förlorad. Och då är det för sent.
Om du inte vill vänta, finns det många saker du kan göra. Du kan förebygga genom att äta rätt kost. Du kan förhindra att Alzheimer, Parkinson och ALS tar över ditt liv. Men du måste börja nu! Att behålla din hjärnas kapacitet är nämligen mycket enklare än att reparera det du har förlorat.
Din hjärna har fantastiska förmågor. Om cellerna dör i ett område, då kan andra celler ta över funktionerna. Hjärnas stamceller kan utveckla ny vävnad. Ny forskning visar också att ketoner (som bland annat bildas när kokosolja förbränns av levern) är ett utmärkt bränsle som hjälper hjärnan att fungera bättre.
»Stoppa Alzheimer nu! innehåller kostrekommendationer, baserade på djup kunskap om den mänskliga metabolismen, som kommer att få betydelse för förståelsen inte bara av Alzheimer, utan också för många andra neurologiska sjukdomar. Jag rekommenderar denna bok å det varmaste.«
Sofie Hexeberg,
läkare och kostexpert, författare till Nytt liv med riktig mat (Optimal Förlag, 2010).

 

 

Kokosfett – kokosmjölk – kokosnötsmjöl = HÄLSA

21 september, 2011

Kokosfett är ett undermedel och även aftonbladet tar upp dess hälsofördelar.  Gör som jag och fler med mig ta någon sked kokosolja i en kopp kaffe eller te ett par gånger om dagen! Kokosolja med kokossmak i kaffe, blir ”kaffe med kaka”!

Kokosmjölk är också hälsosamt OM det är en Äkta Vara  produkt vill säga. Se upp för tillsatser och låg halt av kokos. ICA´s ligger bäst till och Santa Maria extra creamy coconut har en Äkta Vara märkning. Så att blint stirra på kolhydrats halten är fel, enligt mig. Vi måste mer och mer prioritera RENA produkter om vi ska återfå hälsa på djupet.

Sedan kommer vi till min favorit produkt när det kommer till bakning, Kokosnötsmjölet då den ersätter vetemjölet men INTE har någon av de alla femtioelva negativa egenskaperna som vetet har. Hur tillverkar man då detta mjöl? Läs här och här.

Annat läsvärt:
Om alzheimers and coconutoil

 

 

Vårt UNDERbara kokosfett

18 maj, 2011

Läser en  fantastisk histora på bloggen Toxiska Epistlar, journalisten Bosse Zackrissons blogg.

”För några veckor sedan fick jag ett intressant mejl som berättade att ett äldreboende i södra Sverige satt upp min artikel ur 2000-Talets Vetenskap på sin anslagstavla. Det var en anhörig till en äldre kvinna som var intagen på äldreboendet som demenssjuk patient.   Den anhöriga bad, efter att ha läst artikeln, vårdpersonalen att ge patienten en matsked kokosfett morgon och kväll. Det kunde väl inte skada, tyckte personalen, och efter två veckors matande kvicknade patienten till och började göra sig kontaktbar. Personalen, som aldrig upplevt nåt sådant tidigare, blev naturligtvis förskräckt. För svensk expertis och vårdpersonal innebär diagnosen Alzheimers sjukdom ett successivt borttynande efter noggrant utarbetade riktlinjer, vilket brukar kallas för en kronisk sjukdoms naturalförlopp.

Personalen bad några läkare att studera orsaken till det remarkabla uppvaknandet. Läkarna kunde inte annat än att anta att det kunde bero på kokosfettets påverkan. Dylika uppvaknanden finns sannolikt inte beskrivna i den svenska vetenskapliga geriatriska litteraturen. Uppvaknandet måste därför betraktas som helt ovetenskapligt och i princip omöjligt.

Eftersom Alzheimers sjukdom drabbar många äldre i Sverige och kostar samhället enorma belopp, så länkar jag här till artikeln i 2000-Talets Vetenskap. (pdf)

Har du en kär äldre anhörig som du vill hjälpa så kan det aldrig skada att rekommendera henne eller honom en eller två matskedar kokosfett morgon och kväll. Samma sak gäller förstås dig själv. Läs artikeln och sprid den gärna till alla som du tror kan ha nytta av att läsa den.”

Glöm inte att inta lite kokosfett då och då! Ta en sked kokosfett med kokossmak  i kaffet, blir som att dricka kaffe med kaka…