Inlägg märkta ‘kolesterol’

Good/bad cholesterol myth

21 februari, 2013

HELT NY FILM PÅ YOUTUBE! En mycket bra och förklarande film om kolesterolet och statiner, endast ca 4 minuter lång

Fett påverkar hjärncellerna

4 januari, 2013

Fat_and_Cholesterol_are_Good_fKarolinska Institutet skriver i ett pressmeddelande:
Fett påverkar hjärncellers beslut om nyproduktion och överlevnad

-Vi är vana vid att betrakta kolesterol som ett bränsle för cellerna, och att det är skadligt för människor att få i sig för mycket kolesterol, säger Ernest Arenas, professor i stamcellsneurobiologi vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet, som lett studien. Det vi nu har visat är att kolesterolet har flera funktioner och är inblandat i extremt viktiga beslut för nervcellerna. Kolesterolderivat styr själva signaleringen när nybildningen av nervceller behöver ske, och när det beslutet väl är fattat hjälper kolesterolet till med själva konstruktionen av dessa nya nervceller och med deras överlevnad. Kolesterolet är alltså extremt viktigt för våra kroppar, speciellt för hjärnans utveckling.

Många LCHF´are är väl medvetna om kolesterolmyterna och vill man läsa mer om dem så kan jag rekommendera Uffe Ravnskovs artiklar och böcker.
Läs också gärna vad Colting skriver om Fetträdsla och statiner.

 

Ägg bra för blodfetterna

18 december, 2012

ägg kylskåpfast det vet vi ju redan 😉
I BT går detta  att läsa om en ny studie som gjorts i USA och som finansierats av äggindustrin. Är väl första gången man läser i en artikel vem som finansierat studien? Tänk om det kunde informerats lika tydligt när det är typ lantmännen 😉 fast det gör man ju inte och då undrar man ju om journalister också är köpta…

Jättebra om fler studier kunde finansieras av äggindustrin och kött/fisk industrin, ingen annan lär ju bekosta studier på bra hälsosam mat…

Men vad skriver man då? Läs mer »Ägg bra för blodfetterna

Ny undersökning propagerar för mer växtsteroler i maten

1 oktober, 2012

Sahlgrenska Akademin- Göteborgs Universitet släpper idag nyheten om:
”Ett högt kostintag av naturligt förekommande växtsteroler sänker kolesterolvärdet i blodet och ger lägre risk för hjärtinfarkt. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin. 

Växtsteroler finns naturligt i alla livsmedel från växtriket. Eftersom växtsteroler blockerar tarmens upptag av kolesterol i tarmen har de ända sedan 1950-talet använts för att behandla förhöjda kolesterolvärden.

En avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, visar nu att personer som äter mycket växtsteroler dessutom har upp till 24 procents lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt. ”

Växtsteroler är det som finns bla i Becel.

Det mest intressanta här för mig är att de skriver så här om kvinnor:
”Hos kvinnor sågs inte motsvarande effekt, vilket dels kan bero på att de undersökta kvinnorna var färre och dels på att kolesterolvärdet inte är en lika stark riskfaktor för hjärtinfarkt hos kvinnor. ”

och detta är något Uffe Ravnskov mfl sagt hela tiden: Inga kvinnor ska äta statiner!

Statiner gör ju exakt detsamma som växtsteroler gör dvs sänker kolesterolhalten. Här verkar vi få då en undersökning som kan peka åt det hållet.

Gunnar Lindgren om växtsteroler

 

 

Undersökningen i Västerbotten

22 februari, 2012

I Rapport i går rapporterades det att det pågår ett projekt sedan 1985 ( Västerbotten nytt) att  varje år erbjuda alla länets 40-, 50- och 60-åringar till en hälsoundersökning. Undersökningen, som består av en medicinsk del med provtagning av blodtryck, blodfetter och sockerbelastning. Vikt och längd för bestämning av BMI – Body Mass Index. Dessutom ingår en enkät som handlar om livssituation, social situation, familje- och arbetsförhållanden, mat- och alkoholvanor, fysisk aktivitet, tobak och snus.

I rapport uttalade sig en läkare från Umeå att nu så stiger kolesterolet hos Västerbottningarna och man är orolig för att hjärthälsan nu då ska försämrats.

Dock har man inte sett att den gjort det ännu…

Då har bör man alltså heller inte sett någon förbättring av hjärthälsan under dessa 25 år heller trots mindre fettätning?
Bara det att kolesterolet nu ökar hos folk, vilket vi inte behöver bry oss om alls. Den som känner sig orolig över kolesterolet kan med fördel läsa Uffe Ravnskovs bok Kolesterolmyten och kanske börja först med denna artikel?

Ät dig till hälsa och ät riktig mat!

Högt kolesterol är ofarligt för kvinnor och friska män.

26 april, 2011

Så skriver ett flertal läkare idag i en debatt artikel på DN.
Man skriver:
”Läkare och forskare: Sanningen börjar komma fram. Över en halv miljon svenskar tar läkemedel mot förhöjda kolesterolvärden i onödan.”

”Vad de flesta inte vet är att inget experiment med den här gruppen läkemedel (så kallade statiner) har lyckats förlänga livet för friska människor. Men nu börjar sanningen sippra ut. En omfattande analys av nätverket Cochrane Collaboration visar att statinbehandling endast har en bagatellartad effekt. Tvärtom finns det skäl att varna för de biverkningar som en okritisk användning av statiner kan ge, skriver artikelförfattarna.”

I dag har antalet statinbehandlade människor i Sverige för länge sedan passerat en halv miljon och en stor del av dessa utgörs av friska människor vars enda ”sjukdom” är högt kolesterol. Dags att ta hänsyn till vetenskapen?

Uffe Ravnskov
med dr, docent, oberoende forskare, Lund
Karl E Arfors
professor, tidigare explorativ forskningschef Pharmacia AB
Christer Enkvist
f d landstingsöverläkare, tidigare medlem av SBU
Tore Scherstén
professor, tidigare huvudsekreterare i Statens medicinska forskningsråd
Ralf Sundberg
docent
Jørgen Vesti Nielsen
överläkare

Kolesterol och LCHF

2 april, 2011

Som LCHF´are är man inte rädd för kolesterolet, tvärtom, här äter vi ägg så det står härliga till! Familjen gör åt ca  10-15 ägg per dag och därmed behöver inte kroppen själv tillverka så mycket kolesterol då vi tillför den detta via äggen. Som kostdoktorn uttrycker det,
”Det har visat sig att i runda tal 80% av det kolesterol kroppen behöver nybildas av kroppen själv, framförallt i levern. Äter man mindre kolesterol bildar kroppen mer själv. Äter man mer kolesterol bildar kroppen mindre. Kolesterolet i kosten spelar alltså en marginell roll, och troligen finns ingen anledning att bry sig om hur mycket man äter.”

Så därför gott folk ÄT ÄGG!

Den som driver kolesterolfrågan och upplyser om myten omkring detta är Docent Uffe Ravnskov som också skriver många artiklar och böcker om ämnet. Han skriver så här:

”Äldre människor med högt kolesterol lever längst.
Det tar lång tid för dom, som sedan många år blivit utsatt för kolesterolkampanjens hjärntvätt, innan de fattar den fulla innebörden av denna observation. Men att det förhåller sig på det viset framgår av minst 15 vetenskapliga studier”

Så om du vill på riktigt förstå kolesterolmyterna läs gärna han böcker

Fett och kolesterol är hälsosamt – Om gamla och nya kolesterolmyter

och Hur kolesterolmyten hålls vid liv

Vill du läsa lite kort om myterna så går det utmärkt här.