Inlägg märkta ‘köttfärs’

Köttfärs- och paprikalåda med ostcremé

11 april, 2013

IMAG13014-6 portioner

Ingredienser:
800 gram  köttfärs
1 röd finhackad paprika
1 gul finhackad paprika (grön går också bra)
1 stor finhackad gul lök
2 ägg
salt och peppar
krydda upp med paprikapulver, lökpulver, chilipulver och ev cayennepeppar för ännu mer sting

Lite riven ost ovan på

Ostcremé Läs mer »Köttfärs- och paprikalåda med ostcremé

Köttfärslimpa – grekiskt inspirerad

15 januari, 2013

medelhavsinspirerad köttfärslimpa ca 4 portioner

800 g köttfärs
2 ägg
ca 250 gram grovhackad fetaost
ca 250 gram grovhackade kalamataoliver
1 liten grovhackad rödlök
3 msk  torkad basilika
1 tsk vitpeppar
1 msk lökpulver
lite vitlökspulver

Gör så här:
Blanda färs med alla ingredienserna och forma en limpa i en smord ugnsfast form, grädda i ugn 175 grader i ca 45-50 min, beroende på tjockleken.
Servera gärna med en sallad á la grekisk.

Köttfärslimpa med pizzasås

14 maj, 2012

Ingredienser
500 g köttfärs
1 ägg
1 finhackad liten gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk oregano
salt och peppar

Pizzasås:
2 dl passerade tomater eller krossade tomater
några msk olivolja
1 finhackad liten gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
1 tsk basilika
lite svartpeppar
salt

Gör så här:
Blanda till färsen och gör en limpa. Grädda limpan i 200 grader i ca 30 minuter.
Fräs löken i olivolja och slå över tomaterna och krydda och smaka av. Låt småputtra i 5 minuter.
Servera skivor av köttfärslimpan med tomatsåsen ringla över mer olivolja, en liten grönsallad till piffar ju upp det hela.

ps. för den som undrar var fettet är, så är det i min blandfärs- nötgräsbeteskött har 15-18% fett och fläskfärsen är ju fet i sig.
den som vill kan ju lägga till både mer smör och/eller olivolja.

Tips: Denna sås kan givetvis passa även till pizzan och också som sås till grillat mm.

 

 

Köttfärslimpa med skirat smör

14 april, 2012

En köttfärslimpa min mor ofta gjorde

500 gram köttfärs gärna gärsbetes
1 ägg
1 dl gröna frysta ärtor
salt och peppar
lite lökpulver

Blanda samman allt och forma till en limpa och lägg i en ugnsfast form och klutta ut rikligt med smör runt omkring och över.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Eller tills den är klar.
Smält smör ca 30-50 gram per person att servera till, om inte smöret i formen räcker.

Stifadokryddad köttfärssås med rödvin

30 mars, 2012

500 gram gräsbetesköttfärs
1 stor gul lök hackad
1 pressad vitlöksklyfta
smör
1-1,5 dl rött torrt vin ( kan uteslutas)
250 gram krossade tomater
0,5  tsk kanel
1/2-1 krm mald nejlika
2 tsk oregano
salt och peppar
1 lagerblad

Gör så här:

Fräs köttfärs och hackad lök i rejält med smör.
Krydda och slå på vinet och tomatkrosset. Utesluter du vin kan du ta i vatten och buljong.
Låt småputtra i 10 minuter och servera med en klick creme fraiche. Även shiratakinudlar funkar fint till och givetvis allehanda grönsaker.

 

 

/p

Krämig köttfärs- och blomkålsgratäng

16 februari, 2012

4-5 pers

ca 1 kg gräsbetes köttfärs
1-2 hackade gula lökar
1  blomkålshuvud
3-4 dl grädde
0,5 dl tomatpuré
1-2 dl riven god fet ost
salt och peppar

Gör så här:
Fräs färsen i rikligt med smör ( salt o peppar) och lägg den hackade löken att fräs med mot slutet.
Lägg upp ganska tunnt skivade blomkål i botten i en ugnsfast form lägg lite smörklickar.
Bred sedan färsfräset över blomkålsskivorna.

Koka upp grädden med tomatpuren, salta och peppra lite. Lägg sedan i osten att smälta ner.

Häll ostsåsen över blomkål och färsen. Ställ in i ugnen i 200 grader i ca 25-30 min till den fått lagom färg och blomkålen är något mjuka.

 

Het köttfärslåda

16 december, 2011

500 gram köttfärs gärna gräsbetes
1 finstrimlad purjolök
1,5 dl passerade tomater
salt, peppar, paprikapulver, chilipulver, någon doft cayennepeppar ev vitlökspulver.
3 dl grädde
3-4 ägg
2 dl riven ost

Gör så här:
Fräs köttfärs och purjo, krydda upp och smaka av så den är lagom het.
vispa grädde, passerade tomater och ägg, slå det över färsen i en ugnsfast form. Toppa med rikligt riven ost. Grädda i ugnen 175-200 grader i 30-40 min.

Gott med kall krispig sallad till!

 

Köttfärsbiffar i het tomatsås

9 november, 2011

ca 4 port

Biffarna:
700 gram gräsbets köttfärs
1 finriven gul lök och ev 1 pressad vitlöksklyfta
1 ägg
salt och peppar

Tomatsås:
3-500 gram krossade eller passerade tomater
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad röd paprika
1 finhackad röd chili
salt och peppar

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till biffarna väl och forma biffar ca 6-8 st. Stek dem i smör ca 3 min på var sida att de får färg och lägg upp dem på fat så länge. Fräs löken i i samma smör som biffarna och lägga gärna på ett par extra rediga klickar. Häll över tomaterna och , paprikan och chilin.
Salta och peppra. Lägg sedan i biffarna och låt det hela puttra i ca 10 minuter.

Serveras som det är, eller ta lite grönsallad till.

Currydoftande färs – och blomkålslåda

27 oktober, 2011

500 gköttfärs
smör
1 hackad gul lök
salt, peppar och curry ( smaka av och ev öka kryddningen)
2 dl grädde
1-2 dl riven god fet ost
frysta blomkålsbuketter i valfri mängd

Gör så här:
fräs färs och lök i rejält med smör, krydda upp och smaka av.
Lägg en mängd frysta blomkålsbuketter i en ugnsfast form och strö riven ost över och lägg curryfräset ovanpå. Häll grädden över.
Grädda i 175-200 grader i ca 25 in. Självklart kan du välja ha osten ovanpå det hela.

 

 

Spanska köttbullar i vinsås

22 oktober, 2011

ca 1 kg gräsbetes köttfärs
2 ägg
1-2 klyftor pressad vitlök
1 rejält knippe finhackad persilja
salt och peppar

Sås:
Smör
2 finhackade gula lökar
2 dl vatten
1 dl rött vin
0,5 dl tomatpuré
salt, peppar och 2 lagerblad

Gör så här:

Blanda ingredienserna till köttbullarna och stek dem bruna runt om i smör.
Fräs undertiden löken  till såsen i rejält med smör i en järngryta och slå över vatten och vin. Krydda och lägg i lagerbladen.
vart eftersom köttbullarna får färg läggs de i grytan och när alla är klara låter man grytan puttra i ca 10 min.

Här har jag också i lite redix i grytan. Serveras som den är eller med valfria grönsaker.