Inlägg märkta ‘köttgryta’

Julköttgryta – kryddig rödvinsgryta

19 december, 2011

1 kg grytbitar, högrev eller annat grytkött
smör så mkt du vill
2 gula lökar i 4 delar
2 morötter
3 dl torrt rött vin eller 2 dl vin och 1 dl vatten
salt och peppar
1 tsk kanel
1 krm mald nejlika
4 lagerblad
rivet skal från 1 ekologisk apelsin

Gör så här:
Bryn grytbitarna runt om i smör, låt löken bryna med det sista lite.
Krydda upp och slå på vinet, lägg i morötterna. Låt grytan puttra i minst 1 timma, ju längre ju mörare kött.
Vispa ev ner lite redix mot slutet och riv sedan apelsin och strössla över vid serveringen.
Serveras med blandade kokta grönsaker.

God Jul!

Avslutas gärna med en Marianns Keso á la Malta.

 

Stifado – grekisk köttgryta

30 oktober, 2011

På mitt vis:

1- 1,5 kg grytbitar från gräsbeteskött
Smör
250 gram passerade tomater eller 2 dl vatten + 0,5 dl tomatpuré
1 -1,5 dl dl rött vin
5-7 små lökar eller 2-3 st stora grovt delad gul lök
1-2 vitlöksklyftor hackade
1 kanelstång eller knappt 1/2 tsk kanel
2-3 lagerblad
1 krm mald nejlika
2 tsk oregano

ev vispa ner lite redix  när ca 20 min är kvar av koktiden och ringla olivolja rikligt över grytan vid servering

Gör så här:
Stek grytbitarna och salta och peppra, slå över passerade tomater och vin. Lägg i övriga kryddor och löken. Låt puttra i bortemot 2 timmar eller mer, ju längre tid ju mörare kött. Servera med en grekisk sallad!