Inlägg märkta ‘lax’

Spenattårta med kallrökt lax

23 oktober, 2013

SpenattårtaEn god spenattårta (möjligens något modifierad) enligt ett recept  från ”Karin på Facebook”, hennes mamma brukade laga den.

Spenattårta för ca 8 personer buffé.
Lunch ca 3 pers

250 g spenat (1 pkt fryst blad spenat, väl avrunnen)
Dill (ca 1 kruka)

4 ägg
1dl majonäs
1 dl grädde
salt och peppar och muskotnöt

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form rikligt med smör/eller kläm fast ett bakplåtspapper i en mindre rund tårtform
Hacka spenaten och dillen grovt.
Vispa äggen lite lätt och blanda ner alla övriga ingredienser väl.
Häll smeten i formen ca 15×20 eller 21 cm i diameter. Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter.
Låt svalna, serveras kall eller ljummen med skivor av kallrökt lax, ev garnera med dem som lax-rosor.

 

 

Laxpaj – snabbpaj – paj

29 april, 2013

IMAG1311Här ska ni få ett gott pajrecept som lagas till på ca 40 min och särdeles gott pajskal!
ca 4-6 portioner

Pajskal:
100 gram smält smör
2 ägg
1 dl malda valnötter
0,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl grädde
4 ägg
1,5 dl riven smakrik  ost
200 gram varmrökt eller kallrökt lax

IMAG1314Gör så här:
Pajskal: Smält smöret försiktigt, vispa ner två ägg väl.
Blanda torra ingredienserna och blanda ner dem med träslev i smeten.
Tryck ut degen i en pajform och upp i kanten.

Fyllning: Häll i grädde i en skål och vispa kraftigt med spiralvisp ner äggen i smeten.
Riv osten och blanda ner den med sked.

Lägg laxen i bitar i pajskalets botten och slå äggstanningen över.
Grädda det hela i 175 grader 30 minter eller tills äggstanningen stannat.

Detta pajskal behöver inte förgräddas tycker jag = spara tid och moment.

 

Lax Wrap – LCHF recept

17 april, 2013

Glutenfri LCHF LAX-WRAP

Glutenfri LCHF
LAX-WRAP

4 wraps/portioner
ca 1,2 gram kolhydrat i en tortilla/wrap

Ingredienser:
4 små ägg
100 gram Philadelphia ost naturell fet
2 msk finklippt gräslök
2 msk fiberhusk
1 dl pofiber

Fyllning:
Strimlad isbergssallad eller annan sallad
200 gram Körsbärsrökt Falkeskogs lax
100 gram Philadelphia ost naturell fet
2 msk finklippt gräslök
1 dl vispgrädde 40%
————————————–
1/2 finriven gurka

Gör så här:
Wrap: Vispa äggen fluffigt i några minuter. Tillsätt Philadelphia ost och gräslöken och blanda väl.
Blanda fiberhusk och pofiber väl och blanda ner dem i äggsmeten väl. Låt svälla i 5-10 minuter.
Dela degen i 4 lika stora bollar. Lägg en boll mellan två oljade bakplåtspapper och kavla ut den till en tunn platta ca 15-20 cm i diameter. Stek dem 2 minuter på var sida på medelvärme i en stekpanna med lite smör i, lyft över dem på galler att svalna.

Fyllning:
Vispa grädden medelhårt och blanda/vispa ner Philadelphia ost och gräslök väl till en fluffig kräm.
Lägg på sallad och en rejäl klick Philadelphiakräm och bred ut 2 skivor av den körsbärsrökta Falkeskogs laxen, lägg riven gurka ovanpå. Vik samman och lägg dem i smörgåspapper.
Smaklig spis!

Tips: Stek många när du ändå är igång och frys in. Bra att ta fram (tinar superfort) och fylla och ta med på vårens och sommarens utflykter!

 

Laxfettuccine – Miracle Noodles Fettuccine

25 juni, 2012

Här kommer en gammal goding som vi haft som favorit i familjen Laxpasta, då var det pasta nu är det Mirakel Nudlarna som fått ta platsen som pasta. Givetvis går den att göra utan fettucine om man vill det.
2-3 portioner

200 gram  varmrökt lax, går också bra med kallrökt.
3 dl grädde
ev 1 dl torrt vitt vin
2 dl riven god ost
2 påsar Miracle Noodles Fettuccini

Gör så här:
Skölj fettuccinin väldigt väl i kallt vatten. Sprid den i väl smord ugnsform, får gärna ligga lite klattar här och och var av smör.
Strö ev lite salt och peppar över fettuccinin. Fördela laxen i mindre bitar över nudlarna.
Slå över grädden och ev vinet, strö rikligt med riven smakrik ost över. Gratinera i ugn 200 grader i ca 10-15 min. Den ska bara få lite vacker färg.
Servera med en grönsallad och njut!

Tips: Vill du ha tjockare sås så häll grädden och vinet i en skål och vispa i 0,5 tsk Redix , slå den sedan över formen.

 

Laxcheesecake

24 juni, 2012

Väldigt passande på buffébordet, med sill och annat gott!
Serveras väl kyld och gärna på iskross under fatet om man ska låta den stå framme en längre stund.

8-10 port

”Bröd”:
75 gram smält smör
2 dl malda valnötter
2 dl mandelmjöl
1 tsk brödkryddor

Fyllning:
200 gram varmrökt lax
400 gram cream cheese
2 dl creme fraiche  (som inte är så rinnig)
1 msk finhackad dill

Garnering
1 burk röd rom
dill och citron

Gör så här:
Smält smöret och blanda ner valnötsmjöl, mandelmjöl och brödkryddor, blanda väl.
Bred ut ”brödet” i botten på en smord springform ca 24 cm diameter, platta till ”brödet” ordentligt.
Skär den skinn och benfria laxen i små små bitar. Finhacka  dillen.
Vispa samman creme cheese och creme fraiche och blanda ner lax och dillen. Bred laxcheesen över brödbotten och ställ kallt i några timmar innan servering.
Skär loss från kanten och lyft försiktigt över på fat och garnera genom att breda röd rom över och dill och citronskivor.
Även räkor, ägg och annat passar på.

Tips: Finklippt gräslök passar också bra att ta i eller annan lök som charlottenlök, om man gillar lite löksmak.
Om den blir för rinnig, vissa creme fraicher är det, så blanda ner 0,5-1 tsk redix eller johannesbrödkärnmjöl/guarkärnmjöl.

I många tårtor är det kavring och detta är min uppfinning av kavringsbröd!

©MariannAndersson

 

Laxlåda

18 mars, 2012

2-3 port

4 bitar lax
2 dl grädde
100 gram creamcheese
smör
strimlad purjolök
1/2 röd och 1/2 grön eller gul paprika finhackad.

Gör så här:
Lägg ut laxen i en ugnsfast form. Smält smöret och låt purjon försiktigt fräsas mjuk, ta de finhackade paprikorna och slå över grädden och cream cheesen. Koka upp det hela och häll sedan såsen över fisken, låt fisken gå klart i ugnen 200 grader ca 20 min.

 

 

Kokt lax med två såser – citronaioli och gräslökscreme

3 september, 2011

Lax med citronaioli och gräslökscreme det är riktig LCHF mat! Köp lax som är vild eller som är uppfödd på räkskal och fiskrens.

Ingredienser:
Laxbitar
1 morot i skivor
1 gul lök i skivor
2 tsk salt
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
3 vitpepparkorn
1 l vatten
1 dl vitvinsvinäger

Citronaioli:
2 äggulor
2 dl ekologisk rapsolja (troligen är kokosolja utan smak ett mkt bättre alternativ till detta, blir ganska mkt rapssmak)
lite salt
1 citron rivet skal
1/2 citron saften
1 st pressad vitlöksklyfta

Gräslökscreme:
1 dl creme fraich
20 g fryst gräslök
salt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda allt för fiskkoket (utom fisken) och koka upp i ca 15 min. Lägg sedan i laxen och dra den åt sidan och låt stå i ca 10-15 minuter beroende på tjocklek. Vill du ha en kall lax, låter man det hela bara kallna efter dessa 10 minuter.

Gräslökscreme:
blanda  gräslök, salt, papper och lite av cremefraichen och kör med mixern att allt blir en slät mjuk massa, blanda sedan ner övrig creme fraiche.
Ställ kallt.

Citronaioli:
Låt gärna gulor och olja vara rumstempererat. Vispa upp med handvisp gulorna och droppa i oljan, droppe för droppe, när äggulorna börja suga upp oljan kan man öka farten och låta det sedan rinna sakta. Riv skalet från 1 citron och pressa saften från ca 1/2 och blanda ner.

 

Är laxen så nyttig som vi tror?

28 augusti, 2011

Det kan man med rätta fråga sig.

Den odlade norska laxen som  finns i överflöd i affärerna är varken nyttig för oss eller för miljön. I många fall föregår det en utfiskning av våra hav för att utfodra den odlade laxen.
”Uppdrag granskning har i programmet ”det rosa guldet” avslöjat att det går åt 2,5 kg vild fisk för att odla 1 kg lax. Fiskeindustrin marknadsför odlad lax som räddning för våra överfiskade hav men sanningen är att det precis är tvärtom. I dagsläget fiskas laxens foderfisk bland fiskarter som antingen är överfiskade eller utrotningshotade såsom blåvitling, tobis, vitlinglyra, lodda eller ansjovis. Dessutom piratfiskas makrill utaför Island och används,i avsaknad av en kvot, som foderfisk istället för matfisk.”

När andra övergår från att ge laxen fisk till att  utfodra  den med pellets, Toxiska Epistlar skriver: ”Den odlade laxen utfodras med torrfoder i form av pellets. Fodret ska innehålla allt som laxen behöver och vara av högsta möjliga kvalitet. I alla fall om man ska tro de norska fodertillverkarnas reklambroschyrer. En sådan broschyr berättar att laxfodret innehåller soja, ärtor, bondbönor, olja från solros, lupiner och raps. Kolhydraterna kommer i form av vete. Totalt består hälften av laxfodret av marina råvaror och hälften av vegetabiliska råvaror. Sammanfattar man detta så framträder bilden av en lat odlad lax som äter en halvvegetarisk kost. Påminner lite om en svensk soffpotatis som följer Livsmedelsverkets kostråd.”

Då funderar jag över vad vi äter när vi äter Norsk odlad lax, gör inte du?

Denna odlade lax får också numera hjärtsjukdomar, aftenposten skriver  och toxiska epistlar skriver igen:
”Nästan hälften av den odlade laxen i Norge drabbas av hjärtmuskelinflammation och nio av tio lider av fetthjärta. Det har forskaren Aamer Shehzad vid Universitetet för miljö- och biovetenskaper i Norge kunnat visa.”
Denna fisk äter vi!!??

Vad gör den med oss och vad får vi i oss, blir min fråga?

Testfakta har testat olika frysta laxar  och funnit att  omega 3 halten har halverats på 10 år. Det gör att lax numera innehåller högre halter av omega 6, och omega 6 är den fettsyra som driver fram inflammationer i våra kroppar. Odlad lax onyttig och dålig för miljön!
Träningslära har skrivit bra om omega 3 och hur vi får i oss den och också bra länkar.
Vill också lägga till denna länken till fatlies som också skrivit om detta. Paleofriend gjorde mig uppmärksam på den TACK!

Det är ju för omega 3 som vi äter laxen och andra feta fiskar som makrill.

Så om du vill äta dig frisk undvik odlad norsk lax och annat industriuppfött.

Ät ren mat så bra uppfödd som möjligt och allra helst vild!


Lax/torsk-burgare med sting

11 juni, 2011

4-5 portioner

Ingredienser:
1 kg blandad torsk och lax
3 ägg
rivet skal från 2 lime
salt och peppar
1-2 finhackade chilifrukt
3-4 st strimlad salladslök

Gör så här
Lägg väl tinad eller färsk fisk i bitar i en matberedare, ta i alla andra ingredienser och mixa någon minut.
Ta upp en lagom mängd och forma burgare och stek på mellanvärme i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera med ex kryddgrönsås och grönsaker.

 

 

Marianns Laxburgare

19 maj, 2011

3-4 portioner

Ingredienser:
500g lax
200 g torsk
2 ägg
1 citron, rivet skal och saft
1 rejält knippe gräslök
salt och peppar

Gör så här
Dela väl tinad lax och  torsk i något mindre bitar, lägg dem i en matberedare.
Knäck två ägg över, klipp gräslöken och riv skalet av en liten citron över och pressa ur saften och häll över, salta och peppra. Mixa lite snabbt, inte för länge så det blir för finfördelat.
Stek på mellan värme och ganska länge ca 7-10 minuter på varje sida.