Inlägg märkta ‘LCHF’

Vetenskapen och erfarenheten om LCHF

28 mars, 2012

Efter 150 år av ständigt återkommande popularitet så börjar lågkolhydratkost få den vetenskapliga tyngd som behövs för att tas på allvar. Därför kommer LCHF inte vara en modefluga som försvinner… 😉

Dr Andreas Eenfeldt har intervjuat Läkaren Eric C Westman

Andreas skriver:
”Läkaren Eric C. Westman är nyvald president för American Society of Bariatric Physicians (fetmaläkare). Han har 15 års erfarenhet av att hjälpa patienter gå ner i vikt och förbättra sin hälsa med lågkolhydratkost. Han har också medverkat till flera högklassiga studier på lågkolhydratkost.”

Man säger också i intervjun att ”ät inte lowcarb and low fat”… ät inte enligt Paulun med andra ord…
Man pratar om stor förbättring av kärlhälsan visats i studie.
Fetlever kommer från kolhydraterna.
40% av de barnlösa blir gravida.

Lyssna på intervjun!

 

LCHF och sjukhusvistelse?

11 mars, 2012

Ja hur överlever man en sådan vistelse?
Jag låg inne från lörd-torsd. Fick ”mat” först på måndag, någon sorts välling, jag hade sagt ifrån att allt måste  vara glutenfritt. Så slapp jag i alla fall den påfrestan på min kropp. Bara kolhydraterna…

Jag mötte fler sköterskor som förstod mkt väl vad lchf var och någon hade tom provat, men kom väl inte förbi omställningen tänker jag.
jag fick tipset från en av de gulligaste skötersorna att beställa stor portion, då jag ju inte beställde några kolhydrater i större mängd. Vilket var ett bra tips.
Dock är det ju margarin i allt och man kunde verkligen märka att kroppen längtade efter smör.

Gick några gånger ut i dagrummet för att se lite tv och även vid frukost ett tillfälle, men det var så deprimerande att se denna ”mat”vagn med bara massa sött, söta drickor i alla former och skorpor och kex och givetvis flora milda. Diabetiker satt där med sina stickor…

Min frukostbricka bestod av 1 ägg, 2 skivor ost och prickikorv, en liten kopp kaffe och vatten.

Frågan man kan ställa sig hur överlever man? Der gör man knappt om man inte har en familj som bryr sig. Min man och dotter kom upp minst en gång om dagen med livrätten ÄGGMJÖLK, några kokta ägg , ost o smörrulle och en gång lax och räkor till kvällsmat.

Skulle säga att hamnar ni på sjukhus se till att någon kan tillverka äggmjölk, passar super som flytande och är ju mat på riktigt
Hur gör jag min kanske någon undrar.
1 ägg och 1-2 gulor
1/2 tsk kakao
2-3 dl vatten
30-50 gram smör

Vattnet kokas upp med smöret och hälften slås på äggen och mixas, koka upp den andra delen och slå den över de mixade äggen och mixa igen. Då har man försäkrat sig att äggvitan blir ordentliget tilllagad. Jag fick upp en termos på kvällen och den var ljummen och fin på morgonen när jag slurpade den vid 06 tiden.

Man blev väldigt ledsen många gånger då man tänker på att maten är så undermålig och att så sjuka människor det ju ändå handlar om på sjukhus inte ens kan få de rätta byggstenarna för helande…

Någon sa att det är sjukvård, inte friskvård….

Ligger mycket i det citatet. Visst vårdas man till viss friskhet, men…

Ha det gott alla och håll er friska för sjuttongrubbar!

 

Yvonnes Ananaspaj

29 februari, 2012

Detta är min syster Yvonnes Ananaspaj lite LCHF-style om man kan tillåta sig ananas (11,2 gram kolhydrater per 100 gram fruktkött) en gång ibland.
Ingredienser
Pajbotten:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
2 msk Bakery+ sötning
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Fyllningen:
1 st riven eller mixad färsk ananas  ta bort skal och stocken på insidan.
2 dl Creme fraiche
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Smält smöret och vispa äggen med sötning fluffigt till pajskalet. Blanda ner smöret väl. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i smeten:
Tryck ut degen i en pajform eller en springform med avtagbar kant. tryck degen en bit upp på kanten så att du uppskattar att ananassmeten frå plats.
Blanda samman riven ananas ( eller kör den i matberedaren) med creme fraiche och vanilj, blanda väl. Häll denna blandning ner i det ogräddade pajskalet och grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Serveras med lite lättvispad grädde.

 

LCHF och miljön

26 februari, 2012

Catarina Rolfsdotter-Janssons debattinlägg (20.02) uppvisar en skrämmande okunnighet om LCHF som hon tyvärr inte är ensam om.
Skriver Per Wiklund idag i SvD.

Och visst är det så, det har  så länge jag läst på LCHF sajter och i böcker  sagts att vi ska inte äta mer protein, det är de onödiga kolhydraterna som ersätts med fett.

Per skriver vidare:
” LCHF (lite kolhydrater, mycket fett) är en kosthållning som redan när begreppet lanserades 2005 på doktor Annika Dahlqvists blogg, talade om vikten av att välja ekologiska mejeriprodukter, naturbeteskött eller vilt av såväl hälsoskäl (bättre fettbalans med mer omega-3 och mindre omega 6) som av miljö- och djuretiska skäl.

LCHF handlar också om att återgå till en för människosläktet mer normal och begränsad fruktkonsumtion där inte söta frukter flygs in från andra sidan jordklotet eller transporteras med lastbil över hela Europa.

Att LCHF är så framgångsrik som viktnedgångsmetod beror på att den fettrika och kolhydratsreducerade maten ger ökad mättnad och en spontan minskning av kalorier. Och färre kalorier medför minskad belastning på miljö och klimat. LCHF är miljö- och klimatsmart.

I konceptet ingår att äta en större del av hela djuret. Fettränder ska inte skäras bort och kastas. Och man ska köpa hel kyckling med det feta skinnet istället för fettsnåla kycklingfiléer.”

Ännu fler viktiga rader här:

”Catarina Rolfsdotter-Jansson har en blind fläck när det gäller fossilbränsledopad spannmåls- och sojaodling. Den bygger på ett stort inslag av konstgödsel som kräver fossil naturgas och den ändliga resursen fosfor och ofta även på användande av bekämpningsmedel. Den kräver också stora vattenresurser som på många håll i världen är på väg att sina.

De billiga fossila bränslena i kombination med en jordbrukspolitik med subventionerad fossilbränsledopad spannmåls- och sojaodling har resulterat i djurfabriker. De producerar inte mer kött per använd yta. Däremot ger de billigare kött tack vare billiga fossila bränslen och statliga subventioner. Det billigare köttet har orsakat den ökade köttkonsumtionen under de senaste decennierna, långt innan begreppet LCHF fanns.

När nu eran med billiga fossila bränslen obönhörligen närmar sig sitt slut är det dags att börja ställa om. Naturbete kan vara lika effektivt för att producera kött och mejeriprodukter per hektar som att ge djuren kraftfoder även om det blir dyrare därför att det kräver mer arbete.

Världsnaturfonden, WWF, påpekar att naturbete på ängsmark binder kol och därför bidrar till en positiv klimatpåverkan, trots alla försök som gjorts för att framställa metanrapande och fisande kor till klimatbov nummer ett.”

Och jag skulle vilja lägga till att medicinbehovet minskar radikalt av att äta en sådan LCHF som här förespråkas… man kan alltså dra ner på medicintillverkning som skitar ner i våra I länder för vi vill ha billig medicin + att många mediciner hamnar i vattendragen via vårt avlopssvatten .

 

 När ska vi börja ta ansvar för vår miljö på riktigt?

 

 

Ugnspannkaka med blåbärsylt

21 februari, 2012

 

 

8 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk fiberhusk
0, 5 dl kokosnötsmjöl
75  gram smält smör
4 dl grädde
3 dl vatten

LCHF Blåbärsylt

Gör så här:
vispa äggen fluffigt och vispa ner vaniljen. Vispa ner fiberhusk och kokosnötmsjöl väl, inga klumpar.Vispa i gräddenoch smälta smöret och tillsist vattnet.

Häll i en långpanna och grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Mindre långpanna längre gräddningstid. Känn på den att den stannat.
Servera som här med blåbärsylt.

 

Fantastiskt fin och klok recension av min bakbok på Diabetes.ifokus

20 februari, 2012

Karin Eldh som är sajtvärd på Diabetes ifokus har köpt min bok och gjort en superfin  och framförallt jätteklok recension av bakboken Baka med LCHF.
Jag vill dela denna med er, den är så tänkvärd och säger precis mitt i prick ( stycke 6) vilka boken är riktad till! Tänk om alla kunde förstå detta!?
Gå gärna in på forumet och kika runt lite!

”Vi med Diabetes typ2 är många, man räknar med att det finns nästan 400 000 st i Sverige och dessutom ett antal som går med diabetes utan att veta om det. En diabetes typ2 upptäcks oftast i något annat sammanhang, t ex en vanlig hälsokontroll eller att man kommer in akut med en annan sjukdom. Då kan man ha gått med sjukdomen i flera år. Även om det blir allt fler i yngre år som får diabetes, är det en sjukdom som oftast drabbar de lite äldre och därför också, felaktigt eller ej, kallas för åldersdiabetes.

Det här betyder att många diabetiker återfinns på sjukhem, långtidsvården eller på annat sätt är beroende av någon för att få lite trevligare tillvaro. Det här betyder också att många inte längre tänker på bantning när det gäller kosten, men det är fortfarande oerhört viktigt att ha rätt kost och undvika allt som har med socker att göra.

Det här betyder också att den sociala delen i livet ofta har varit en kopp kaffe och en kaka, eller flera. Fredagsmys har inte varit chips och öl, utan något extra gott till kaffet. Och på jobbet ofta kanelbullar, kärleksmums eller som nu, semlor. Att sno ihop en sockerkaka till de tillfällen någon kommer på oväntat besök. Det var en gång det fanns något som hette konditori Oskyldig

Med detta vill jag slå ett slag för den bok jag nu har framför mig, Baka med LCHF av Mariann Andersson. Med underrubriken Klassiska bakverk till fika & fest utan socker och gluten. Jag tycker att den här boken ska finnas på vartenda vårdhem, hemma hos varenda en som har diabetes 2 eller har en närstående med diabetes typ 2 och på varenda café på stan.  Det är tillräckligt svårt att få en sjukdomsdiagnos om en kronisk sjukdom rent psykiskt och därmed tro att nu är det slut med det goda livet.

Den här boken är inte en LCHF-bantningsbok, den här boken är ett hjälpmedel för att kunna ha kvar sitt sociala liv, att kunna bjuda på något gott till fredagsfikat på jobbet, att baka något och ha med när man besöker gamla mamma på hemmet. Många pratar om sockersug som inte ska uppmuntras eftersom det är en beroendesjukdom, vilket är helt korrekt, men den här boken vänder sig inte till dem. Den här boken är inte till för dem som inte kan ha en skål med lösgodis hemma utan att äta upp hela skålen. Jag är lycklig att jag inte är sockerberoende och lider verkligen med dem som är det.

Det finns INGEN som måste äta socker, men det finns tyvärr alltför många tillfällen där endast sockerbelamrade saker erbjuds. Pausen, någon bakar till kören, efter sammankomsten bjuds på kaffe och kaka….

Tänk om, jag säger bara tänk om…. alla kunde baka ur denna bok och ha med sig att bjuda på. Tänk om vi diabetiker kunde gå in på ett café och också köpa en  brownie eller en cupcake utan att den innehåller fruktos som man av någon anledning tycker ska passa. Att baka Mazariner och ha med till farfar. Tänk om man på långvården kunde baka ur denna bok istället för att ha något till kaffestunden som höjer blodsockret till sina gäster.

Den här boken är suverän och inte bara för diabetiker, alla mår så mycket bättre utan socker i alla dess former, dvs inte bara det vita sockret, utan även stärkelse som t ex vetemjöl som också är bannlyst i boken.”

 

Vill du bli kostrådgivare och bor nära Göteborg?

16 februari, 2012

Nu finns den möjligheten att gå en sådan utbildning i Göteborg den startar den 22 mars.
Det finns några platser kvar så passa på! Mer info  hittar du också i länken.

De som undervisar är Jonas Bergqvist, Anna Hallén, Therese Renåker och Louise Edlund.

Vi behöver helt klart fler bra kostrådgivare i landet! 

Ljugarkonsten i TV…

15 februari, 2012

Med lögnen som vapen
(varför har inte alla en Benjaminsyrsa?)

Den 13 februari diskuterades påstådda risker med LCHF-kosten både i Nyhetsmorgon i TV4 och senare också i Kvällsöppet.

Läs detta mycket viktiga inlägg i debatten av Frank Nilsson 

I vanlig ordning så skräms man (samma taktik som massvaccienringen):
”Låt oss först notera är att man tydligen från företrädarna för de officiella kostråden nu samsats om att den rätta taktiken är att försöka skrämma lyssnarna. Medborgare tror lättare på det de fruktar.
Hela programupplägget, det flera dagar långa förspelet om programledaren Cissi Wallins sjukdom till rubriken om LCHF-kostens påstådda farlighet och även uppstarten i Nyhetsmorgon, verkar beställd.
Den taktiken har ju drivits länge, men folk tappar mer och mer förtroendet för dessa figurer och ser till vad som händer i praktiken. Dietistförbundet har ju länge hotat med vad som kan hända i det långa loppet om man äter LCHF och tycks mena att det är farligt att bli frisk genom att man äter riktig mat och att det i det långa loppet nog är säkrare att förbli sjuk och äta sina mediciner!”

I detta avsnitt av skrämselkampanjen siktade man in sig på vad som kunde tänkas hända med vår hjärna. Vid första anblicken kan detta se ut som om LCHF-motståndarna valt en verksam angreppspunkt. Ingen vill ju att det ska hända något med hjärnan.

Ur vetenskaplig synvinkel var det dock direkt korkat!

Strikt LCHF-kost, så kallad ketogen kost, är nämligen rena hjärnmedicinen! När man äter en kost med moderat mängd protein ( cirka 20 energiprocent, nästan inga kolhydrater och resten riktigt animaliskt fett), drar kroppen igång fettförbränningen ordentligt och då bildas så kallade ketonkroppar ur fettet. Dessa ketonkroppar är hjärnans favoritbränsle.

Minst 70 % av hjärnan nyttjar, föredrar, dessa ketonkroppar och den lilla mängd glukos (blodsocker) som behövs producerar levern ur fett och protein. Vi behöver således inte äta en enda kolhydrat, om vi inte vill.

Tvärtemot vad professor CEA påstår så ger inte ketogen kost epilepsi- och Parkinssonliknande symptom, utan används inom medicinen för att lindra och till och med bota dessa sjukdomar! Tyvärr tar man till denna metod först när man inte hittar någon verksam medicin. Hur långt en pillertrillande läkare är beredd att gå för att undanhålla denna metod från sin patient och istället fortsätta att stoppa i patienten nya mediciner, kan man se i detta reportage.”

Följ länken å se reportaget och läs hela artikeln i sin helhet! 😀 Väl värd sin tid.

 

Kvällsöppet och LCHF debatt

14 februari, 2012

I Kvällsöppets LCHF debatt så är det jag reagerade starkast på när Claude Marcus säger att man blir dum i huvudet av LCHF.

Undra vilka belägg han har för det? Han sa att man blir  trött och dum av en LCHF diet.

Hur kan man bli trött?
Verkar Jonas Colting och Björn Ferry  trötta?

Hur kan man bli dum i huvudet?
Verkar Mattias Ribbing dum? Han som striktar upp sin annars mer liberala LCHF kost veckorna innan tävling.

Jag blev varken trött eller dum i huvudet i söndags då familjen provade att ”svälta” i 24 timmar ( inspiration av att läst lite i Colings bok Nakna Hälsan) . När den självvalda svälten gick mot sitt slut och det var dags för middag om ca 3-4 timmar. Då plitade jag ner ett nytt ”manus” med minst 30 recept och skickade in till förläggaren på Bonnier…

Kom igen en kolhydratsdriven person att göra detsamma efter 2 glas vatten en halv kopp kaffe runt 11 snåret och vid 15 tiden skickade jag in bok idéen. Då hade vi ätit middag runt 17-18 tiden dagen innan…

Jag måste säga att jag har aldrig haft så mycket kraft och vitalitet och klar skalle i hela mitt liv som jag har nu!
Kan säkert bli ännu bättre givetvis…

”Expertisen” verkar tagit fasta på omställningsbesvären de flesta får av att gå över till fettdrift. Varför fattar ingen det?

Edit 15/2 ang expertisen i debatten:
En liten presentation av Kvällsöppets LCHF-motståndare:
Charlotte Erlandsson- Albertsson:
Hon driver tillsammans med sin make ett företag som forskar för att få fram ett bantningspiller. Hon är naturligtvis inte intresserad av att folk börjar äta LCHF, se: http://thylabisco.com/
Claude Marcus:
Ger vetenskapliga råd åt: Itrim, McDonald’s Sverige AB, Swedish Nutrition Foundations nutritionsråd; konsultuppdrag: Wasabröd AB, Venderfalks reklambyrå; föreläsningsarvoden från ett flertal läkemedelsföretag för enskilda presentationer. Han utför även uppdrag åt Coca Cola.

Marianns fläskpannkaka

13 februari, 2012

3-4 pers

Ingredienser:
2 paket bacon eller annat fläsk
8 ägg
2 msk fiberhusk
0,5 dl kokosnötsmjöl
5 dl grädde
4 dl vatten

Gör så här:
Stek upp bacon eller fläsk i mindre bitar, lägg upp i stor långpanna.
Vispa äggen och ta i fiberhusk och visap hårt. Ta sedan i kokosnötmsjölet och vispa hårt att inga större klumpar finns.
Häll sedan i grädden och vispa kraftigt och tillsist vattnet. Självklart kan du ta mjölk i stället för att blanda grädde och vatten.

Grädda i ugn på ca 200 grader i 25 min.

Du kan också hälla smeten i en mindre långpanna och få högre pannkaka, tänk på att gräddningstiden då ökar.

Serveras med lchf- lingonsylt.