Inlägg märkta ‘lime’

Citronfromage – Limefromage – Apelsinfromage

12 januari, 2015

10931277_10152953142677383_1185534018184755668_nHär kommer en väldigt god dessert Citronfromage som passar att göra med vilken citrusfrukt som helst.
Här är det citron som jag använt och serverar med ett par jordgubbar per person, går ju också lika bra med hallon, blåbär eller björnbär också.

Fromage har ju en lite annan konsistens än mousse och det är för att här använder man äggvitan. Tänk också på att man kanske inte bör äta rå äggvita för ofta, man menar på att avidinet i äggvitan kan hindra näringsupptag i tarmarna.

Ingredienser för 4-6 portioner:
3 dl vispgrädde
3 ägg
2 ekologiska citroner (1 stor apelsin eller 2-3 lime)
2 msk bakery+ sötning
2 gelatinblad

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Vispa grädden medelhårt.
Separera äggen och vispa vitorna och ta i 1 msk av sötningen efter en stund och vispa upp till ett hårt skum.

Vispa upp gulorna med 1 msk sötning och rivet skal av 2 citroner. Pressa citronerna och hetta upp ca 0,5 dl av saften och smält gelatinbladen där och ta i resterande saft. Låt svalna lite. Blanda ner citronsaften med gulorna väl.
Blanda detta med grädden och vänd ner äggvitorna försiktigt, men se ändå till att det är väl blandat.

Häll upp Citronfromagen antingen i små portionsformar eller i en stor skål och skeda upp fromagen vid servering.

 

Lemon curd eller lime – apelsin – hallon – blåbärs curd

20 juni, 2012

Lemon curd – Citronkräm är gott till rostat bröd, fyllning i tårtor och bakverk  eller tillsammans med färska bär och grädde.

Till ca 3 dl curd

2 ekologiska citroner, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
eller ca 4 st lime eller 1 st ekologisk apelsin eller 3 dl frysta hallon eller blåbär tinade mosade och passerade i trådsil
100 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
2 äggulor
2 msk Bakery+ sötning

Gör så här:
Vispa samman ägg, socker, skal och saft från citronerna/lime/apelsin eller saften från hallon/blåbär i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.
Sjud krämen tjock , ta från värmen och rör sedan ner smöret.
Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går däremot utmärkt att frysa i portioner.

©MariannAndersson

Kokospudding med lime- och jordgubbskompott

22 september, 2011

4 portioner

4 dl grädde
1 dl vatten
1,5 dl kokosflingor
ev 1/4 vaniljstång
4 äggulor
1,5 msk Bakery+

Jordgubbskompotten:
1/2 gelatinblad
3 dl tinade frysta jordgubbar
1 ekologisk lime, rivet skal och saft

Gör så här
1. Koka upp grädde, vatten och kokosflingorna, låt stå och dra i minst en timma. Ev skrapa ur en fjärdedels vaniljstång och låt koka med.
2. Vispa äggulor och sötning och blanda sedan ner silad kokosgrädde väl , krama ur flingorna ordentligt.
3. Häll upp kokossmeten i små portionsformar och grädda i vattenbad mitt i ugnen  125 grader i 1 timma. Låt kallna i kylskåp.

Jordgubbskompotten
1. Lägg gelantinet i kallt vatten i minst 5 min.
2. Blanda lime och jordgubb i en kastrull och sjud upp, blanda sedan ner gelatinet och ställ kompotten kallt.

©Mariann Andersson

 

Limekaka med lime- och kokostopping

15 september, 2011

Ingredienser
5 ägg
2 msk sötning Bakery+
saften från 3 st lime
100 g smält osaltat smör
2 dl grädde
1,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Topping:
200g mycket mjukt osaltat smör
100 g cream cheese eller philadelphia ost
1,5  msk Bakery+ sötning
rivet kal från 3 st lime

Gör så här:
Vispa ägg och sötning till kakan och smält smöret. Häll i smöret, limen och grädden, blanda väl.
Blanda alla torra ingredienser väl med varandra och bland ner det i smeten. Grädda i en smord och bröad  långpanna 15×25 ca 30 minuter i mitten av ugnen  i 175 grader.

Förbered toppingen:
Blanda alla ingredienser och se till att smöret är mycket mjukt och att cream cheesen är rumstempererad.
Bred sedan krämen över den avsvalnade kakan och strö rikligt med kokosflingor över. Förvaras svalt.

©Mariann Andersson

 

 

Marianns Kokosglass med limemarinerade jordgubbar

13 maj, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
3 äggulor
200-250 g kokosmjölk
2,5 dl grädde
1 dl kokosflingor
2 msk Bakery+

Limemarinad  och jordgubbar
250 g jordgubbar färska eller frysta.
1 st lime, skal och saft

Gör så här
1. Ställ förvaringsburk i frysen och serveringsskålar i kylen.
3.Blanda kokosmjölken med kokosflingor, äggulor och sötning i en kastrull, sjud upp lite försiktigt, får EJ koka. När det tjocknat lite, ta kastrullen från värmen och låt svalna.
4. Häll sedan i grädden och ställ in glassmeten i kylen.
5. Skiva halvtinade eller färska jordgubbar och lägg dem i en vid skål.
6. Riv skalet från 1 st lime och pressa sedan ur saften.
7. Strö limeskalen över jordgubbarna och fördela saften över. Rör runt försiktigt.
8. Är det färska gubbar kan de stå i kylen medan glassen blir klar, är det frysta kan de stå framme.

Glassmaskin:
Häll i glassmeten väl kyld och börja röra så sakteliga i ca 15-20 minuter. Servera med limemarinerade jordgubbar i väl kylda skålar.

Frysen:
lägg glassen i förberedd iskall bunke och rör ca var 30 minut under 4 timmar. Servera sedan i väl kylda skålar med limegubbarna.

Tips: Vill du ha helt len glass uteslut kokosflingorna.

 

©MariannAndersson

 

br /

Citron- och limeglass – LCHF

8 maj, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
4 dl grädde
2 dl creme fraiche
3 äggulor
2 msk Bakery+ sötning
2 lime, saft och skal (spara ev lite för dekoration)
1 citron, saft och skal

Gör så här:
Vispa gulor med sötning  vispa en stund. Häll grädde och creme fraiche i en kastrull sjud upp. Får ej koka.
tillsätt de uppvispade gulorna och saften och skal från lime och citron och vispa, låt det sjuda och tjockna något.
Ställ sedan kallt i minst 3-4 timmar, eller förbered glassmeten dagen före.

Glassmaskin:
Häll smeten sedan i glassmaskinen och rör så sakteliga runt, i ca 15-20 minuter. Häll sedan upp i burk som fått stå i frysen under tiden och in i frysen eller ät genast ur väl kylda skålar.

Utan glassmaskin:
Häll upp i en burk och ta fram en gång i halvtimmen och rör runt, låt glassen frysa i minst 4 timmar.

Servera glassen med två kokossticks och lite rivet limeskal och ev citronmelissblad. En helt underbar sommarglass!

Tips: Äggvitorna går att frysa! Lägg alla urpressade citron/lime halvor i en kanna kallt vatten och låt dra, använd som bordsvatten.

©MariannAndersson

Ugnskokt lax med limesås

16 april, 2011

2 portioner

Ingredienser:
2 bitar lax, räkna 200-300 gram per person
1 lime
salt och peppar

Sås
1/2 pressad lime
1 dl grädde
30 g smör
fiskskyn

Gör så här
Lägg två bitar eller en bit större lax på folie i en ugnsäker form, salta och peppra och skiva halva limen och fördela över fisken.
Pressa den andra halvan och lägg skalet i ett hörn brevid fisken.
Packa om fisken väl och ställ in den i ugn i 200 grader i 20-30 minuter beroende på tjockleken på laxen.

Häll den pressade limen i en liten gryta och lägg i smöret och grädden, värm, behöver inte kokas.
När fisken är klar öppnar man i ena änden och häller ur fiskskyn i såsen.

Servera laxen eventuellt med färska kokta sparrisar och en enkel sallad. Eller kokta ärtor och /eller bönor är också gott till laxen.