Inlägg märkta ‘livsmedelsverket’

”Nya nyckelhålet ännu nyttigare”…

27 januari, 2014

Nyckelhål_fetmaHävdar  Livsmedelsverket den 24/1-14, och jag skulle vilja hävda att det aldrig varit nyttigt. Det är väl snarare den som gjort oss sjuka och feta…
Men nu gör de ju en förbättring, för nu ska det tas bort nyckehål på alla fruktyoghurtar då de innehåller så mycket socker!

Så visst ska man hårddra det så blir ju nyckelhålet nyttigare… men bra? Nej det är fortfarande en märkning som jag tycker mer ska ses som en varning än någon positivt som ska ätas.

Fortfarande är salt farligt och fullkornsfibrer supernyttigt… Läs mer »”Nya nyckelhålet ännu nyttigare”…

Stevian och skrämselpropagandan…

29 mars, 2013

imagesLivsmedelsverket och i viss mån faktiskt en del LCHF-kretsar gör sitt yttersta för att skrämma oss för stevian.
Här kan ni läsa Per på LCHF.se ´s kommentar om stevian. Inte ofta man läser något så klarsynt…

Det senaste och kanske det effektivaste (?) sättet att skrämma oss på är att benämna något med ett E-nummer och/eller ange den kemiska formeln/beteckningen.
Det roliga blir här är att det mesta är kemi, hela universum är kemi. Läs också om ”Alla E-nummer är inte kemiskt hokuspokus

Så när Per benämner vanligt socker med den kemiska formeln C12H22O11 blir det lite kul och ännu roligare blir det ju när man då inser att även honung och andra GI socker också har en kemisk beteckning.
Honung har:
C6H12O6 , ca 70 %
C12 H22 O11 , ca 10 %

BUU!

Blev ni rädda nu?

Skämt åtsido, men visst blir det lite löjligt när man försöker skrämmas för något som faktiskt kunde ge den allmänna folkhälsan ett rejält lyft?

fast å andra sidan, en sjuk befolkning och sockerstinn, beroende och speedad befolkning kanske har sina fördelar… många tjänar ju pengar…

grunnar jag så här i den högtid när vi äter som mest sockergodis

GLAD STEVIA PÅSK

 

 

Föreningen nyckelhålet går i graven

24 april, 2012

och Livsmedeslverket får panik!!

Nu måste ett nytt system upprättas för restaurangerna annars dör vi ju…

de lägger ner för det är svårt att få ekonomi i verksamheten.

I butik får vi tydligen dras med det tillsvidare…

Allt med nyckelhålet på sig ska skys som pesten, bara massa bös i.
Leta varor som är ÄKTA VARA märkta, börja efterfråga den märkningen i din lokala affär. Tyvärr ännu så länge bara City Gross som använder sig av den.

Dränk Coop och Ica med mailfrågor…

 

 

Generaldirektör Inger Andersson

8 oktober, 2011

har fått ett brev av Björn Hammarskjöld, Kostdemokrati

Den 5/9 kom Livsmedelsverket med en ny kommuniké

och Björn har svarat på den så här:

Sammanfattningsvis så är denna kommuniké felaktig på flera punkter, delvis korrekt på en punkt och korrekt på en punkt.

 

 

  • Använd flytande margarin eller olja i matlagningen.

Felaktigt påstående. Fett är essentiellt och det enda fettet som är skadligt i överdos är omega-6. Margariner innehåller omestrade och härdade fetter. Härdade fetter består av mättat fett. Smör är en naturprodukt med nyttigt animaliskt fett till skillnad från margariner och vegetabiliska oljor.

  • Välj i första hand fullkorn.

Felaktigt påstående. Fibrer ökar risken för grovtarmscancer och är orsak till IBS, ulcerös colit och Mb Crohn. Så fibrer bör vi minska.

  • Håll igen på läsk, godis och chips.

Delvis felaktigt påstående. Kolhydrater (består av sockermolekyler) är giftiga och bör minskas markant. Det gäller inte bara läsk, godis och chips utan samtliga kolhydratkällor. Betänk att 70 kg människa har 3-6 gram (3-6 mmol/L) glukos i hela blodvolymen om 5,6 L och att en glukoskoncentration över 30-50 mmol/L (= 30-50 g) glukos i blodet är en dödlig mängd glukos. Sedan vill Livsmedelsverket att man ska äta 440 g glukos per dag. . . .

  • Ät fisk ofta, gärna två-tre gånger i veckan.

Detta är ett korrekt påstående. Håller fullkomligt med.

  • Ät mycket frukt och grönt – gärna ett halvt kilo varje dag.

Felaktigt påstående. Grönt är energimagert (mycket och dyrt vatten och litet energi) men frukt innehåller 10-12 % fruktsocker som är 5-10 gånger giftigare än glukos och bör minskas. Men grönt ökar miljöbelastningen och saknar i stort sett mikronäringsämnen som vitaminer och mineraler jämfört med animalisk föda.

  • Ät mindre salt.

Felaktigt påstående. Salt ingår bland de livsnödvändiga ämnena, det är känt sedan länge att saltbrist kan orsaka värmeslag, cirkulationskollaps, vattenförgiftning, natriumbrist och eldaresjuka, inte alltid förenligt med överlevnad. Salt upp till 100 g per dag kissar man ut överskottet av. (Folkow, Läkartidningen, 2003, http://www.lakartidningen.se/pdf/pda27283.pdf ). Ingen studie har visat att blodtrycket stiger med ökande mängd salt i maten medan för litet salt kan sänka blodtrycket några enstaka mm Hg men ökar hjärtfrekvensen och därmed hjärtbelastningen. För litet salt ökar dödligheten i hjärtsjuka och försämrar diabetikers insulinresistens.

  • Välj nyckelhålsmärkt mat.

Felaktigt påstående. Välj Nyckelhålsmärkt mat är ett utmärkt sätt att förstöra hälsan då det blir för mycket kolhydrater och fibrer men för litet fett och salt.

 

 

Sunt förnuft, vem har det? Inte Livsmedelsverket i alla fall.

5 september, 2011

”Proteinpulver, vitaminpiller, fettförbrännare och fiskolja. Förra året köpte svenskarna kosttillskott för 2,4 miljarder kronor — det mesta bortkastade pengar enligt expertis.

– Mycket tror jag att man säljer drömmar, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket.

För de allra flesta är det helt onödigt att äta kosttillskott av olika slag. Vi får ändå i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler från maten, även de bland oss som ibland syndar med matvanorna.

Reklamen vill få oss att tvivla på det.

– Vi vill leva längre och leva friskare och under den tiden vill vi vara vackrare och starkare. Då antyder reklamen att det finns genvägar genom att äta en massa konstigheter. Sanningen är att det finns inga egentliga genvägar, säger Ulla Beckman Sundh.”  utdrag ur DN

 

Ulla avslutar med att säga: ”Sunt förnuft och vanlig mat räcker nästan alltid för att vi ska få i oss det som behövs, men det finns några undantag.”

”Vanlig mat”, vad är det? Detta livsmedelsverk som bara kan komma med luddiga beskrivningar… vanlig mat, man får väl anta att det är vad gemene man äter idag och det som erbjuds billigt i affärerna?
Vanlig mat är näringsfattig och detta gör att folk intuitivt förstår att de måste fylla på med allehanda vitaminer och mineraler. Hade folk använt sitt sunda förnuft och INTE lyssnat på Livsmedelsverket så hade fler garanterat ätit bättre mat och fått bättre hälsa och faktiskt inte behövt alla dessa piller som ju faktiskt också ska tillverkas och därmed bidrar det också till miljöförstörelsen… fast det kan vi ju babbla om en annan gång.