Inlägg märkta ‘lök’

Ratatouille

26 november, 2011

Till 4-6 personer behövs
2 hackade gula lökar
1 grovhackad zucchini
1 grovhackad aubergine
2 grovhackade paprikor i olika färger
1- 1,5 dl krossade tomater

krydda med salt, peppar, lite timjan, lite franska örtkryddor och en doft vitlökspulver och gärna 2 lagerblad. Fyll på med lite olivolja till då auberginen suger.

Gör så här:

Fräs löken i  rikligt med olivolja och ta sedan i grönsakerna och låt fräsa med, slå sist i tomatkrosset, krydda. Låt puttra under lock i 20 minuter.

Väldigt gott till en stekt gräsbetesbiff! Glöm ej att ringla extra olivolja över vid serveringen.

 

Grillspett och min Rhode Island-sås

6 juni, 2011

3-4 portioner

Spetten:
ca 1 kg grillbitar av gräsbeteskött
Paprikor av olika färg i bitar
Röd lök i bitar
Champinjoner
Zucchini i bitar

 

Marinad:
Olivolja
Salt och peppar
Lökpulver
Vitlökspulver
Paprikapulver
Chilipulver

Rhode Island-sås:
2 dl smetana eller creme fraiche
1 dl majonnäs
3 msk tomatpuré
lite salt, peppar, chilipulver och lökpulver
1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här

Lägg köttbitarna i marinaden gärna i minst 5 timmar.
Trä sedan upp lite av varje på spetten och pensla med överbliven marinad, grilla.
Servera med en krispig sommarsallad och Rhode Island sås

 

 

Marianns köttfärslåda

10 maj, 2011

4 portioner

Ingredienser:
800g köttfärs, gärna gräsbetes
salt och peppar
2 dl grädde
2 ägg

Fyllning:
1 röd och orange eller med fördel hellre grön paprika, finhackade
2 gula lökar finhackade
smör

1-2 dl riven ost

Gör så här

Fräs den finhackade löken och paprikorna i smöret, låt det mjukna lite.
Blanda färsen med ägg, kryddor och grädde. Lägg halva mängden i en ugnsfast form och
lägg sedan paprikafräset ovanpå och bred sedan resterande färs över.
Riv lite ost och lägg över, grädda i ugnen 175 grader i ca 30-40 minuter.

Servera med en liten klick creme fraiche.

 

 

Mormors köttfärsås

11 april, 2011

2 portioner

Ingredienser:
500 g gräsbetesnötfärs
1-2 gula lökar
30-50 g smör
salt och peppar
1/2 dl tomatketchup (ca 50g) (numera finns steviasötad)
1 msk chilisås (ca 10g)
1 msk tomatpuré
2 dl vatten uppvispat med 1/2 tsk redix

ev. 2 dl vispgrädde om du vill ha mera fett

1 paket shiratakinudlar = 0 kolhydrater

Gör så här
Fräs färs och lök i smör och gärna i gjutjärnsgryta.
Salta och peppra efter smak.
Häll i tomatketchup/chilisås/purén och eventuell grädde. Häll sedan i vattnet med redixen och rör runt rätt kraftigt, låt små puttra i 10 minuter.
Undertiden tömmer man ut påsen med shiratakinudlar i ett durkslag och sköljer noga med KALLT vatten.
Antingen lägger man i nudlarna i grytan och rör runt ev delar dom i något mindre bitar med en sax, eller så lägger man upp nudlarna direkt på tallriken och skedar upp den heta köttfärssåsen över nudlarna. Min ketchup innehåller endast 16 g kolhydrater per 100g. Numera finns steviasötad.

Här serverade jag strimlat vitkål till.

Detta är min mammas gamla recept, från då pastan dök upp och började bli lite vanlig. Familjen kallar den ”mormors köttfärssås”.
Självklart serverades det spagetti till, men nu är det shiratakinudlar som gäller, de hittar man i LCHF butiken på internet och där hittar man också redix.

 

 

Mikaels köttfärsssås

9 april, 2011

2 Portioner

Ingredienser:
400-500 gram köttfärs, vi föredrar gräsbetes.
1-2 hackad gul lök
1 stor röd paprika
2,5 deciliter creme fraiche
cirka 250 gram krossade tomater

salt, peppar, paprikapulver, vitlök och
lite chilipulver
30-40 gram smör

Gör så här
Fräs färs och lök, finhacka paprikan och tillsätt den att fräsa med lite.
Krydda till en lämplig styrka (smaka av). Häll i tomatkrosset och creme fraichen och rör runt, låt småputtra i cirka 10 minuter.
Serveras med shiratakinudlar eller varför inte kokta blomkålsbuketter,  gröna bönor är också jättegott till.