Inlägg märkta ‘lunch’

Apelsinomelett – sufflé

12 april, 2013

IMAG1291Snabbdessert eller uteslut sötningen och gör en lunch av det hela!

tillagningstid ca 10-20 min.

4-6 port

Ingredienser:

4 ägg
1 msk Bakery+ sötning (kan uteslutas)
rivet skal från 1 ekologisk apelsin och saften

50 smör till stekning (smält och blanda i äggulesmeten om du gör dem i sufflé formarna)

Gör så här:
Separera äggen. Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa lätt upp gulorna med sötning, saft och finrivet skal.
Vänd ner äggviteskummet i äggulorna.
Stek på mellan värme och fös ihop, efterhand den stelnar lite sänk till låg temp och lägg på ett lock,
låt omeletten/sufflén sätta sig i ca 5 min. Vik över och stjälp upp den på ett serveringsfat, strö färska bär eller lätttinade frysta bär över den ljumma omeletten.  Pudra ev över lite Bakery+.
Eller som här  lägg över portionsbitar direkt på assietterna.

TIPS:
Kan också gräddas i ugnen 175 grader i ca 15 min. Fyll upp 6 st  i 1,5 dl sufflé formar, smörj formarna och ev pudra/strö dem med Bakery+.
De höjer sig som svampar, men sjunker ihop sedan. Pudra med Bakery+ och lägg en skalad skiva apelsin ovanpå.
Klicka på bilderna för större bild

IMAG1293IMAG1295

 

 

 

 

 


 

Mandelpudding i ugnen – Lunch

26 februari, 2012

3-4 portioner

5 ägg
100 gram smält smör
2 dl grädde
1,5 dl mandelmjöl
3 finrivna bittermandlar

Gör så här:
Vispa äggen (ev sötning), blanda i mandlarna och vispa kraftigt att det inga klumpar finns. Blanda sedan i smöret och grädden.
Häll upp i en liten ugnsfast form 15×25 och grädda i  175 grader i ca 20 minuter, eller tills den stannat.

Serveras ljummen med varmsmälta jordgubbar och lite grädde, vi tycker det är gott med ovispad grädde till lunchpuddingar.

 

Tips: Gillar du inte bittermandelsmaken kan de väl uteslutas, använd då med fördel färskmalda mandlar, vi tycker City Gross Seltonmandlar har godaste mandelsmaken. Även några hackade mandlar i är gott för lite crunch.

©MariannAndersson

En vänlig bloggläsare har räknat ut puddingen ( grädde och gubbar ingår inte)
– 231,2 gram fett
– 61,5 gram protein
– 9,5 gram kolhydrater

 

Marianns matmuffins

26 maj, 2011

ca 6 st

Ingredienser till grundreceptet:
3-4 ägg beroende på storlek
1 dl grädde
50 g smält smör
1 dl god riven fet ost
0,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
salt och peppar

Smaksättning:
1. Ta torkad basilika i degen. Fyllning:  några hackade blad av färsk basilika, 6-8 st hackade oliver, 2 torkade tomater finhackade, 1/4 rödlök finhackad, 50 g grovmosad/hackad fetaost och ringla över lite olivolja och blanda runt.

2. Fyll med färskost och små små buketter  av broccoli och knaperstekta bacon.

Gör så här
1. Vispa ägg och grädde, salt och peppar.
2. Smält smöret och blanda ner.
3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det i äggsmeten.
4. Riv osten och blanda ner.
5. Fyll en muffinsform eller plåt med halva degen och lägg fyllningen ovanpå, tryck till den lite mot mitten ( inte i botten) och lägg resterande deg ovanpå. Eller så trycker du ner fyllningen bara i lagom fyllda formar.
6. Grädda i ugn  175 grader i ca 10-15 minuter

Fyllningstips från läsare:
Michelle – finhackade champinjoner, röd paprika & purjolök med lite chili

 

Spenat- och fetaostpaj

21 maj, 2011

Denna spenat- och fetaostpaj  är jätte god!
och pajbotten har jag hittat på  internet i tidernas begynnelse (min LCHF start).
Den är perfekt som matpaj.

3-4 portioner

Ingredienser:
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
1 äggula
3/4 dl grädde

Blanda torra ingredienser, fördela smöret i blandningen ordentligt. Arbeta in äggulan och sedan grädden. Klä en form med degen. Förgrädda i 5 min i 200 grader.

Häll i valfri fyllning och grädda vidare i 20 min.

Fyllning grund:
3  ägg
2 dl grädde eller creme fraiche
1-2 dl  god riven fet ost
salt och peppar

Exempel på maksättning:
Bacon och purjolök
Köttfärs och taco kryddor
Rökt lax och purjo
Creme fraiche (uteslut grädden och riven ost) med mosad fetaost 1 pkt och spenat färsk eller fryst 200 gram . Bilden visar denna.

Servera med sallad. Supergod picknick mat. I synnerhet fetaost med spenat är  jättegod kall.

 

 

Snabb-lunch

3 maj, 2011

Ibland gillar jag att vara lite lat och bara breda på något bröd som ex mitt ljusa bröd eller några frökex med en hyvlad skiva smör och massor med ost i detta fallet cream cheese och hyvlade gurkskivor, och att gomla lite avokado och en kopp kaffe till så är lunchen fullkomlig!

I går bakade jag LCHF- butikens kex med knäckefrömixen och dessa blev jätte goda, dock skulle jag gjort dem tunnare om jag vill ha dem spröda. Nu blev de lite mjuka, men desto mer brödlik, så för mig vart det toppen. Nästa gång får jag prova platta ut dem mer, bara för att jämföra.

Jag har förut gjort andra frökex men de ska torka i ugn i 10 timmar och LCHF-butikens endast i 20 minuter. Jag gillar ju när saker går lite fort så…

 

 

 

Lunchpepparkaka

24 april, 2011

ca 10 st

Ingredienser:
100 g mycket mjukt smör
1-2 msk Bakery+ sötning (kan uteslutas om man vill)
3 rumstempererade ägg
1,5 dl kokosnötsmjöl
1/2-1 msk pepparkakskryddor
1 tsk malda pommeransskal (kan uteslutas)

Gör så här:
1. Vispa smör, pommerans/pepparkakskryddorna och ev Bakery+ i matberedare.
2. Ta i ett ägg i sänder och vispa mjukt och fluffigt.
3. Ta i kokosnötmjölet. Mixa samman allt till en smidig deg.
4. Rulla en tjock korv 5-7 cm i diameter. Dunsa lätt ändarna på korven  mot bordet ett par gånger så den sätter sig i kanterna och ändarna blir platta och fina.
5. Lägg rullen i kylskåp en timma.
6. Skär ca 10 st, ca  1 cm tjocka skivor av rullen med vass kniv och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Degen flyter inte ut speciellt mycket, så du kan lägga ganska tätt.
7. Grädda i mitten av ugnen i 150-175 grader i 15 minuter. Titta till dem så de inte blir brända.
8. Servera som de är eller gör som vi, hyvla en skiva smör och lägg flera goda skivor gräddost på.

Tips: Gör en dubbel sats och lägg halva degen färdigrullad till en tjock korv i frysen, bara att ta fram kvällen före och lägga att tina i kylskåpet. Skär sedan skivor och grädda när det är dags.

©Mariann Andersson