Inlägg märkta ‘majonnäs’

Kokt lax med två såser – citronaioli och gräslökscreme

3 september, 2011

Lax med citronaioli och gräslökscreme det är riktig LCHF mat! Köp lax som är vild eller som är uppfödd på räkskal och fiskrens.

Ingredienser:
Laxbitar
1 morot i skivor
1 gul lök i skivor
2 tsk salt
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
3 vitpepparkorn
1 l vatten
1 dl vitvinsvinäger

Citronaioli:
2 äggulor
2 dl ekologisk rapsolja (troligen är kokosolja utan smak ett mkt bättre alternativ till detta, blir ganska mkt rapssmak)
lite salt
1 citron rivet skal
1/2 citron saften
1 st pressad vitlöksklyfta

Gräslökscreme:
1 dl creme fraich
20 g fryst gräslök
salt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda allt för fiskkoket (utom fisken) och koka upp i ca 15 min. Lägg sedan i laxen och dra den åt sidan och låt stå i ca 10-15 minuter beroende på tjocklek. Vill du ha en kall lax, låter man det hela bara kallna efter dessa 10 minuter.

Gräslökscreme:
blanda  gräslök, salt, papper och lite av cremefraichen och kör med mixern att allt blir en slät mjuk massa, blanda sedan ner övrig creme fraiche.
Ställ kallt.

Citronaioli:
Låt gärna gulor och olja vara rumstempererat. Vispa upp med handvisp gulorna och droppa i oljan, droppe för droppe, när äggulorna börja suga upp oljan kan man öka farten och låta det sedan rinna sakta. Riv skalet från 1 citron och pressa saften från ca 1/2 och blanda ner.

 

Äkta Majonnäs

7 juli, 2011

Nu finns det äntligen en till Äkta Vara majonnäs och den kommer från Rydbergs, och hittas precis som Kavlis i kyldisken, precis där sådant ska befinna sig!

Rydbergs kallar sin för Klassisk majonnäs