Inlägg märkta ‘mandelmassa’

Saffransmuffins med mandelmassegömma

11 maj, 2016
Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Det är ju särskilt kul när ett recept får pryda ett omslag på en tidning och det var just vad detta recept och bild fick göra i Expressens november nummer 2015.

Nu är det ju snart sommar och julen känns avlägsen, men goda recept passar alltid in och detta är nog ett av de godaste muffinsrecept jag gjort!
Kryddor passar in lite då och då och kanske du har ett pkt saffran som dräller omkring och gott kan användas nu och inte invänta jul 😉

KÖR HÅRT OCH BAKA DOM, Du ångrar dig inte vågar jag lova!

Saffransmuffins med mandelmassegömma

ca 12 st


5 ekologiska ägg
100 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 pkt saffran

Fyllning:
4 dl mandelmjöl + 3-4 bittermandlar
2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
0,5 dl vatten

Gör så här:
Mandelmassa:
Blanda i matberedare mandelmjölet och de finrivna bittermandlarna med sötningen. Ta sedan i vattnet till önskad konsistens. Rulla en tjock korv och förvara kallt.

Muffinsen:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen fluffigt, häll i smöret och grädde, blanda väl.

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.

Fyll muffinsformar till ca 3/4 ställ gärna formarna i en muffinsplåt.
Rulla kulor med ca 1 msk mandelmassa i varje kula och tryck ner i varje muffinsform.
Grädda i 175 grader i ca 20 min.

Tips: Frys in resterande mandelmassa, tina och ta fram och fylla muffins, eller rulla kulor och doppa i choklad för ”marsipanbröd”. Eller vårt favoritrecept, en ruta Lindt 90% och en skiva mandelmassa på.

Semlewraps – LCHF

26 januari, 2015

Fick en fråga från Gun Helgesson om hur gör man de populära semlewrapsen?
Jo man tar receptet wraps ur boken Baka matbröd med LCHF och tillsätter 1-2 msk bakery+ och 0,5-1 msk kardemumma.
Sedan gör man mandelmassan enligt receptet i boken Baka med LCHF (min första bok).
Sedan breder man ut mandelmassan på wrapsen och vispar upp grädde och lägger på och vrider till. Vips har man gjort en SEMLEWRAP! Se Guns fina illustrationsbild nedan. Tusen tack Gun för den!

10351816_10152977124942510_3094085327841436225_n
Om du inte har böckerna så kan du kika här på wraps och här på mandelmassa 😉

Mandelchoklad – snabb godisruta – latmans marsipanbröd

17 januari, 2014

DSC_0094måste här få delge det allra enklaste och godaste snabbgodisreceptet!

Ta en ruta Lindt 90% och en skiva hemlagad mandelmassa,
violá en riktig godisbit till kaffet!

Mandelmassan görs fort som attan på 4 dl mandelmjöl (ca 180 gram) av god kvalitet, riv i 2-3 bittermandlar och 3 msk Bakery+ sötning, mixa detta i matberedaren någon minut och ta sedan i 2-3 msk vatten eller grädde tills rätt konsistens uppnåtts. Rullas till lämplig tjock korv som sedan man skivar ca 0,5 cm skivor av och lägger på chokladen.

Förvaras kallt i kylskåp ca 5 dgr… om det nu får ligga så länge…

Tips för gourmén: Blanda mandelmassan med 1-2 msk konjak och uteslut samma mängd vatten

****
Någon tror man går upp i vikt av dessa =  mkt kolhydrater. Så är inte fallet.
Chokladen (90% Lindt) ger ca 1,5 kolhydrater per ruta. Mandelmasserullen som helhet innehåller allt från 7-14 gram kolhydrater beroende på vilken sorts mandel /mjöl man använder. Delar man den då i 15 bitar (man kan dela tunnare man styr ju detta själv) blir det ca 1 gram per skiva, det gör att en sådan här liten godisruta innehåller runt 2,5 gram kolhydrater…. dvs kan komma plats i en UFO-lchf.

 

Rabarberpaj de luxe

2 juni, 2012

Pajbotten:
200 gram osaltat smält smör
3 ägg
2  msk Bakery+ sötning
2  dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Fyllning:
2-3 fint skivad rabarber
200 g  riven mandelmassa
strö lite sötning ovanpå

Gör så här:
Smält smöret och vispa äggen  fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten.
Klä en pajform med 3/4 av pajdegen, ca 1 cm upp på kanten.
Riv mandelmassan och strö ut det över pajskalet i botten lägg rabarbern ovanpå mandelmassan.
Strö ev lite mer sötning ovanpå rabarbern.
Gör smala remsor av resterande deg och lägg i ett rutnät över. Grädda i ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.

Serveras ljummen med lättvispad grädde eller vaniljsås 

©MariannAndersson

 

 

Lyxiga Saffransbullar – Lussebullar

17 december, 2011

LCHF-sfärens allra första lussebullar är dessa!

10-12 lchf- saffransbullar

Saffransdegen:
4 ägg + 1 gula
2  msk sötning Bakery+
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 påse saffran 0,5 gram

1 äggvita för pensling och lite hackade nötter el mandlar

50-75 gram mycket mjukt smör

Mandelmassa:
100 gram mandel, skållad skalad mald + ev 2 bittermandlar
2 msk Bakery+
2 msk grädde

eller kika här ta då halva mängden.


Gör så här:
Smält smöret. Vispa ägg och sötning fluffigt i minst 5 min. Ta smöret och grädden vispa och ta sedan i saffranet och blanda väl runt.
Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten svälla minst 5 min gärna längre.

Kavla sedan ut degen mellan två oljade bakplåtspapper. Kavla ut en rektangulär och bred smöret på och riv mandelmassan över, rulla den sedan som vanlig bullar/rulltårta och skiva upp 10-12 bullar och lägg dem i bullformar. Pensla med äggvita och strö som här hackade valnötter ovanpå.
Grädda i 175 grader i ca 20 min, känn på dem.

©Mariann Andersson

 

Mandelmassa och marsipan – LCHF

17 december, 2011

200 gram mandel + ev 2-3 bittermandlar (eller några droppar bittermandelolja)
2-3 msk sötning Bakery+
3-4 msk grädde eller vatten

Gör så här:

Skålla och skala mandeln låt den bli torr och mal den sedan i mandelkvarn med tre bittermandlar.
Häll den malda mandeln i en matberedare och lägg sötningen, låt den gå i några minuter. Ta sedan i grädden/vattnet msk för msk till lämplig konsistens.

Den kan frysas in om man vill göra större satser och bara ta fram och riva över i ex bullar eller av marsipanen göra godis!

Jag upplever mycket godare och kraftigare mandelsmak på mandelmassan om man mal färskt själv, vill du absolut spara tid går det med mandelmjöl. Givetvis väger 200 gram mandlar även 200 gram malda 😉 dvs ta 200 gram mandelmjöl. 1 dl mandelmjöl väger ca 50 gram.
Frysa går utmärkt!

 

Marianns Saffranskaka

1 december, 2011

Ingredienser till ca 10-12 bitar

Mazarinbotten:
100 gram skållad skalad mald mandel + ev 2 bittermandlar
1,5 msk sötning  Bakery+
2 msk grädde
100 gram osaltat mjukt smör
2 ägg
2 msk kokosnötsmjöl

Saffransdelen:
150 gram smält osaltat smör
4 ägg
1,5 msk Bakery+
1 dl grädde
1,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 gram ( 1 påse) saffran, vill du ha kraftigare saffranssmak ta två påsar

Gör så här:
1. Mazarinsmet:Lägg den malda mandeln i matberedaren och mixa den i några minuter med sötningen, ta sedan i 2 msk grädde och mixa. Mixa sedan ner det mycket mjuka smöret bit för bit, ta sedan i ett ägg i taget och blanda till en jämn fin smet. Bred smeten i rund springform som är smord och bröad med pofiber eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten.
2. Saffranssmet: Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter, ta sedan i grädde, smält smör, blanda väl runt. ta sist i kokosnötsmjölet och saffran i den mängd du önskar och blanda väl runt. Bred denna smet över mazarinsmeten och se till att ytan får den rörelse du vill ha, smeten flyter inte ut. Man kan garnera innan gräddning med hackade valnötter om man vill. Grädda i 175 grader i ca 25-30 min.

Ps. på bilden visas saffrankakan utan nötter och med dubbel sats mazarinbotten.

©Mariann Andersson