Inlägg märkta ‘mandelmjöl’

Marianns Brödknäcke

17 maj, 2011

12 små eller 6 stora

Ingredienser:
1 ägg
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl linfrön
1 dl mandelmjöl
1 dl pumpa kärnor (eller sesamfrön, eller blanda båda)
3 msk kokosnötsmjöl

Flingsalt

Gör så här
1. Vispa ägg, vatten och salt.
2. Blanda torra ingredienser.
3. Blanda ner det torra  i äggsmeten väl. Känns den väl lös kan man ta i något mer kokosmjöl och känns den kompakt ta mer vatten istället.
4. Klicka ut så många du vill ha och platta ut dem väl, ju tunnare ju torrare och mer brödknäcke. Tjockare blir det mer likt bröd.
5. Pensla med vatten och strö flingsalt på, tryck till saltet lite lätt.
6. Grädda i 175 grader i ca 20-30 minuter. Känn efter, vill du ha det mer torrt måste den stå längre, ev stäng värmen bara och låt stå kvar i ugnen.

Tips: Uteslut pumpakärnor och ta bara sesamfrön eller 1 dl mandelmjöl extra och smaksätt brödet. Vill man ha ”bröd”smak kan mycket väl brödkryddor tillsättas i smeten, eller bara strö kummin ovanpå tillsammans med flingsaltet.

©MariannAndersson

 

 

Marianns smulpaj – rabarber

14 maj, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
3-4 rabarber
2 msk sötning Bakery+

Smulpaj:
200 g smör
0,5dl kokosnötsmjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl fibrex ( eller mandelspån alt hackad mandel)
2 msk Bakery+

Gör så här
1. Ansa och skiva rabarbern i ca 2 cm bitar. Blanda dem i en bunke med bakery+
2. Lägg rabarbern. Du kan här pudra över 1/2 msk kanel om man vill.
3. Smält smöret, sötningen och tillsätt fibrexen till smuldegen i en kastrull.
4. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det i smöret, strö/bred smuldegen över rabarbern.
5. Grädda i ugn 200 grader i ca 15 minuter, kika till den så den inte bränns. Den ska safta sig och ha fin färg.

Servera med god hemlagad vaniljsås!

Man kan ta bär istället om man hellre vill ha det.

©MariannAndersson

 

 

LCHF-varor, var handlar jag dem?

1 maj, 2011

Självklart hittar vi de flesta LCHF-varorna i butiken eller i gårdsbutiken. Jag tänker ju på då först och främst ägg, kött, fisk, grönsaker och mejerierna. Men om vi vill lyxa till tillvaron, vilket vi ju vill ibland och i synnerhet när det kommer till helg, fest, födelsedagar och andra högtider, då måste vi hitta alternativ till det ”traditionella” och tyvärr går ju det inte att hitta i vanliga butiker.

Jag  möter också ofta frågan om var man köper mandelmjöl, kokosnötsmjöl, erythritol ( sukrin, sötrix, sötin9 mm så behovet av att få tag på dessa produkter verkar vara stort.
Jag handlar mina LCHF produkter från LCHF- butiken. Då är jag säker på att jag får bra varor utan ”mös och bös” i och att det är supertrevlig service och snabb leverans gör ju inte saken sämre. Annars kan man ju fråga sin lokala hälsokostbutik om de tar in varorna man söker.

 

Kunde också notera här förleden att även kostdoktorn gillar LCHF-butiken.


Chokladrutor

22 april, 2011

 Ett recept funnet på nätet för länge sedan och möjligens något omgjort…

ca 20 st

Ingredienser:
1 dl vispgrädde
50 g mörk choklad 90% ( eller 3 msk kakao)
eventuellt 1 msk bakery+ sötning  (behövs ca 2 msk vid kakao)
25 g smör
0,5 tsk vanilj pulver
3 dl mandelmjöl
Kokosflingor

Gör så här:

Hetta upp grädden och låt chokladen smälta i grädden, tillsätt smöret och ev sötning rör tills det blir lite tryffel konsistens. Tillsätt vaniljen och rör ner mandelmjölet, Ta ev mer mandelmjöl om det behövs, det ska gå att forma kvadrater. Doppa kvadraterna runt om i kokosflingor. Ställ och förvaras kallt.

 

 

Kokosnötsmjöl, fiberhusk, sukrin och andra ingredienser

2 april, 2011

När man ska LCHF-baka krävs ju andra ingredienser, allt mjöl och alla traditionella sötningsmedel = socker går ju bort, i alla fall för mig. Många använder ju ibland agavesirap, björksocker och honung, men de höjer ju alla blodsockret och vill man då hålla detta lågt om man exempelvis är diabetiker eller som jag insulinresisten, så är det bara sukrin, sötin, stevia och luo han guo som fungerar som så att kroppen inte upplever dem som kolhydrater och därför heller inte reagerar på dessa.

Samma gäller ju stärkelsen (spannmålsmjöler) som ju är en sockerart och som faktiskt redan i munnen blir till socker. Här använder jag då numera i förstahand kokosnötsmjöl, då det mjölet är väldigt likt vetemjölet men inte  har alla dess negativa egenskaper. Kokosnötsmjölet sväller precis som vetemjöl och i praktiken kan man då reda en sås med mjölet, dock känns det som man hällt lite småsand i såsen, alltså blir det inte så lyckat.

Man kan tycka vid första anblicken att detta är dyrt att skaffa alla dessa nya produkter, visst blir det i ett första skede en del pengar som ska ut, men man har ju igen det på hälsan.
Man ska se det som en investering!

Var får man då tag i dessa udda ingredienser? I första hand handlar jag mitt kokosnötsmjölmjöl, mandelmjöl och socker på  LCHF-butiken .  Fibrex, fiberhusk och pofiber hittar man vid glutenfria produkter i din matvaruaffär, men också i LCHF butiken.
Observera att man INTE kan göra kokosmjöl på mixade kokosflingor, det blir kokosomelett av allt.

Lycka till med LCHF bakning!