Inlägg märkta ‘marsipan’

Prinsesstårta – Prinstårta

23 maj, 2012

Mitt tårttips nu till Pingsthelgen
och Mors Dag!

Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta istället för Prinsesstårta.
©MariannAndersson

14-16 bitar
(har man fler sorters kakor räcker den säkert till 4 personer till, receptet kan också halveras för mindre tårta)

Ingredienser tårtbotten:
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
2 msk Bakery+ sötning
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2:
4 dl grädde
4 gelatinblad
6 äggulor
3  msk Bakery+
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen:

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock:
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
3  msk Bakery+
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med Bakery+

Läs mer »Prinsesstårta – Prinstårta

Marsipanägg – cognac eller pistage

6 april, 2012

ca 15 st, man bestämmer ju själv storleken och mängden.

1,5 dl skållad och skalad mandel
1 bittermandel
1,5 msk sötning Bakery+
1-2 msk grädde
2-3 msk cognac ( kan uteslutas för ren marsipan)

Alternativa barnvänligare marsipanägg ( även för vuxna 😉  )
1 dl malda pistagenötter och ta endast 1 dl mandel
1 msk extra grädde

Gör så här:
Mal mandeln ( och pistage) i en mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i en matberedare och mixa in sötningen väl, låt gärna maskinen gå i flera minuter.
Häll sedan i grädde och cognac. Mixa till en fin massa.
Forma sedan fina små ägg (eller bollar om det inte är påsk, eller om du inte orkar fissla med äggformen).
Smält mörk fin kvalitetschoklad i vattenbad och doppa äggen i chokladen.
Lättast är med en gaffel och låt överflödigt rinna av,  så äggen inga ”fötter” får. Lägg dem på smörgåspapper. Låt stelna i rumstemp och ta sedan in dem i kylen.

 

Mandelmassa och marsipan – LCHF

17 december, 2011

200 gram mandel + ev 2-3 bittermandlar (eller några droppar bittermandelolja)
2-3 msk sötning Bakery+
3-4 msk grädde eller vatten

Gör så här:

Skålla och skala mandeln låt den bli torr och mal den sedan i mandelkvarn med tre bittermandlar.
Häll den malda mandeln i en matberedare och lägg sötningen, låt den gå i några minuter. Ta sedan i grädden/vattnet msk för msk till lämplig konsistens.

Den kan frysas in om man vill göra större satser och bara ta fram och riva över i ex bullar eller av marsipanen göra godis!

Jag upplever mycket godare och kraftigare mandelsmak på mandelmassan om man mal färskt själv, vill du absolut spara tid går det med mandelmjöl. Givetvis väger 200 gram mandlar även 200 gram malda 😉 dvs ta 200 gram mandelmjöl. 1 dl mandelmjöl väger ca 50 gram.
Frysa går utmärkt!