Inlägg märkta ‘mejerier’

Måste allt innehålla grädde för att bli LCHF?

20 december, 2011

Det råder ibland ett missförstånd angående detta att det antas att maten måste innehålla feta mejerier så som grädde och creme fraiche för att mat kan bli LCHF, så är ju det givetvis inte.

Använder man fett kött så som högrev för grytkött och till ex entrecote behövs nästan inget extra fett bortsett från smöret som ju allt tillagas i, eller kokosfett. Vi kan ta min julköttgryta som ett räkneexempel, den innehåller 1 kg högrev och 50-75 gram smör, detta gör att fördelningen protein och fett blir ca 30% protein och 70% fett, en fin fin LCHF . Att välja det feta köttet och äta fettet från GRÄSBETES/Vilt är det mest hälsosamma du kan äta!

Jag är av den åsikten att använda grädde hit och dit inte alltid är bra, kan vi få tag på den råa varan så kan vi nog frossa i dessa. Men då vi i flesta falla köper processad grädde i affären och oftast utan enzymen laktas tillsatt så mår våra tarmar inte så bra av detta för ofta. Säger dock som Annika Dahlqvist att smöret är ovärderligt!

Är inte alls så säker på att hälsa främjas av för mycket mejerier. Många tycks också inte gå ner i vikt om det frossas i grädde o dyl.

Däremot som sagt är jag övertygad om att råa(obehandlade) mejerier är hälsofrämjande!

En svensk bok om detta.

 

 

Trevligt när journalister faktiskt förstår något!

8 oktober, 2011
”Journalister älskar smör, skrev kollegan Tord Karlsson i sin krönika i förra veckans Land Lantbruk, apropå den populära LCHF-dieten som bygger på fett och protein men minimalt av kolhydrater.

Däremot älskar journalister inte nötkött. Och det är märkligt då mejerivaror och nötkött hänger intimt samman. Särskilt är det så i vårt land, där en stor del av nötköttet är en biprodukt från mjölkbesättningar. Vad skulle man göra av de tjurkalvar som föds – slå ihjäl dem vid födseln? Äter vi inte nötkött skulle smörbristen bli än mer akut, så enkelt är det.”

Skriver Kerstin Davidsson på Land, hon fortsätter:

”I en ny rapport framhölls att betesmarker är viktiga för klimatet genom sin förmåga att binda kol. I april 2010 kom en rapport som beräknade mejerisektorns utsläpp av växthusgaser till fyra procent av de totala utsläppen, sektorns köttproduktion inkluderad.
Men visst borde vi svenskar äta mindre kött. Att frakta kött till våra middagsbord från Sydamerika är i längden inte hållbart. Att hålla sig till närproducerat är ett bra sätt att radikalt minska konsumtionen.”

Jag blir så trött på när människor och i synnerhet journalister (och dietister) som bara upprepar ”tomma mantran”, påståenden de inte 100% satt sig in i…

Så det är alltså som jag och många med mig hävdar, tom WWF – Ät gräsbetes, för din hälsa och jordens hälsas skull!

 

 

Varför välja ekologiska mejerier?

10 september, 2011

För både jordens hälsa och vår egen!
Ett steg i rätt riktning, dock ej tillräckligt 😉
Det finns fler sätt att se på mejeriproduktionen, dels måste vi titta på den ur miljösynpunkt och vår egen hälsosynpunkt.
De allra flesta mjölkdjur utfodras med soja och palmolja vilket skövlar regnskogen.
Det finns några mejerier som tar avstånd från detta och däribland Östgötamejerier
Naturskyddsföreningen menar på att vi alltid ska välja ekologiska mejerier.
Hjordnära är ett annat som ger oss ekologiska närproducerade mejerier.

Vår egen individuella hälsa ökas av näringstäta livsmedel och ju mindre omega 6 mejerierna innehåller desto bättre för oss.
Lyckliga den som har tillgång till JÄRNA mejeris produkter!
Sedan är väl annars det bästa man kan äta i mejeriväg helt råa och obehandlade sådana från gräsbetes djur, undra när det kommer finnas tillgängligt?


Nästa liv kanske….

 

Coltings bror Fredrik har skrivit en debattartikel om den vita lögnen. Den vita lögnen- opastöriserad mjölk en mänsklig rättighet eller en fara för allmänheten?

Kostdoktorn har också skrivit om Coltings bror som äter all mat RÅ. Läs den som vågar 😉

 

 

 

 

Smetana – till bak och mat

25 maj, 2011

Detta är en för mig ny produkt som jag måste leta upp i affären nästa gång jag kommer dit.

”Smetana är en tjock syrad grädde med en fetthalt på 42 procent. En gourmetgrädde som klassiskt används till bland annat blinier med löjrom, men passar utmärkt att använda till all slags matlagning. Smetana är en viktig ingrediens i traditionell rysk och karelisk matlagning. I ryssland är den både ett oersättligt sällskap till berömda specialiteter som borsjtj och en självklar ingrediens i potatisalladen och äppelkakan. Smetana passar lika bra i kall som varm matlagning och klarar höga temperaturer utan att skära sig. Den kan vispas hårt för en fast konsistens, eller röras lätt så blir den lösare. Passar till soppan, såsen, grytan eller gratängen, i fyllningarna, kakorna eller desserterna. Eller som tillbehör precis som den är.”

Låter ju hur bra som helst med en fetthalt på 42% och endast 2,5 kolhydrater!