Inlägg märkta ‘middag’

Marianns köttfärslåda

10 maj, 2011

4 portioner

Ingredienser:
600-800g köttfärs, gärna gräsbetes
salt och peppar
1,5 dl grädde
2 ägg

Fyllning:
1 röd och orange eller med fördel hellre grön paprika, finhackade
2 gula lökar finhackade
smör

1-2 dl riven ost

Gör så här

Fräs den finhackade löken och paprikorna i smöret, låt det mjukna lite.
Blanda färsen med ägg, kryddor och grädde. Lägg halva mängden i en ugnsfast form och
lägg sedan paprikafräset ovanpå och bred sedan resterande färs över.
Riv lite ost och lägg över, grädda i ugnen 175 grader i ca 30-40 minuter.

Servera med en liten klick creme fraiche.

 

 

Snabblagad fisksoppa

7 maj, 2011

2 portioner

Ingredienser:
500 g fisk, här är det torskryggar i bitar
1 purjolök
2-300 g krossade tomater
50 g smör
salt o peppar
timjan
basilika färsk och torkad
1 dl creme fraiche

Gör så här
Fräs grovt skivad purjolök i smöret, slå på de krossade tomaterna och creme fraiche. Krydda upp och smaka av. Lägg sedan i fiskbitarna och låt dem småputtra i ca 5 minuter. Klart!

 

 

Torskgryta

20 april, 2011

3 portioner

Ingredienser
600-700 g väl tinade torskryggar i bitar
1 purjolök
50 g smör
500 g krossade tomater
salt
vit och svartpeppar
färsk och torkad basilika

Gör så här:
Fräs purjon i smöret försiktigt och häll på de krossade tomaterna, krydda.
Lägg i fiskbitarna och låt dem puttra försiktigt i tomaterna.
Servera som här med kokt broccoli.
Även en kall klick creme fraiche är gott.

 

 

Marianns moussaka

17 april, 2011

4 port
ingredienser:
800 g lammfärs eller gräsbetesnötfärs
smör
2 gul lökar
1-2 finhackade vitlökar
1 aubergine
1 zucchini
250 g krossad tomat
0,5 dl tomatpuré
1-2 dl god riven ost
2 dl grädde
salt och vit/svart peppar
muskotnöt
kanel

Gör så här:
Fräs färs och lök i smör, krydda och smaka av, snåla inte med kanelen. Häll i tomatkrosset och tomatpurén.
Låt puttra medan du försteker skivad aubergin i smör med lite salt. Ev kan du låta auberginerna dra i på ett hushållspapper lätt saltade i 15 min.
Varva sedan aubergine, skivad zucchini, färsröran och ost. Häll över grädden. Vill du inte ha en såsig moussaka kan man vispa ner 1 ägg i grädden innan den hälls över.
Grädda i 175-200 grader i ca 25-30 minuter

Ringla gärna lite god olivolja över det hela vid servering.

 

 

Mikaels köttfärssås

9 april, 2011

2 Portioner

Ingredienser:
400-500 gram köttfärs, vi föredrar gräsbetes.
1-2 hackad gul lök
1 stor röd paprika
2,5 deciliter creme fraiche
cirka 250 gram krossade tomater

salt, peppar, paprikapulver, vitlök och
lite chilipulver
30-40 gram smör

Gör så här
Fräs färs och lök, finhacka paprikan och tillsätt den att fräsa med lite.
Krydda till en lämplig styrka (smaka av). Häll i tomatkrosset och creme fraichen och rör runt, låt småputtra i cirka 10 minuter.
Serveras med shiratakinudlar eller varför inte kokta blomkålsbuketter,  gröna bönor är också jättegott till.

 

 

Marinerad kycklingfilé

5 april, 2011

2 portioner

2 Bosarpskycklingfile eller majskyckling, dessa smakar mycket mer än den vattensprängda billiga kycklingen och har mer näringsämnen och det är ju gärna dem man vill betala för.

Lägg kycklingen i plastpåse och häll över marinaden som görs av:

1 dl olivolja
1 msk chilipulver
1 msk lökpulver
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1/2 tsk svartpeppar grovmalen
1 kryddmått kardemumma

Se till att hela filéerna får marinad på sig överallt. Låt ligga i kyl ett par timmar eller mer.

Förstek  eventuellt filéerna så att de får lite färg runt om och lägg dem med skinnsidan upp i en ugnsfast form där du lagt rejäla klickar smör i botten. Stek kycklingen cirka 25-30 minuter. Bosarps och majskyckling är mycket större  än ”traditionell” och använder man då små filéer kanske det räcker med 20 minuter.

Servera som i detta fallet med broccolimos gjord på kokta broccolibuketter och stjälken i bitar i lättsaltat vatten, mixa med rejält med smör. 250 gram broccoli tycker jag behöver minst 30 gram smör.