Inlägg märkta ‘migrän’

Migrän och LCHF

24 juni, 2013

Skagen 090Aftonbladet skriver idag att forskarna har fått ett genombrott ang migrän och jakten på lindring.
De skriver också:
”Över hundra tusen personer har deltagit i vad som beskrivs som den största migränstudien någonsin.
Merparten var fullständigt friska.
Men ungefär 20 000 medverkande led – precis som ungefär en miljon svenskar – av sjukdomen migrän.
Genom att jämföra friska och sjuka har forskarna nu lyckats hitta de fem samverkande regioner i generna som orsakar smärtorna.
Resultatet av studien kan få avgörande betydelse.
– Detta är ett stort genombrott inom migränforskningen. Studien är unik, eftersom alla de främsta forskningsinstituten inom området i USA och Europa har samarbetat. Att få till ett samarbete av det här slaget är i sig en bragd, säger John-Anker Zwart, professor i neurologi vid Oslo universitetsjukhus till tidningen VG.”

De skriver som avslutning: Läs mer »Migrän och LCHF

Socker = migrän?

16 maj, 2011

I Expressen skriver man om ”Catharina Pousette, 37, led av migrän, värk och trötthet. Men inte kopplade hon det till frukten och mackorna hon åt! Med en Atkinsliknande diet mår hon nu mycket bättre.

Sockerberoende

Men så för knappt fem år sedan läste Catharina en tidningsartikel om sockerberoende och kände igen sig direkt. Hon köpte beroendespecialisten Bitten Jonssons bok ”Sockerbomben” och sträckläste. Sedan anmälde hon sig till en femdagarskurs med Bitten.
– Då förstod jag varför till exempel viktväktarna aldrig har funkat för mig. Jag trodde alltid att det bara handlade om att ta sig i kragen, men nu förstod jag att jag hade en beroendesjukdom.

Hon fick kunskaper om hjärnans belöningssystem, och att hon som sockerberoende är extra känslig för kolhydrater. Catharina fick lära sig att hitta det gömda sockret – hon hade till exempel inte haft någon aning om att ketchup innehåller socker – och tog bort pasta, bröd, frukt, ris och potatis ur kosten.
– Samtidigt kunde jag äta en massa saker som jag inte hade ätit på länge, som grädde och fet crème fraîche.”

Bitten Jonsson ges också plats i tidningen

”Krånglande mage, migrän eller humörsvängningar? Det kan vara tecken på att du är överkänslig för socker eller sockerberoende.”

”Socker finns i olika former

Men du kan vara sockerberoende även om du inte ljuger och smyger, du behöver inte ens vara en godisråtta! Det som gör sockerberoende extra knepigt är att socker i olika former finns överallt. För om du är sockerberoende är du också känslig för det mesta som får ditt blodsocker att åka bergochdalbana. Som frukt, pasta, bröd, ris och potatis.
– Det är individuellt hur mycket kolhydrater du tål, en del tål till exempel råris och liknande. Jag får inte sug av en banan men om jag äter ett äpple blir jag jättesugen på choklad, säger Bitten Jonsson.”

Ja det finns lite att grunna över om man vill hålla sig frisk.