Inlägg märkta ‘mjuk kaka’

Mjuk kaka med citron

2 november, 2015
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ytterligare ett recpet ur Expressens LCHF-tidning som utkom juni 2015.


Mjuk kaka med citron

ca 14 bitar

Kaka:

150 gram osaltat smör
5 stora ekologiska ägg
2 dl grädde
2 ekologiska citroner, skal och saft
3 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen fluffigt, häll i smöret och grädde, blanda väl.

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.

Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 40 min, Känn med stick så citronkakan är torr och färdiggräddad.

Tips: Passar fint som bakelsebotten, lägg på en lagom mängd vispad grädde och lite valfria bär på en skiva kaka och du har snabbt en god sommarbakelse!

Kaffekaka med chokladganache – mjuk kaka

4 oktober, 2011

Världens godaste kaffekaka?

Här bjuder jag på kanske den godaste mjuka kakan och till denna kaffekaka är det jättegott att servera en mjuk och len chokladganche till. Detta gör kakan extra festlig!
Givetvis är den mjuka kaffekakan god utan chokladganche 😉

Kaffekakan:
4 ägg
150 g smält osaltat smör
2 msk Bakery+ sötning
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
3 msk snabbkaffepulver
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver

Chokladganache:
50 g mörkchoklad 90% (70% ger 36 gram kolhydrater per 100 g)
1 dl grädde
30 g mycket mjukt smör

Gör så här
1. Börja med ganachen då den behöver stå ordentligt kallt
2. Smält chokladen och grädden i vatten bad och låt svalna något rör sedan i smöret väl, och ställ kallt i kylskåp
3. Vispa ägg och sötning till kakan
4. Ta i det smälta smöret och blanda väl runt, Smält kaffepulvret i smöret.
5. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten
6. Grädda i avlång form klädd med bakplåtspapper i mitten av ugnen 175 grader i ca 25 min

Servera kakan med chokladganachen till.  De kan också när ganachen tjocknat ordentligt breda den över och sedan servera.
Om man vill kan man mkt väl ta i 2 tsk snabbkaffepulver i ganachen, även lite rom (essense), eller konjak ger goda smaker.

©Mariann Andersson