Inlägg märkta ‘omega 3’

Omega 3 och andra fettsyror

16 januari, 2015

10358746_10152963737402383_296183170709868369_nDe flesta av oss vet att omega 3 är antiinflammatorisk och omega 6 mer driver inflammation och att balansen mellan dem är superviktig.
Idag äter vi 20 gånger mer omega 6 än omega 3!
Vi bör komma ner till i alla fall lika delar, så som vi haft det innan industriproduktionen av ”mat” kom igång.
Allra helst bör vi får i oss mer omega 3 än omega 6. När man äter en LCHF så är den oftast relativt snål på omega 6 (om man utesluter spannmål helt), men det räcker oftast ändå inte att komma ner i en lägre nivå av just omega 6. Detta på grund av att den mesta köttproduktionen är så vansinnigt felaktig, även den odlade laxen är omega 6 stinn…

Är du intresserad av fettsyror så rekommenderar jag läsning hos ArcticMed, där har jag för flera år sedan gjort en fettsyre analys, riktigt intressant faktiskt att få lite mer svart på vitt hur det är ställt med fettsyrorna i blodet.
Du kan faktiskt korrigera dina nivåer på bara 100 dagar!

Är du sedan intresserad av riktigt bra tillskott av Omega 3 så är det just deras olja vi i familjen tar och har så gjort dagligen i nu säkert 5 år. Här ser ni den nya laddningen med flaskor 😀

 

Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

1 november, 2013

som är uppfött på kraftfoder och spannmål. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 är fruktansvärt fel. Så fel att det inte är något konstigt att människor alltid har en underliggande inflammation redan från barnsben och som sedan underhålls och får lov att gro och växa till sig till ohälsa senare i livet.

Här får man bevisen iartikeln Dåligt fett i svenskt kött.
13390835_155804c

 

 

 

 

 

 

Klipper in de mest tänkvärda raderna och fetar det viktigaste:
Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil. Läs mer »Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

Fettsyror – omega 3-6-7-9 mfl

27 mars, 2013

IMAG1287Vill du veta allt om dessa fettsyror och kanske också göra en fettsyreanalys av ditt blod för att se om du har rätt nivåer och ratio dem emellan?
Då ska du lusläsa här: ARCTIC-MED

I länken kan du läsa om varenda fettsyra och var man hittar den i sin kost, bra info så man kan undvika den eller leta upp den om den är hälsosam för oss.

Efter jag och min man gjorde en fettanalys för 2 år sedan av vårt blod insåg vi att även om vi äter allt nötkött gräsbetat och ytterst lite gris och mest torsk om vi äter fisk, och inga växtoljor,  att våra nivåer av omega 3 är toklåga och för att komma upp i en hög nivå av omega 3 behövde vi ( alla behöver det) äta 100 gram markill (i tomatsås) 5 dagar i veckan och frågan vi fick ställa oss var – gör vi det eller kan vi det?
Vi kom fort fram till att det blir inte hållbart och därför tar vi nu tillskott av omega 3 varje dag.

Det tillskott vi valt att ta är ArcticMed omega 3 olja i flaska, om du känner att du också vill börja ta olja så bör man alltid ta en korrigeringsdos på 12 ml varje dag under 100 dagar eller 4 mån sedan en underhållsdos på 7-10 ml varje dag. Med koden Mariann får du 10% rabatt på ditt första inköp hos ArcticMed.

ArcticMed olja – omega 3

31 oktober, 2012

 

 

Nu börjar ArcticMed hemsida ta form och man kan beställa testkit för 965 kr, där du kan få reda på din fettsyreprofil.

ArcticMed Testkit Fettsyraprofil
Enkelt fingerstickstest som analyseras på Europas ledande laboratorium för fettsyraanalyser:
Fettsyraprofil
22 fettsyror
Omega-3 index
Omega-6/Omega-3 balans
Omega-7
Omega-9
Transfetter
Cellmembranflexibilitet
Oxidativ stress
Mer info kommer snart på www.arcticmed.se
Smygförsäljning har startat
För att köpa testet måste du kontakta info@arcticmed.se

Givetvis säljer de omega 3 olja också! Denna olja har vi nu i familjen slurpat i sedan i sommar. 🙂

 

 

Omega 3 kan skydda mot hörselnedsättning

28 augusti, 2012

En ny studie från University of Sydney visar att två fiskmiddagar (bör väl vara fet fisk?) kunde reducera åldersrealaterad hörselnedsättning med 41%  för 50-åringar.
Hörselnedsättning är vanligt i USA  över 36 miljoner människor drabbas  efterhand man åldras.
Det behövs dock mer forskning för att bekräfta sammanhangen.

Det finns säkert läsare här som har svårt att få i sig fet fisk minst 2 gg veckan,  då kan ju ett omega 3 tillskott vara lösningen.
Den jag och familjen tar är Oil4Life som snart byter till Arcticmed olja. Kommer återkomma med info när det blir aktuellt.

 

 

 

Omega 3 oljor och miljögifter

25 juli, 2012

Då jag igår skrev ett inlägg om den norska odlade laxen så kommer det också frågor och undringar om den omega 3 olja som jag rekommendera (och fler andra inom LCHF) Oil4Life. Jag kontaktade Mikael på Oil4Life och undrade över oljan och miljögifterna och även om den olja som from september kommer säljas istället för  Oil4Life.
Svaret är:

Oil4Life samt även den nya oljan som lanseras i September (ArcticMed Omega-3 Premuim) renas från miljögifter och uppfyller mer än väl de reningskrav som EU ställt för fiskoljor.
ArcticMed Omega-3 Premium  är en ny högkvalitets Omega-3 på väg ut till marknaden i september med naturens kraftigaste antioxidant (hydroxytyrosol) från oliver som oxidationsskydd.
Teamet bakom denna olja har i flera år jobbat med fettsyraanalyser och korrigering av Omega-6/Omega-3 ratio.
Behovet av att använda sig av en högkvalitativ stabil naturlig renad fiskolja med ett optimalt skydd mot oxidation har gjort att man nu valt att själva tillverka en sådan produkt.
I samarbete med Europas ledande laboratorium för fettsyraanalyser (Tyskt) har man även tagit fram fettsyratestet, ArcticMed Testkit (ett enkelt självstickstest)
Testet visar din fettsyraprofil med 26 fettsyror med angivande av bl a Omega-3 index, Omega-6/Omega-3 ratio, transfetter, cellmembranflexibilitet, oxidativ stress, Omega-3,-7,-9 värden.
Man kan köpa testet innan lansering genom att skriva till Micke på info@arcticmed.se

Problem med fettsyreanalysen från Oil4Life

17 juni, 2012

Oil4Life har stoppat sin försäljning av fettsyreanalysen på grund av problem med leverantören i Norge.

Då några läsare gjort mig uppmärksam på detta problem har jag hittat ett alternativ genom nystartade Arctic Health AB som snart sjösätter sitt varumärke ArcticMed med både fettsyraanalys och premium Omega-3.

De som redan idag vill köpa en sådan test kan göra det genom att maila Mikael på info@arcticmed.se för mer info.
Då löser han detta med en fettsyra analys från Tyskland där man då får analyserat 20 fettsyror i blodet varav 3 är transfetter (Oil4Life testade enbart 11fettsyror och inga transfetter).
Intressant att faktiskt få även transfetterna analyserade, just för att se om man ändå får för mycket sådant i sig.

Det går till på exakt samma sett med ett självtest med ett par droppar blod från fingertoppen. Lätt som en plätt!

Hälsa från mig när ni mailar Mikael!

 

Aftonbladet basunerar ut om verkningslöst omega 3

14 juni, 2012

Man refererar till Professor Lars Rydén som gjort en stor studie på diabetesjuka människor då de lättast får hjärt/kärlsjukdomar.
Man har givit dem 1 gram omega 3.

Vill ni läsa många bra kommentarer så läs hos Annika Dahlqvist inlägg.

Mina tankar går så här:
man ger 1 gram omega 3 till sjuka människor som har diabetes på grund av för mkt kolhydrater i kosten och sådan kost vet vi ju alla är omega 6 stinn…

Hur ska 1 gram överhuvudtaget kunna hjälpa sjuka människor när man rekommendera minst 2,5 gram?
+ att dessa människor mest troligt fortsatte sin omega 6 stinna kost som ju driver inflammation?
Läs mer »Aftonbladet basunerar ut om verkningslöst omega 3

Den långsamma pandemin…

9 januari, 2012

Ja vi står visst inför en sådan menar många på när det gäller multiresistenta bakterier och helt resistenta.

Antibiotikan biter inte och människor dör.
Den smygande pandemin är långt värre än  en liten svininfluensa

Man är särskilt orolig för multiresistenta tarm bakterier

När Alexander Fleming fick Nobelpriset för penicillinets upptäckt, så varnade han också samtidigt för denna resistens som nu smyger sig på oss.

Många undrar ju då vad man själv kan göra? (då ingen annan verkar bry sig i vanlig ordning)

För det första se till att du har en kropp som är motståndskraftig mot inflammation och infektion. Hur gör man det? Kanske någon undrar.

Jo ät en antiinflammatorisk kost, så klart ;). Hur kan den se ut? Kanske ytterligare någon undrar.

En kost där man undviker allt spannmål och vegetabiliska fröoljor, all industriellt producerat kött, kyckling och fisk.

En  LCHF kost som främjar hälsa och tar ner de underliggande inflammationerna i våra kroppar, av denna bergochdalbana med blodsocker nivåer och insulinproduktion av stora mått. Insulinets effekter.

Ät alltid gräsbetes från Sverige (brasiliansk gräsbetes är inte att lita på), det köttet är rikt på omega 3 (antiinflammatorisk), ät vildfångad lax, den odlade är till 90% (min uppskattning) full av omega 6. Ät makrill, den går inte att odla 🙂
Ät helst obehandlade råa mejerier från gräsbetande djur (troligtvis bäst med A2 djur), det näst bästa är KRAV mejerier, där får korna gå mer ute och beta örter och innehåller då mer omega 3.

* En av de mest viktiga sakerna att se över i detta sammanhang är också dina D vitamin nivåer. Då D vitaminet har stor betydelse för att motverka insjuknande i diverse sjukdomar.

Om du inte lägger pengar på omega 3 mat  (eller omega 3 tillskott) och D vitamin tillskott i alla fall under vintern så lär du få lägga pengar och tid på att vara sjuk…

ÄT DIG TILL HÄLSA OCH STÅ EMOT INFLAMMATIONER OCH INFEKTIONER!

 

 

Hjärnan krymper av skräpmat?

31 december, 2011

Svt.se vetenskap skriver så idag.
”Fet, ohälsosam skräpmat försämrar hjärnans funktioner ”

Ibland blir jag så trött på dessa luddiga beskrivningar som ” fet skräpmat”!?  Vad är det?
Måste man inte bena ut vad som är skräpmat och vad som är fett först?

Det fett som ökar våra inflammationer och som tillslut blir kroniska är vegetabilika fetter, de är fulla av omega 6. I artikeln nämner man att de som hade höga halter av omega 3 i blodet var de som hade minst förändringar (krympt) på hjärnan. Vilket då betyder att fet fisk  är bra, sedan nämner  man också att alla hade höga nivåer av vitaminerna B, C, D, och E. Vilket gör att man nämner frukt också.

Jag skulle säga att höga nivåer av vitamin c är nog troligtvis bra för alla som äter mycket omega 6. C vitamin är ju en stark antioxidant. E vitaminet också. Troligtvis kan man äta mindre c vitamin och andra oxidanter ju mindre omega 6 man äter. Var hittar man då denna omega 6 förutom i vegetabiliska fetter? Jo, även i spannmålet som alla knaprar på bäst de orkar. Inte nog med att vi knaprar spannmålet själva, vi ger djuren det också, som vi ju sedan äter, och därmed får vi i oss så mycket omega 6 att om vi ska få till någon som helst balans måste vi frossa i omega 3. Det är också därför som antioxidantbranchen är lukrativ, man vet att höga nivåer av omega 6 driver inflammation och oxidation.

Men att istället säga till folk att inte äta omega 6 det verkar inte finnas på kartan. Vill du kolla din fettsyrebalans, kan jag rekommendera detta test, jag gjorde detta själv för någon månad sedan. Det bevisar att min teori är rätt, ju mer gräsbetes, vild fisk och ekomejerier man äter ju bättre nivåer har man. Ju mer man äter av traditionellt industri producerat kött och odlad lax, nötter av diverse slag (jordnötter värst, kokosnöt bäst) och köpe majjo mm man äter ju sämre nivåer har man och bör då ta ett tillskott. Fast BÄST är att äta rätt för både dig själv och moder jord!

Ibland kan jag också bli irriterad över detta frukt&grönt mantrat, idag vill jag därför lyfta fram en fin bild, som visar nivåerna av vitaminer och mineraler och denna bild är så talande för vad vi ska äta… så inget mer behöver sägas.