Inlägg märkta ‘omega 6’

Omega 3 och andra fettsyror

16 januari, 2015

10358746_10152963737402383_296183170709868369_nDe flesta av oss vet att omega 3 är antiinflammatorisk och omega 6 mer driver inflammation och att balansen mellan dem är superviktig.
Idag äter vi 20 gånger mer omega 6 än omega 3!
Vi bör komma ner till i alla fall lika delar, så som vi haft det innan industriproduktionen av ”mat” kom igång.
Allra helst bör vi får i oss mer omega 3 än omega 6. När man äter en LCHF så är den oftast relativt snål på omega 6 (om man utesluter spannmål helt), men det räcker oftast ändå inte att komma ner i en lägre nivå av just omega 6. Detta på grund av att den mesta köttproduktionen är så vansinnigt felaktig, även den odlade laxen är omega 6 stinn…

Är du intresserad av fettsyror så rekommenderar jag läsning hos ArcticMed, där har jag för flera år sedan gjort en fettsyre analys, riktigt intressant faktiskt att få lite mer svart på vitt hur det är ställt med fettsyrorna i blodet.
Du kan faktiskt korrigera dina nivåer på bara 100 dagar!

Är du sedan intresserad av riktigt bra tillskott av Omega 3 så är det just deras olja vi i familjen tar och har så gjort dagligen i nu säkert 5 år. Här ser ni den nya laddningen med flaskor 😀

 

Inflammationsdrivande kost kopplas till depression

7 januari, 2014

harry-potter-glasogon-1Sakta men säkert sipprar kunskapen ut… ja i alla fall för dom som vet med vilka ”glasögon” man ska läsa med…

Svd skriver:
”En ny stor Harvard-studie kopplar samman risken för depression med inflammationsdrivande mat som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin. En diet med bland annat vin, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker tycks däremot skydda mot inflammation. ”

De fortsätter:
En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens. Läs mer »Inflammationsdrivande kost kopplas till depression

Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

1 november, 2013

som är uppfött på kraftfoder och spannmål. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 är fruktansvärt fel. Så fel att det inte är något konstigt att människor alltid har en underliggande inflammation redan från barnsben och som sedan underhålls och får lov att gro och växa till sig till ohälsa senare i livet.

Här får man bevisen iartikeln Dåligt fett i svenskt kött.
13390835_155804c

 

 

 

 

 

 

Klipper in de mest tänkvärda raderna och fetar det viktigaste:
Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil. Läs mer »Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

Fettsyror – omega 3-6-7-9 mfl

27 mars, 2013

IMAG1287Vill du veta allt om dessa fettsyror och kanske också göra en fettsyreanalys av ditt blod för att se om du har rätt nivåer och ratio dem emellan?
Då ska du lusläsa här: ARCTIC-MED

I länken kan du läsa om varenda fettsyra och var man hittar den i sin kost, bra info så man kan undvika den eller leta upp den om den är hälsosam för oss.

Efter jag och min man gjorde en fettanalys för 2 år sedan av vårt blod insåg vi att även om vi äter allt nötkött gräsbetat och ytterst lite gris och mest torsk om vi äter fisk, och inga växtoljor,  att våra nivåer av omega 3 är toklåga och för att komma upp i en hög nivå av omega 3 behövde vi ( alla behöver det) äta 100 gram markill (i tomatsås) 5 dagar i veckan och frågan vi fick ställa oss var – gör vi det eller kan vi det?
Vi kom fort fram till att det blir inte hållbart och därför tar vi nu tillskott av omega 3 varje dag.

Det tillskott vi valt att ta är ArcticMed omega 3 olja i flaska, om du känner att du också vill börja ta olja så bör man alltid ta en korrigeringsdos på 12 ml varje dag under 100 dagar eller 4 mån sedan en underhållsdos på 7-10 ml varje dag. Med koden Mariann får du 10% rabatt på ditt första inköp hos ArcticMed.

Problemet med den Norska odlade laxen

24 juli, 2012

som ju är det endaste vi kan få tag på är att den är felutfodrad (föga förvånande) och denna felutfodring skapar ohälsa i oss som äter den.
Den utfodras med växtoljor vilket gör att den numera innehåller mer omega 6 än förut. Föralldel innehåller den givetvis långkedjad omega 3 också men kvoten är liten och ratiot blir fel.
Vi vet ju exakt vilka halter av omega 3  o omega 6 och vilka mineraler etc en vildlax innehåller,hur svårt kan det då vara att se till att även den odlade laxen innehåller samma?
Det är ju ändå mat den är tänkt att vara. Det är väl ändå tänkt att den ska ge oss optimal näring för att hålla våra kroppar friska?
Eller håller den också på att förvandlas till tom bukfylla, som allt annat vi äter?

En annan sak vi också ska fundera över angående laxen är miljögifterna den innehåller.
Svd skriver 22/7:
”Fettsyran omega-3 har sagts vara bra mot allt från hjärt- och kärlsjukdomar till diabetes. Men ny forskning visar att omega-3 från lax till och med kan öka risken för fetma och typ 2-diabetes. Orsaken är de miljögifter som finns i laxen.”

Foodmonitor skriver:
”Miljögifterna kommer från fiskfödan och lagras i fettvävnaden hos fisken. Därför finns de i högre koncentrationer i fet fisk jämfört med magrare sorter. En sammanställning från Texas school of public health visar att lax innehåller nästan alla miljögifter medan mjölk, kött och ägg var i det närmaste förskonade, skriver Svenska Dagbladet.”

Så man matar alltså laxen med miljögifter och omega 6, varför?

Den största frågan blir väl också varför gör inte Livsmedelsverket något åt saken. Utan säger via en troligtvis inhyrd lakej:
”Men enligt Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition på Uppsala universitet, finns det ingen anledning till oro:

– Vi vet att fet fisk lagrar miljögifter men totalt sett överväger de positiva effekterna av att äta lax de negativa, säger han till Svenska Dagbladet.”

Näe, vi ska mumsa på och bara bli sjukare, det finns väl alltid något piller att tillverka som vi sedan kan köpa…

 

 

Hjärnan krymper av skräpmat?

31 december, 2011

Svt.se vetenskap skriver så idag.
”Fet, ohälsosam skräpmat försämrar hjärnans funktioner ”

Ibland blir jag så trött på dessa luddiga beskrivningar som ” fet skräpmat”!?  Vad är det?
Måste man inte bena ut vad som är skräpmat och vad som är fett först?

Det fett som ökar våra inflammationer och som tillslut blir kroniska är vegetabilika fetter, de är fulla av omega 6. I artikeln nämner man att de som hade höga halter av omega 3 i blodet var de som hade minst förändringar (krympt) på hjärnan. Vilket då betyder att fet fisk  är bra, sedan nämner  man också att alla hade höga nivåer av vitaminerna B, C, D, och E. Vilket gör att man nämner frukt också.

Jag skulle säga att höga nivåer av vitamin c är nog troligtvis bra för alla som äter mycket omega 6. C vitamin är ju en stark antioxidant. E vitaminet också. Troligtvis kan man äta mindre c vitamin och andra oxidanter ju mindre omega 6 man äter. Var hittar man då denna omega 6 förutom i vegetabiliska fetter? Jo, även i spannmålet som alla knaprar på bäst de orkar. Inte nog med att vi knaprar spannmålet själva, vi ger djuren det också, som vi ju sedan äter, och därmed får vi i oss så mycket omega 6 att om vi ska få till någon som helst balans måste vi frossa i omega 3. Det är också därför som antioxidantbranchen är lukrativ, man vet att höga nivåer av omega 6 driver inflammation och oxidation.

Men att istället säga till folk att inte äta omega 6 det verkar inte finnas på kartan. Vill du kolla din fettsyrebalans, kan jag rekommendera detta test, jag gjorde detta själv för någon månad sedan. Det bevisar att min teori är rätt, ju mer gräsbetes, vild fisk och ekomejerier man äter ju bättre nivåer har man. Ju mer man äter av traditionellt industri producerat kött och odlad lax, nötter av diverse slag (jordnötter värst, kokosnöt bäst) och köpe majjo mm man äter ju sämre nivåer har man och bör då ta ett tillskott. Fast BÄST är att äta rätt för både dig själv och moder jord!

Ibland kan jag också bli irriterad över detta frukt&grönt mantrat, idag vill jag därför lyfta fram en fin bild, som visar nivåerna av vitaminer och mineraler och denna bild är så talande för vad vi ska äta… så inget mer behöver sägas.