Inlägg märkta ‘ost’

Konserverad opastöriserad komjölk finns i…

19 juli, 2012

vissa ostar från Schweiz.
Idag fick jag köpt en Appenzeller och inte mindre än grottlagrad Gruyere ost!
Den grottlagrade är svindyr och det är den enda osten som vunnit pris som världens bästa ost i London 4 gg.

Ännu inte smakat den…
När vi köper dessa dyra ostar äter vi dem med andakt.
Inte heller värmer  vi upp dem, för då pastöriserar vi ju dem själva 😉
Vilket vore urbota dumt att göra när man nu kan få tag på riktig konserverad alpmjölk.
Detta är ostar vi njuter i skivor… Äkta Vara ost!

 

 

Ost – och purjolöksfyllda knyten av lövbiff

27 oktober, 2011

2-3 stora ekologiska gräsbetes lövbiffar per person
3-4 ostskivor per lövbiff
1 rejäl nypa finhackad purjolök per lövbiff
salt och peppar
Smör

Gör så här.
Krydda på lövbiffarna och placera ett par ostskivor på mitten och en rejäl nypa purjo och täck med ett par ostskivor till.
Rulla/vik sedan ihop små söta paket och fäst ändarna med tandpetare. Se gärna till att det är dubbla lager lövbiff runt om och också att kanterna är dubbelvikta, det gör att osten håller sig på plats vid stekningen sedan.

Bryn lövbiffknyten runt om i stekpanna i smör och när de är bruna runt om sänk värmen och lägg över ett lock i ca 5 min. Vill du ha lite sås kan man slå på lite grädde, annars är det gott som de är. Vi hade smörfrästa zucchini till.

 

 

 

 

Köttfärslåda-gratäng

18 augusti, 2011

Ingredienser:
500 g köttfärs gärna gräsbetes
1 stor gul lök eller två mindre
1 stor röd paprika
1 zucchini
salt, peppar, paprikapulver, chilipulver, och några skvättar cayennepeppar

riven god ost

2 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl grädde

Gör så här:
1. Fräs lök och färs, ta i hackad paprika och zucchini att fräsa med en kort stund. Krydda.
2. Häll över allt i en ugnsfast form
3. Vispa samman creme fraiche, grädde och äggen.
4. strö  riven ost över köttfräset och häll över äggstanningen
5. Grädda i mitten av ugn i 175-200 grader i 25 min.

ps, ursäkta den dåliga bilden… får bli en bättre en annan gång.

 

Ostchips

6 augusti, 2011

Vill du ha nått gott och krispigt med 0 kolhydrater?

Prova att hyvla skivor av en god smakrik ost (parmesan är jätte gott) och lägg på bakplåtspapperkläddplåt.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10 minuter. Låt svalna och ta loss dem.

Servera gärna med ett glas rött en lördagkväll. Mumsfilibabba!

Orkar du inte tillverka själv kan man köpa LCHF-butikens ostknappar här. Fantastiskt goda!

Lunchmys med dottern

3 augusti, 2011

Idag har dottern fått för sig efter ett längre uppehåll att göra frallorna igen på lchf-butikens bakerix.

Jag kan inte hjälpa det…  här älskar vi dem!

Med en redig hyvelskiva smör och flera gräddostskivor och lite gurka på och lägg därtill en kopp kaffe! …. mmmm säger jag bara, I´m in heaven!

 

 

 

 

Annars blir det torsk idag  till middag….

 

 

Köttfärs & bacongratäng

2 juli, 2011

3-4 port
Ingredienser:

ca 600 g köttfärs
1 pkt bacon eller den mängd man vill
2 gula lökar eller purjolök
1-2 dl riven god ost
2 dl grädde eller creme fraiche
2 ägg
0,5 dl tomatpuré
salt, peppar och lite paprikapulver

Gör så här
1. Fräs färs och lägg i löken att fräsa med. klipp bacon i mindre bitar och låt dem också fräsa med en stund. Krydda.
2. Lägg över fräset i en ugnsfast form och strö riven ost över.
3. Vispa samman ägg och grädde eller creme fraichen.
4. Häll smeten över fräset och grädda i ugn 200 grader i ca 20 minuter eller tills såsen ”stannat” något.

Gröna bönor eller en god krispig grönsallad till är gott!

 

 

 

Marianns kycklinggratäng

20 juni, 2011

3-4 portioner

Ingredienser
3-4 grillade marinerade kycklingfileer i mindre bitar
1 purjolök i skivor
1 knippe fryst sparris i bitar
2 dl grädde
1 dl smetana
1,5 dl riven god ost
40 g smör
salt och peppar
2 ägg

Gör så här

1. Lägg bitar av kyckling i en ugnsfast form och lägg över sparrisen.
2. Fräs purjon i smöret och slå på grädde, smetana och krydda upp, låt koka samman. Stäng av plattan.
3. Lägg den rivna osten att smälta med i den varma såsen.
4. Rör i ett ägg i taget och häll blandningen över kycklingen och sparrisen.
5. Grädda i 175-200 grader i ca 25 minuter, eller tills rätten fått färg och såsen ”stannat” något.

Tips: hetta upp kycklingen med chilipulver, paprikapulver och vitlök som variation.

En god sallad till är jätte gott!

 

 

Ost

26 april, 2011

Ost är en intressant produkt och ska om den är äkta bara innehålla 4 ingredienser, dvs mjölk, syrningsbakterier, löpe och salt. De flesta svenska ostar är pastöriserade och då försvinner mycket av de goda näringsämnen ur mjölken. Leta gärna opastöriserade ostar så som Appenzeller och Gruyère. Det är konserverad opastöriserad mjölk. Många av de laktosintoleranta tål opastöriserade mejerier, det verkar vara pastöriseringen som är ogynnsamt.

Se också särskilt upp med ”margarintillverkade” ostar. Söderåsen är ett sådant exempel, där har man tagit bort allt fett ur mjölken tills man får skummjölk. Sedan tillsätts odefinierade sorter av vegetabiliska oljor för att ersätta mjölkfettet.
Man brukar också kunna hitta konserveringsämnen så som E 202, E 235 och e 251.
Så här skriver man på Äkta Vara:
”Mest omtvistat är kanske E 235, natamycin, som är ett anitbiotikum som sprayas på de hela ostarna för att de inte ska mögla. Livsmedelsverket menar att natamycin inte är farligt för människan, men säger samtidigt att bara för att det är tillåtet behöver producenterna inte använda det.

Ostfrämjandet som är de svenska ostproducenternas organisation sade år 2005 att det fanns en avvecklingsplan för användningen av natamycin, eftersom konsumenterna inte ville ha det. Fortfarande står det E 235 på flera av ostarna vi köper. Det går inte att skilja ut någon särskild osttillverkare, man får titta på innehållsförteckningen till varje enskild ost. Ett företag kan ha tagit bort natamycinet på en sort, men har behållit det på en annan.
E 251 som står för natriumnitrat ger sig också på jäst- och mögelsvampar. Liksom E 202, kaliumsorbat.”

När vi i familjen vill ha lagrad ost, köper vi för det mesta Appenzeller när det kommer till mild ost köper vi alltid Wernersson Gräddost, dock är den pastöriserad.

Arla ska börja tillverka en hårdost av opastöriserad mjölk, vet någon om de har börjat?

Vilka äkta ostar köper ni? Har ni hittat andra opastöriserade ostar?

Bästa LCHF verktyget?

24 april, 2011

Är hos oss osthyveln!!

Den används både att hyvla smörskivor och ostskivor.

Krämig köttfärsgratäng

14 april, 2011

cirka 2 portioner

Ingredienser:
400-500 gram köttfärs, jag föredrar gräsbetesfärs
1-2 gula lökar
cirka 30 g smör
1/2 deciliter tomatpuré
1 deciliter god riven lagrad ost, eller mer om man gillar ost.
2 deciliter grädde
1 ägg
salt och peppar
valfria kryddor av paprikapulver och timjan, färsk eller torkad basilika, finns säkert fler att testa.

Gör så här
Fräs färs och lök, ta i tomatpurén och krydda med valfria kryddor, smaka av.
Häll över färsfräset i en ugnsfast form.

Koka hastigt upp grädden och ta från plattan ta i osten och rör tills den har smält och vispa sedan i ett ägg. Hoppar man över ägget så blir det en mer såsig gratäng.

In i ugnen i cirka 200 grader i 15-20 minuter.
Servera som här med kokta gröna bönor.