Inlägg märkta ‘paj’

Mandelpaj med limecurd och färska bär

6 oktober, 2015
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ytterligare ett recept ur Expressens LCHF tidning Juni numret.
En favorit här hos oss!!

Mandelpaj med limecurd och färska bär
ca 12 bitar
Pajbotten:
150 gram osaltat smör

3 ägg

2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)

1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
100 g hackad mandel

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

Limecurd 3 dl:

5 st ekologisk lime, finrivet skal och saft (ca 1 dl)

100 gram mycket mjukt osaltat smör

2 ägg

2 äggulor

3 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)


3 dl blandade färska hallon och blåbär

Gör så här:

Limecurd:
Vispa samman ägg, sötning, skal och saft från lime i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.

Sjud krämen tjock, ta från värmen och rör sedan ner smöret lite i taget.

Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går också utmärkt att frysa.


Pajskal:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna och vispa äggen fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten. Låt eventuellt svälla någon minut.

Klä en pajform ca 22 cm i diameter eller en springform klädd med bakplåtspapper med degen och lite upp på kanterna ca 2 cm. Ställ in i kylskåp ca 30 minuter.
Grädda i ugnen 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna helt.
Fyll med limecurd och toppa med hallon och blåbär. Serveras kyld.

Tips: Frys in pajskal i plastpåse och limecurd i en plastburk. Går också bra med citron för lemoncurd.

Ostpaj – Västerbottenpaj

8 oktober, 2014

DSC_0594Här kommer en jättegod ostpaj eller om man så vill en Västerbottenostpaj!

4-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt smör normalsaltat
1 dl pofiber
1 dl mandelmjöl (kan bytas ut mot 0,5 dl pofiber)
1 msk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
lite salt
1 ägg
0,5 dl grädde

Fyllning:
3 dl grädde (eller 2 dl grädde och 1 dl vatten)
4 ägg
2-3 dl riven smakrik ost typ västerbotten
lite salt och vitpeppar

Gör så här:
blanda torra ingredienser och arbeta ihop det med smöret. Sked brukar funa fint å jobba med. Arbeta ner ett ägg och tillsist grädden.
Tryck ut degen i en pajform och relativt högt upp på kanten.
ställ kallt 30 min, och förgrädda i ca 8-10 minuter i 175 grader.

Vispa upp äggen och ta i grädden och lite kryddor  till fyllningen och vispa samman väl. Rör sedan ner den rivna osten.

Ta ut det förgräddade pajskalet och slå i fyllningen. Grädda vidare i ca 30 minuter, eller tills pajen fått fin färg och har stannat. Lite ”daller” gör inget den sätter sig när den svalnar.

Serveras med fördel till kallrökt lax, räkor eller kräftor.

 

 

Laxpaj – snabbpaj – paj

29 april, 2013

IMAG1311Här ska ni få ett gott pajrecept som lagas till på ca 40 min och särdeles gott pajskal!
ca 4-6 portioner

Pajskal:
100 gram smält smör
2 ägg
1 dl malda valnötter
0,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl grädde
4 ägg
1,5 dl riven smakrik  ost
200 gram varmrökt eller kallrökt lax

IMAG1314Gör så här:
Pajskal: Smält smöret försiktigt, vispa ner två ägg väl.
Blanda torra ingredienserna och blanda ner dem med träslev i smeten.
Tryck ut degen i en pajform och upp i kanten.

Fyllning: Häll i grädde i en skål och vispa kraftigt med spiralvisp ner äggen i smeten.
Riv osten och blanda ner den med sked.

Lägg laxen i bitar i pajskalets botten och slå äggstanningen över.
Grädda det hela i 175 grader 30 minter eller tills äggstanningen stannat.

Detta pajskal behöver inte förgräddas tycker jag = spara tid och moment.

 

Citron- och mazarinpaj

12 oktober, 2012

För alla oss som älskar mazariner i alla former. Här med en syrlig citronkräm på!
OBS: Ingen glasyr som stelnar utan citronkräm.

Pajdeg:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
0,5 msk sötning Bakery+
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver

Mazarinfyllning:
3 dl mandelmjöl
1-2 finrivna bittermandlar
1,5 msk sötning Bakery+
125 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
1,5 msk kokosnötsmjöl
0,5 tsk bakpulver

Citronkrämstopping: Läs mer »Citron- och mazarinpaj

Kokos- och svartvinbär tarteletter

6 februari, 2012

Dessa vann första pris i vaniljimportens tävling

Kokos-och svartvinbär tarteletter 12-14 st
(Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.)

Läs mer »Kokos- och svartvinbär tarteletter

Citron- och chokladpaj

11 augusti, 2011

Världens godaste Citron- och chokladpaj!

Jag vågar lova att om du bjuder sötnosarna på denna till desserter eller fika de kommer inte kunna gissa det är en LCHF-kaka 😉

 

8 bitar

Pajbotten:
100 g mörk choklad 90% (70% ger 36 gram kolhydrater)
50 g smör
1 äggula
2 dl hackad sötmandel
1 dl hackade pistagenötter
( ev 1 msk bakery+ sötning)

Fyllning:
400 g cream cheese
2 ägg + 1 äggvita
2 msk sötning Bakery+
Rivet skal och saft från en citron

Gör så här:
1. Smält smöret först, ta från plattan och lägg sedan i bitar av chokladen att smälta med. Rör ner gulan. Blanda sedan i mandel och nötterna. Häll i en form (22-24 cm) med löstagbar botten.
2. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred krämen över pajbotten. Grädda i 175  ca 25-30 min. Servera kakan lite ljummen/rumstempererad med lite vispad grädde.

©Mariann Andersson

 

 

 

Tacopaj

28 juli, 2011

3-4 portioner

Pajskal enligt  receptet här,  vi gjorde dubbel sats då pajen var middag.

500 g köttfärs
1/2 hackad purjolök
2 msk tomatpuré
Tacokryddor

Tacokryddor.
salt
Peppar
chilipulver
Spiskummin
cayennepeppar
lökpulver
paprikapulver

Äggstanning:

2 ägg
1 dl creme fraiche
2 dl grädde
1-2 dl riven god ost

Gör så här:

Fräs färsen och purjon. Krydda med tacokryddor och ta i tomatpurén.
Vispa äggen och blanda i alla andra ingredienser.

Gör pajskalet och förgrädda i 5 minuter.

Häll i färsen och häll över äggstanningen grädda i 20 minuter.

Servera med en sallad till

 

 

Spenat- och fetaostpaj

21 maj, 2011

Denna spenat- och fetaostpaj  är jätte god!
och pajbotten har jag hittat på  internet i tidernas begynnelse (min LCHF start).
Den är perfekt som matpaj.

3-4 portioner

Ingredienser:
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
1 äggula
3/4 dl grädde

Blanda torra ingredienser, fördela smöret i blandningen ordentligt. Arbeta in äggulan och sedan grädden. Klä en form med degen. Förgrädda i 5 min i 200 grader.

Häll i valfri fyllning och grädda vidare i 20 min.

Fyllning grund:
3  ägg
2 dl grädde eller creme fraiche
1-2 dl  god riven fet ost
salt och peppar

Exempel på maksättning:
Bacon och purjolök
Köttfärs och taco kryddor
Rökt lax och purjo
Creme fraiche (uteslut grädden och riven ost) med mosad fetaost 1 pkt och spenat färsk eller fryst 200 gram . Bilden visar denna.

Servera med sallad. Supergod picknick mat. I synnerhet fetaost med spenat är  jättegod kall.