Inlägg märkta ‘paprika’

Köttfärs- och paprikalåda med ostcremé

11 april, 2013

IMAG13014-6 portioner

Ingredienser:
800 gram  köttfärs
1 röd finhackad paprika
1 gul finhackad paprika (grön går också bra)
1 stor finhackad gul lök
2 ägg
salt och peppar
krydda upp med paprikapulver, lökpulver, chilipulver och ev cayennepeppar för ännu mer sting

Lite riven ost ovan på

Ostcremé Läs mer »Köttfärs- och paprikalåda med ostcremé

Ratatouille

26 november, 2011

Till 4-6 personer behövs
2 hackade gula lökar
1 grovhackad zucchini
1 grovhackad aubergine
2 grovhackade paprikor i olika färger
1- 1,5 dl krossade tomater

krydda med salt, peppar, lite timjan, lite franska örtkryddor och en doft vitlökspulver och gärna 2 lagerblad. Fyll på med lite olivolja till då auberginen suger.

Gör så här:

Fräs löken i  rikligt med olivolja och ta sedan i grönsakerna och låt fräsa med, slå sist i tomatkrosset, krydda. Låt puttra under lock i 20 minuter.

Väldigt gott till en stekt gräsbetesbiff! Glöm ej att ringla extra olivolja över vid serveringen.

 

Kycklinggryta med curry

10 november, 2011

3-4 portioner

3 bosarpskyckling filéer
smör
100-150 gram krav-bacon  gärna nitritfri
1 röd paprika
2-3 dl creme fraiche eller smetana
svartpeppar och ca 2 tsk curry, ev lite salt och lökpulver,  bacon är salt så var försiktig med saltet.

Gör så här:
Skär kyckling i  mindre bitar eller strimlor. Stek dessa i rejält med smör i en gryta gärna av järn, gärna i 5 minuter. Krydda. Skär paprikan i mindre bitar eller strimla den, lägg den i grytan och låt precis fräsa med någon minut. Ta sedan i CF eller smetana och låt det hela puttra i ca 5 min.
Serveras  gärna med blomkål.

Ps. ursäkta det illans dåliga fotot…

 

Köttfärsbiffar i het tomatsås

9 november, 2011

ca 4 port

Biffarna:
700 gram gräsbets köttfärs
1 finriven gul lök och ev 1 pressad vitlöksklyfta
1 ägg
salt och peppar

Tomatsås:
3-500 gram krossade eller passerade tomater
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad röd paprika
1 finhackad röd chili
salt och peppar

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till biffarna väl och forma biffar ca 6-8 st. Stek dem i smör ca 3 min på var sida att de får färg och lägg upp dem på fat så länge. Fräs löken i i samma smör som biffarna och lägga gärna på ett par extra rediga klickar. Häll över tomaterna och , paprikan och chilin.
Salta och peppra. Lägg sedan i biffarna och låt det hela puttra i ca 10 minuter.

Serveras som det är, eller ta lite grönsallad till.

Köttfärsgulasch – allt i ett gryta

6 augusti, 2011

Ingredienser:

500 g köttfärs, gärna gräsbetes
1-2 grovt hackade gula lökar
ca 200 g passerade tomater och 3 msk tomatpuré
2 paprikor av valfri färg i bitar
1 liten zucchini i bitar
Salt och peppar
lite vitlökspulver
paprikapulver
chilipulver
cayennepeppar

Gör så här:

1. Fräs färs och lök i smör (inte snåla med smöret)
2. Lägg i paprikorna att fräsa med en kort stund.
3.  Häll på tomaterna och krydda.
4. Lägg sedan i zucchini och låt puttra i 5 minuter.
5. Smaka av och ev krydda mer. Serveras med rediga klickar kall creme fraiche eller turkisk yoghurt

Smaklig måltid!

 

Grillspett och min Rhode Island-sås

6 juni, 2011

3-4 portioner

Spetten:
ca 1 kg grillbitar av gräsbeteskött
Paprikor av olika färg i bitar
Röd lök i bitar
Champinjoner
Zucchini i bitar

 

Marinad:
Olivolja
Salt och peppar
Lökpulver
Vitlökspulver
Paprikapulver
Chilipulver

Rhode Island-sås:
2 dl smetana eller creme fraiche
1 dl majonnäs
3 msk tomatpuré
lite salt, peppar, chilipulver och lökpulver
1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här

Lägg köttbitarna i marinaden gärna i minst 5 timmar.
Trä sedan upp lite av varje på spetten och pensla med överbliven marinad, grilla.
Servera med en krispig sommarsallad och Rhode Island sås

 

 

Köttgryta med paprika

1 juni, 2011

4 portioner

Ingredienser:
800 g grytbitar nöt gärna gräsbetes
3 gula lökar
2-3 paprikor av olika färg
2 zucchini
1 chili
2-3 dl creme fraiche eller smetana
Smör
Salt, peppar, paprikapulver och vitlök

Gör så här
Fräs grytbitarna i smöret och krydda upp. Grovhacka löken och låt den fräsa med en stund.
Grovhacka chilin och lägg i. Häll sedan på någon dl vatten och låt detta små puttra på låg värme i ca 1-2 timmar, ju längre tid ju mörare kött.
När det återstår ca 30 minuter av koktiden, blanda ner creme fraichen och sedan tar du i de grovt hackade paprikorna och vänder ner dem och tillsist lägger du över de skivade zucchinisarna och låter grytan puttra de sista 30 minuterna.

Tips: Ta rött vin i stället för vatten.

Marianns köttfärslåda

10 maj, 2011

4 portioner

Ingredienser:
600-800g köttfärs, gärna gräsbetes
salt och peppar
1,5 dl grädde
2 ägg

Fyllning:
1 röd och orange eller med fördel hellre grön paprika, finhackade
2 gula lökar finhackade
smör

1-2 dl riven ost

Gör så här

Fräs den finhackade löken och paprikorna i smöret, låt det mjukna lite.
Blanda färsen med ägg, kryddor och grädde. Lägg halva mängden i en ugnsfast form och
lägg sedan paprikafräset ovanpå och bred sedan resterande färs över.
Riv lite ost och lägg över, grädda i ugnen 175 grader i ca 30-40 minuter.

Servera med en liten klick creme fraiche.

 

 

Mikaels köttfärsssås

9 april, 2011

2 Portioner

Ingredienser:
400-500 gram köttfärs, vi föredrar gräsbetes.
1-2 hackad gul lök
1 stor röd paprika
2,5 deciliter creme fraiche
cirka 250 gram krossade tomater

salt, peppar, paprikapulver, vitlök och
lite chilipulver
30-40 gram smör

Gör så här
Fräs färs och lök, finhacka paprikan och tillsätt den att fräsa med lite.
Krydda till en lämplig styrka (smaka av). Häll i tomatkrosset och creme fraichen och rör runt, låt småputtra i cirka 10 minuter.
Serveras med shiratakinudlar eller varför inte kokta blomkålsbuketter,  gröna bönor är också jättegott till.