Inlägg märkta ‘påskgodis’

Marsipanägg – cognac eller pistage

6 april, 2012

ca 15 st, man bestämmer ju själv storleken och mängden.

1,5 dl skållad och skalad mandel
1 bittermandel
1,5 msk sötning Bakery+
1-2 msk grädde
2-3 msk cognac ( kan uteslutas för ren marsipan)

Alternativa barnvänligare marsipanägg ( även för vuxna 😉  )
1 dl malda pistagenötter och ta endast 1 dl mandel
1 msk extra grädde

Gör så här:
Mal mandeln ( och pistage) i en mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i en matberedare och mixa in sötningen väl, låt gärna maskinen gå i flera minuter.
Häll sedan i grädde och cognac. Mixa till en fin massa.
Forma sedan fina små ägg (eller bollar om det inte är påsk, eller om du inte orkar fissla med äggformen).
Smält mörk fin kvalitetschoklad i vattenbad och doppa äggen i chokladen.
Lättast är med en gaffel och låt överflödigt rinna av,  så äggen inga ”fötter” får. Lägg dem på smörgåspapper. Låt stelna i rumstemp och ta sedan in dem i kylen.

 

Chokladfudge – godis

13 december, 2011

2 dl grädde
50 gram osaltat smör
30-40 gram choklad 77% eller högre, ju högra kakaohalt ju mindre mängd behövs
ev lite sötning ( Bakery+)vid hög halt av kakao

Gör så här:
Koka upp grädden och lägg i chokladen att smälta med, ta i smöret och låt allt smälta och koka upp under vispning.
Låt sedan det hela småkoka (EJ under lock) i ca 20-30 minuter. Rör runt lite ofta, vakta den. Den ska tjockna. Häll upp i en liten form klädd med bakplåtspapper. Ju mindre form ju högre fudge.

Ställ sedan fudgen kallt i många timmar, gärna över natt. Skär upp i mindre munsbitar. Detta är min lilla variant av lchf-fudge.
Varning för överätning…

Vill du undkomma chokladen ta kakao och smaka av hur mkt  kakaosmak du vill ha och söta.

Tips om den skär sig, prova att droppvis ta i mer grädde och vispa till rätt konsistens.

 

 

 

Marianns variant av Bounty-kulor

8 december, 2011

ca 15-20 st
150 gram mycket mjukt  osaltat smör
2 msk sötning Bakery+
150 gram kokosflingor
0,5 tsk vaniljpulver
1 äggula

100 gram mörk choklad  gärna 90%

Gör så här:
Blanda smöret med sötning, vanilj, äggulan och kokosflingor. Arbeta degen smidig och ställ den kallt en timma.
Forma sedan kulor eller avlånga korta korvar, lägg dem på fat och ställ kallt igen i en timma.
Smält chokladen i vattenbad. Rulla eller doppa bountysarna i chokladen och lägg över dem på en liten plåt klädd med bakplåtspapper och ställ kallt igen minst en timma och flytta de sedan till en burk med tättslutande lock och förvara dem svalt.

©Mariann Andersson