Inlägg märkta ‘räkor’

Krämig räksås till torsk

23 januari, 2012

800 gram torskryggar eller annan vit fisk, gärna krokfångad
salt och 8-10 svartpepparkorn

Räksås:
50 gram smör
2 dl creme fraiche eller smetana
50g cream cheese
1 litet knippe finhackad dill
200-300 gram frysta lätt tinade räkor
salt, peppar, några stänk cayennepeppar, 0,5 tsk paprikapulver, lite lökpulver

färsk bladspenat

Gör så här:

Koka upp vattnet med salt och svartpepparkorn, lägg i fisken att sjuda tills den är klar ca 8-10 min.
Såsen: Smält smöret och ta i Creme Fraichen och cream cheesen, låt sjuda upp. Ta i kryddorna och dill, ge såsen ett rejält uppkok. Lägg i räkorna låt dem bara bli varma, de får inte koka då blir de torra och sega.

Servera gärna med färsk bladspenat!

 

 

Väl-beresta räkor och fiskar…

31 juli, 2011

Galenskaper anser jag…

””Svenska” handskalade räkor transporteras ända till Afrika för att skalas av billig arbetskraft. Enligt vissa räkproducenterna är det nödvändigt för att klara lönsamheten. Andra ­producenter anser att det är ”idioti” att frakta räkorna så långt.” Skriver SvD läs även Räkans väg till mackan inte nog med det de innehåller socker också…

”De kinesiska arbetarna står uppställda i väntan på att få sätta kniven i den norska torsken.
Den skickas hit för att fileas och sedan resa tillbaka.
När den hamnar som fiskpinne på ditt middagsbord har torsken rest mer än ett varv runt jorden.
Aftonbladet har åkt med till Kina där fisken i hemlighet bearbetas” Skriver Aftonbladet (även laxen fraktas fryst och tinas upp för att filéas och sedan fryses den om)

GP om omfryst fisk

 

 

Fredagsmys – rostat bröd med räkor

29 april, 2011

Inte helt fel med rostat ljus bröd med räkor!

Lite ägghalvor och kryddgrön sås med extra räkor slinker ju också lätt ner.