Inlägg märkta ‘recept’

Alla recept på Marianns LCHF blogg

9 april, 2013

IMG_0361Nu har jag gjort en liten förbättring på bloggen, nu hittar man alla mina recept på en väl synlig sida, dvs längst upp i ”gröna raden” finns nu en RECEPT-sida.

Detta bör förenkla att hitta alla mina recept som med tiden blivit ca 7 kok/bakböcker.
Dvs över 280 recept av alla de sorter!!

HÅLL TILL GODO!

 

 

Ett recept kommer postat

26 oktober, 2012

 

Lite tidigt men om man ska hinna göra något kul så kanske det är dags…
Här kommer ett tips om annorlunda julkort! Läs mer »Ett recept kommer postat

Tasteline har LCHF-recept med margarin och soja

3 maj, 2012

Det är en medlem som kallas ”jagheterintefrida” som lagt ut flera recept alla innehållande margarin och soja!?

Hur i all världen kan denne lägga ut recepten under LCHF?
Är det en egen märklig variant av lchf denne skapar?

Så vi måste inte bara vara uppmärksamma på näthandelns ”lurendrejerier” utan numera också receptsajter. Man måste alltid själv ta sitt eget ansvar och avgöra vad man vill äta.
Det är mest synd om de som är nya och inte vet allt omkring LCHF och vad det betyder. Margarin har väl aldrig ingått i en lchf?

Margarinet behöver väl knappt dess farlighet redovisas för?

Men sojan behöver uppmärksammas!

Annika Dahlqvist skriver om det.

Bild från House of Hedda

 

Följa LCHF-bakrecept hur viktigt är det?

24 februari, 2012

Skulle säga att första gången man bakar något lchf-bakverk bör man följa ett recept till punkt och pricka.

Men för att ett bakverk ska bli som det är tänkt är det superviktigt att följa receptet och också ha rätta mjöler.

Jag läser mer och mer kommentarer på nätet, där man laborerar även med ursprungsreceptet och det blir fel och betygsätts efter misslyckandet.
Då har man ju egentligen betygsatt sitt eget experimenterande och det är ju trist för ursprungsreceptet som helhet.

Tillsätter man mer vätska i ett våffelrecepet  så blir det inga våfflor. Använder man saltat smör och bara erythritol blir en kaka våldsamt osöt och tom salt och osmaklig för många.

Så välj att alltid först baka efter receptet och därefter modifiera det till ens eget. För självklart är det så att alla har vi olika tycke och smak. Någon tycker ex att 0,5 dl kakao i kärleksmumsen är på tok för mycket oftast kan inte de äta en 90% choklad utan att tycka den är besk. Medans återigen andra tycker 0,5 dl kakao är utmärkt god chokladsmak och de kan oftast också äta en 90% choklad och tycka den är söt. Här handlar det om graden av att vara avsötad.

Ändrar man i recepten på mängd smör, ägg, annan vätska eller mjöl då är man inne och pillar i de viktigare delarna och får då också räkna med att det kan misslyckas. Då är det ju givetvis inte fel på ursprungsreceptet utan att ändringarna blev fel.

Detta är bara en liten förklaring för alla er som stöter på kommentarer på nätet och då eventuellt felaktiga betyg på recept på de olika receptsajter som finns.

Kram från Mariann och alla önskas också en trevlig bakhelg!

 

Ostchips recept och tips

22 augusti, 2011

Nu har jag sammanställt lite olika tips som kommit in på både bloggen och på Facebook. Fler  gör ju på samma sätt med samma ostar.

Många jätte fina tips har kommit och här får ni alla läsa allt. Vill också tacka alla som bidragit till detta! 🙂

Inkommer det fler bra tips så kommer jag påföra dem i detta inlägg.

Ostar som nämns är:
Åseda gräddost, Sture ost, parmesan, svartost, västerbottenost, prästost, brännvinsost, boxholmsostar och hårdost med chiliflingor i.

Olika sätt att tillaga osten är:
1. Lägg upp ostskivor på bakplåtspapper klädd plåt i 200 grader i 10-15 minuter.
2. Riva osten och lägga den i små kullar,  175 grader i ca 10 min
3.  Doppa ost chipsen i tzatsiki
4. Krydda med oregano innan gräddning
5. Vispa upp två äggvitor till marängskum, blanda i rejält med riven ost. klicka ut på plåt o grädda som vanligt ca 200 grader. Blir jättegoda ostplättar till tex soppa eller tacos.
6. Ta en skiva, forma en boll (alla ungefär lika stora) och lägg på bakplåtspapper, mellanrum för plats att flyta ut förstås, grädda i 175 grader mitten av ugnen ca 10 minuter, tills de fått fin färg.
7. Rör ner hackad gräslök i Philadelfia ost. När chipsen kallnat brer man ett ganska tunt lager och lägger ett chips ovanpå, jättegott till ett glas rött.
Eller som tilltugg till fisksoppa, räkor eller till kräftorna !

Andra tips: Alla ostar får inte färg och därför bör man kolla dem så de inte är färdiga ändå. Billiga ostar tenderar att inte fungera lika bra.

 

 

Önskekaka?

12 juni, 2011

Jag har fått fler förfrågningar om diverse kakor och tårtor som folk saknar och skulle vilja kunna baka  med LCHF-ingredienser.
Mer eller mindre beställningar på ”gör om den här kakan, den var min favorit, den bakade alltid min mamma/mormor/farmor osv.”

Här i kommentarerna får ni gärna önska er
vilka recept ni skulle vilja kunna lchf-baka!

Jag kan inte garantera att alla blir bakade, en del går bara inte att göra om…

Edit: ser ut som höstens experiment börjar strömma in! TACK alla som bidrar!

 

Kycklinggryta

21 april, 2011

2 portioner

ingredienser
400-500 g bosarps kycklingfile
40-50 g smör
1-2 gula lökar
1 spetspaprika
2 dl gröna bönor
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Salt och vit/svart peppar
Chilipeppar o Cayennepeppar
Paprikapulver
Lökpulver

Gör så här:
Fräs kycklingen i mindre bitar i smör, krydda.  Ta i grovhackad lök att fräsa med. Häll i creme fraiche och grädden. Skiva spetspaprikan och lägg i skivorna i grytan tillsammans med frysta gröna bönor, brutna i mindre bitar. Smaka av och krydda ev mer. Låt småputtra i ca 5 minuter.

 

 

Ferry bjuder på recept

5 april, 2011


Idag bjuder Ferry  via Svd på några av sina recept ur boken Ferry Food!

Jag ska prova äggmuffinsen, verkar enkla och goda 😀