Inlägg märkta ‘saffran’

Saffransmuffins med mandelmassegömma

11 maj, 2016
Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Det är ju särskilt kul när ett recept får pryda ett omslag på en tidning och det var just vad detta recept och bild fick göra i Expressens november nummer 2015.

Nu är det ju snart sommar och julen känns avlägsen, men goda recept passar alltid in och detta är nog ett av de godaste muffinsrecept jag gjort!
Kryddor passar in lite då och då och kanske du har ett pkt saffran som dräller omkring och gott kan användas nu och inte invänta jul 😉

KÖR HÅRT OCH BAKA DOM, Du ångrar dig inte vågar jag lova!

Saffransmuffins med mandelmassegömma

ca 12 st


5 ekologiska ägg
100 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 pkt saffran

Fyllning:
4 dl mandelmjöl + 3-4 bittermandlar
2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
0,5 dl vatten

Gör så här:
Mandelmassa:
Blanda i matberedare mandelmjölet och de finrivna bittermandlarna med sötningen. Ta sedan i vattnet till önskad konsistens. Rulla en tjock korv och förvara kallt.

Muffinsen:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen fluffigt, häll i smöret och grädde, blanda väl.

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.

Fyll muffinsformar till ca 3/4 ställ gärna formarna i en muffinsplåt.
Rulla kulor med ca 1 msk mandelmassa i varje kula och tryck ner i varje muffinsform.
Grädda i 175 grader i ca 20 min.

Tips: Frys in resterande mandelmassa, tina och ta fram och fylla muffins, eller rulla kulor och doppa i choklad för ”marsipanbröd”. Eller vårt favoritrecept, en ruta Lindt 90% och en skiva mandelmassa på.

Saffranskaka med kanelfyllning

6 december, 2012

En underbart härlig saftig saffranskaka med lätt krämig kanelfyllning.

ca 14 bitar
5 ägg
100 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1,5-2 msk Bakery+ sötning
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1-2 pkt saffran

Fyllning:
50 gram smält osaltat smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kanel
0,5-1 msk Bakery+ sötning

Gör så här: Läs mer »Saffranskaka med kanelfyllning

Saffranskladdkaka med valnötsgrädde

7 november, 2012

Idag på kladdkakans dag tänker jag bjuda på ett kladdkakerecept.
Håll tillgodo och låt er väl smaka!

Saffranskladdkaka

125 gram osaltat smör
2 msk bakery+ sötning
1 dl grädde
4 ägg
1 pkt saffran 0,5 g
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl

Gör så här:
Smält smöret  i en kastrull. Ta i saffran och sötning i smöret, blanda också ner grädden. Blanda detta väl. Vispa kraftigt ner äggen med handvisp.
Blanda kokosmjöl och mandelmjöl och vispa ner det väl. Häll upp i en smord och pofiberbröad rund form ca 22 cm i diameter, eller kläm fast ett bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 10 min, vakta kakan, den ska vara ”dallrig” ca 3 cm och in från kanten. Ställ svalt och låt sätta sig.
Servera med valnötsgrädde.
Vispa ca 2 dl grädde och hacka ner  ca 2 dl valnötter och blanda med grädden.

©Mariann Andersson

Marianns Saffranskaka

1 december, 2011

Ingredienser till ca 10-12 bitar

Mazarinbotten:
100 gram skållad skalad mald mandel + ev 2 bittermandlar
1,5 msk sötning  Bakery+
2 msk grädde
100 gram osaltat mjukt smör
2 ägg
2 msk kokosnötsmjöl

Saffransdelen:
150 gram smält osaltat smör
4 ägg
1,5 msk Bakery+
1 dl grädde
1,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 gram ( 1 påse) saffran, vill du ha kraftigare saffranssmak ta två påsar

Gör så här:
1. Mazarinsmet:Lägg den malda mandeln i matberedaren och mixa den i några minuter med sötningen, ta sedan i 2 msk grädde och mixa. Mixa sedan ner det mycket mjuka smöret bit för bit, ta sedan i ett ägg i taget och blanda till en jämn fin smet. Bred smeten i rund springform som är smord och bröad med pofiber eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten.
2. Saffranssmet: Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter, ta sedan i grädde, smält smör, blanda väl runt. ta sist i kokosnötsmjölet och saffran i den mängd du önskar och blanda väl runt. Bred denna smet över mazarinsmeten och se till att ytan får den rörelse du vill ha, smeten flyter inte ut. Man kan garnera innan gräddning med hackade valnötter om man vill. Grädda i 175 grader i ca 25-30 min.

Ps. på bilden visas saffrankakan utan nötter och med dubbel sats mazarinbotten.

©Mariann Andersson

 

 

Saffransdoftande kycklinggryta

24 november, 2011

3 kyckling filéer gärna bosarps stora fileer
smör
1 hackad gul lök
2-3 dl creme fraiche eller smetana
250 gram krossade tomater  och någon msk tomatpuré
salt och peppar
1 påse saffran
Gör så här.
Dela filéerna i mindre bitar eller strimla dem. Fräs dem i smör, snåla inte med smöret och  sedan ta i löken att fräsa med.  Ta i creme fraiche eller smetana och krydda upp.
Häll i tomaterna och låt allt puttra i 10 min, eller tills kycklingen är klar.
Serveras med en krispig grönsallad.

 

Lussekatter – LCHF

22 november, 2011

LCHF-sfärens allra första lussekatter!

Dessa lussekatter är också verkligen som riktiga lussekatter!

Recept för ca 10 st lchf– lussekatter:

4 ägg + 1 gula
2 msk Bakery+ sötning (finns omvandlingstabell på bloggen)
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk (numera tar jag 3 msk)
2 tsk bakpulver
1 påse saffran 0,5 gram (vid två påsar bör katterna ej ges till barn, se länk )

1 äggvita för pensling

Gör så här:
Vispa ägg  fluffigt i gärna bortemot 5 min.
Ta i  smälta smöret, saffran, sötning  och grädden, vispa samman.
Blanda de övriga torra ingredienserna väl och blanda/vispa ner dem väl i smeten.

Låt svälla i minst 5 min.

Rulla sedan 10 styck smala korvar och snurvla till dem i ändarna, så som alla lussekatter bör snurras. Pensla med lite vispad äggvita.  Grädda i 175 grader i ca 15 min.

Vill du har fruktos= russin i dina så är valet ditt, här uteslöt vi detta.

DSC_0027Tips: Givetvis går dessa att lägga i bullformar och muffinsplåtform och få lussebullar!

Även russin fungerar 😉 här ser du alla 60 lussekatter som Jonas Colting beställde till ett event och han ville ha russin.

©Mariann Andersson

Gott lusse firande!