Inlägg märkta ‘smör’

Valio smör garanterat GMO-fritt

1 juli, 2013

Valio-smör-3Skriver Kostdemokrati idag. De citerar svar från Valio så här:
”Citat: Dessutom tillverkas alla Valios produkter av mjölk
från kor som får foder vilket är garanterat GMO-fritt.

Detta säkerställs genom de kvalitetsavtal som Valio skriver med sina mjölkleverantörer och vari det stipuleras att GMO foder ej är tillåtet i någon del av produktionskedjan …

Detta innebär att vi vågar gå ut och påstå att VALIO’s produkter baserade på komjölk är fria från inblandning av GMO-foder, enligt vad vi menar på konsumentspråk ”GMO-fritt” och kan nu alltså, innan annat bevisats, hävda att vi har ett ”GMO-fritt” smör på den svenska marknaden”

Eftersom jag helst aldrig vill köpa Arlas produkter så köper jag oftast Valios osaltade smör för bakning, men Arlas normalsaltat EKOLOGISKA smör för matlagning.

Min fundering går nu på om det ändå är bättre att köpa Valios normalsaltade även till stekningen?

Har ni läsare någon åsikt där? Vad köper ni?

Som fler säkert noterat så köper jag ju opastöriserat och gräsbetat lyxsmör från Jämtland, men detta smör steker jag inte i, vill ju inte pastörisera det själv…

Tar mer än gärna emot åsikter om för- och nackdelarna med oekologiskt vs garanterat GMO-fritt!

 

 

 

Ny beställning av opastöriserad gräsbetes-smör på G

14 maj, 2013

ovikenNi som bor runt Borås trakten eller har vägarna förbi Borås kan nu beställa detta supersmör från Ovikens ost genom mig.

Smöret håller sig i frys i 4 månader och i kyl 4 veckor.
Det går att köpa både osaltat och saltat smör.
Smöret kostar 189 kr kilot och kommer i ca 500 g förp. Frakten delar vi alla på och den ligger på 150-200 kr.

INTRESSERAD? Läs mer »Ny beställning av opastöriserad gräsbetes-smör på G

Margarin är inflammatoriskt – säger professorn

25 april, 2013

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet i P4 Morgon ( drygt ett år sedan), berättade att ”Margarin är inflammatoriskt och ger höga blodfetter länge vid ett högt intag. Det finns också samband mellan margarin och bröstcancer, bukfetma och inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit.
Förr var det smöret som vi skulle undvika. I dag är det margarinet vi avråds från att äta.”

Det är väl inte så konstigt  när man ser sådana här bilder som florerar nätet… då inser man strax vilket som är bäst för oss alla att äta!
smör vs margarin

Processade varor

7 september, 2012

Ofta hör man inom lchf att man undviker processade varor, ordet processad har blivit ett negativ laddat ord.

Det lustiga är att en av de mest hårt processade varorna som det äts friskt av inom LCHF är grädde/smör/ost, den är högpastöriserad, dvs upphettad till 80 °C under 5 sekunder. Mjölk som ska användas för ost eller yoghurt hettas ibland upp till 95 °C under flera minuter.
Detta gör att det mesta av vitaminer och mineraler försvinner och man får tillsätta syntetiska vitaminer istället.

Rader ur min recension av Fredrik Cotlings bok Mjölkrevolutionen:
”Glöm inte att när din mjölk är så hårt processad är så gott som alla enzymer, aminosyror (22 st), vitaminer, de goda bakterierna som stärker vårt immunförsvar och det inbyggda immunförsvaret som finns i mjölken är borta.”

Så försök att ha ett sinne för ”rätta proportioner” och rätt värdering av ordet processad. Välj själv vilka processade varor som får ingå i din kost.
I denna moderna värld har vi att navigera mellan mer eller mindre processade produkter, att helt undkomma dem är nästan omöjligt.

Det ibland uttjatade uttrycket att ”sila mygg och svälja kameler” passar in här… ;)

 

 

 

 

LCHF-kaffe och te

24 augusti, 2012

Då jag sedan 1/8 druckit ett kaffe med smör och koksfett (har jag alltid haft i kaffet) på morgonen för att öka fettandelen över dagen eftersom jag inser mer och mer att jag äter för mycket protein. Mitt tidigare intag av protein liknade mer en bodybuilders…

Nu uppstår det frågor om kaffet och jag kan notera att det diskuteras friskt om ”fettkaffet” som jag kallar LCHF-kaffe och idag ser jag att Margareta på KiF i sin blogg nämner kaffet också. När jag började 1/8 kände jag inte till Magic Bullet kaffe.
Är det lchf då, kanske någon undrar över? Läs mer »LCHF-kaffe och te

Grädde vs smör

21 augusti, 2012

Smör är ju grädde utan vassle, dvs mindre protein och inga kolhydrater att tala om.
Så om vi väljer smör i kaffet istället för grädde torde det vara inga problem, eller?

Vi kan roa oss med att kika lite på dessa två eminenta livsmedel.

Grädde: 100 g / 1 dl  innehåller 40 gram fett, 2,10 g protein och 3 g kolhydrater.
Smör: 100g innehåller 80 gram fett, 0,60 g protein och  0,40 g kolhydrater

Nu kommer vi till den viktiga delen…
De flesta tar lätt 1 dl grädde i kaffet och då blir fettandelen 40%
Tar du 2 msk smör i stället så lär du landa på ca 25-30 gram smör och det blir ca 20 gram fett. ( knappt inget protein och kh)
Tar du då också i 2 msk kokosfett (ca 25) så blir den sammanlagda fettandelen ca 45 g.
Inte så våldsamt mycket mer än att hälla frikostigt med grädde i sitt kaffe alltså…

Så alla ni som väljer smör i kaffet istället för grädde kan lugnt fortsätta med detta.

Köttfärslimpa med skirat smör

14 april, 2012

En köttfärslimpa min mor ofta gjorde

500 gram köttfärs gärna gärsbetes
1 ägg
1 dl gröna frysta ärtor
salt och peppar
lite lökpulver

Blanda samman allt och forma till en limpa och lägg i en ugnsfast form och klutta ut rikligt med smör runt omkring och över.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Eller tills den är klar.
Smält smör ca 30-50 gram per person att servera till, om inte smöret i formen räcker.

Krämig räksås till torsk

23 januari, 2012

800 gram torskryggar eller annan vit fisk, gärna krokfångad
salt och 8-10 svartpepparkorn

Räksås:
50 gram smör
2 dl creme fraiche eller smetana
50g cream cheese
1 litet knippe finhackad dill
200-300 gram frysta lätt tinade räkor
salt, peppar, några stänk cayennepeppar, 0,5 tsk paprikapulver, lite lökpulver

färsk bladspenat

Gör så här:

Koka upp vattnet med salt och svartpepparkorn, lägg i fisken att sjuda tills den är klar ca 8-10 min.
Såsen: Smält smöret och ta i Creme Fraichen och cream cheesen, låt sjuda upp. Ta i kryddorna och dill, ge såsen ett rejält uppkok. Lägg i räkorna låt dem bara bli varma, de får inte koka då blir de torra och sega.

Servera gärna med färsk bladspenat!

 

 

Mjuk chokladkaka

17 januari, 2012

6 ekologiska ägg
3 msk Bakery+ sötning
150 gram smält osaltat smör
3 dl creme fraiche eller smetana
0,75 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sötning ordentligt  fluffigt. Häll i det något avsvalnade smöret och creme fraichen och blanda väl runt.
Blanda alla torra ingredienser och ev sikta ner kakaon. Blanda sedan ner det torra väl i smeten. Grädda i en sockerkaksform (1,5 l) som är bakplåtspapperklädd i 175 grader i ca 40 min.

Denna blir hög! :) och ge barna en rejäl tjock skiva och ett glas fet mjölk så håller de sig mätta länge… ;)

©MariannAndersson

 

Margarin eller smör?

20 november, 2011

Vilket väljer du?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dessa två bilder säger mer än tusen ord… men ibland behöver vi ord också. Så om du vill läsa hur man gör margarin kontra smör och kanske tom skriva ut den och lägga på strategiska platser så går ju det jättebra!

Tillhör du forskartypen (vilket jag gör) så kan du med fördel dyka ner på Gunnar Lindgrens sida och forska mer om margariner, han har också ett nyhetsbrev man kan teckna sig för.