Inlägg märkta ‘smör’

Med smak av smör – av SSS

29 september, 2011

Sten Sture Skaldeman kommenterar smörbristen.

Nu börjar smörförfalskarna bli desperata. När ingenting annat hjälper kallar man in någon som låter som allas vår Tina Nordström för att göra TV-reklam för kemikalieblandningen Milda. Precis som om en matglad kock från Skåne skulle nedlåta sig till något sådant. Vad är då den påhittade kockens huvudargument? Fantastiskt nog har man valt argumentet: ”med smak av smör!” Man kan säga mycket om Unilever, men kemikaliejätten vet i alla fall vad som smakar bäst…

Unilever har obegränsat med pengar. VIll man muta mig kan man för ett resonabelt arvode få använda någon av mina nyskrivna slogans:

”Milda – nästan samma färg som smör.”
”Milda – fungerar nästan som smör i stekpannan.”
”Milda – i ett smörliknande paket.”
”Milda – på samma hylla som riktigt smör.”
”Milda – nästan lika nyttigt som smör!”
Fast det sista vore för grovt. Den lögnen skulle fastna i halsen.

Men vad Unilever än säger kommer man aldrig att säga sanningen:”Vill du ha förfalskat smör – köp Milda!”

Nu satsar Unilever hundratals miljoner på att rädda försäljningen av sina kemiska produkter. Försäljningen av Becel rasar, trots reklamen, och nu gör man ett försök att återuppväcka det gamla trogna varumärket Milda. Unilever lever på kemikaliegrupperna tvättmedel, hygienprodukter och gulfärgad skokräm (margarin). Man vill självklart inte bli av med ett av sina stödjeben.

Men det finns ett problem. Svenskarna har lärt sig att skilja på smör och på förfalskade smörfärgade produkter, smaksatta med smörarom och förpackade i smörliknande paket. Allt fler inser att konstgjorda matfetter inte bara smakar dåligt, utan att de dessutom är skadliga. Allt går inte att sälja med mördande reklam, inte ens om reklamen på sikt sannolikt är mördande.

Fotnot:
Unilever Sverige AB har gått med förlust 2008, 2009 och 2010. Kanske har man satsat för mycket på margarinreklam? Vi på LCHF-magasinet ska göra vårt bästa för att försämra Unilevers affärer under kommande år också.

/SSS

PS Det finns mer att läsa av Sten Sture Skaldeman i LCHF-magasinet

 

 

Dagens handel : Fetare vanor ger smörbrist

7 september, 2011

”Arlas mejeri i Visby ökar tillverkningen av smör. Orsaken är ändrade vanor där lättprodukter allt oftare ersätts med fett och mycket talar för en liknande utveckling över hela landet.
Livsmedelsbutikerna kan få vänta längre än vanligt på smörleveranserna i höst. Orsaken är en stigande efterfrågan på fetare mejeriprodukter.

– Det är en trend som började för fyra, fem år sedan. Det går igen över hela riket. Man köper mer smör, grädde och standardmjölk. Produkter med lägre fettinnehåll som exempelvis minimjölk och matfetter med lägre fetthalt levererar vi mindre av, säger Göran Nährström, chef på Arla i Visby, till gotlandstidningar.se.

Förändringen hos konsumenterna ställer nya krav på Arlas mejeri i Visby och under vecka 40 ska man öka produktionen av smör.
– Det här är en otrolig utmaning som slår rakt genom hela linjen. I år är det lite värre än tidigare år, men i fjol fick vi också gå upp i produktion av smör. Det är lite knepigt att leverera, men vi hoppas kunna lösa det. Det handlar lite om att man måste ställa om i produktionen och förlänga arbetstiderna, säger mejerichefen.”
Skriver Dagens Handel

Trevligt att läsa att svenskarna inte är så fettskrämda längre! 😀 men synd om oss alla som inte hittar smör…

 

Smörbrist

15 augusti, 2011

DN
Skriver om  att Milko smör är slut och hyllor gapar tomma!

Jag har nog också märkt av en allmän smörbrist, ibland när man kommer till affären finns det bara små pakt på 250 g!? Jösses, det försvinner ju på mindre än en dag i detta hushållet!

I dag fick jag tillslut tag på 500 g! 😀 , jag måste åka en bra bit om jag vill köpa 1kg paket…

Hur har ni det på smörfronten?

Har ni märkt av smörbristen?

 

 

Lunchmys med dottern

3 augusti, 2011

Idag har dottern fått för sig efter ett längre uppehåll att göra frallorna igen på lchf-butikens bakerix.

Jag kan inte hjälpa det…  här älskar vi dem!

Med en redig hyvelskiva smör och flera gräddostskivor och lite gurka på och lägg därtill en kopp kaffe! …. mmmm säger jag bara, I´m in heaven!

 

 

 

 

Annars blir det torsk idag  till middag….

 

 

Chokladtårta med nötmarängbotten

16 juni, 2011

ca 10 bitar

Ingredienser till 2 bottnar:
6 äggvitor
1- 2 msk Bakery+ sötning
1 dl finhackade hasselnötter

Chokladkräm:
1,5 dl grädde
3 äggulor
1- 2 msk Bakery+
6 rutor 90% choklad
150 g mycket mjukt smör

2 dl lätt vispad grädde och lite riven rå-choklad till garnering

Gör så här
1. Vispa ägg, grädde och sötning i en kastrull, låt sjuda tills det tjocknar. Får ej koka och ta bort från plattan så fort den är tjock.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och vispa ner en bit i taget i krämen.
3. Ta i smöret i mindre klickar och vispa ner i chokladkrämen. Låt svalna i rumstemp. Bör vara bredbar, är den för lös ställ kallt.
4. Marängbottnarna: vispa vitorna till hårt skum och ta i sötningen och vispa ytterligare i minst 5 minuter.
5. Hacka nötterna och vänd ner dem försiktigt i äggvitorna.
6. Rita upp 2 cirklar på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.
7. Bred ut  marängsmeten i cirklarna och grädda i 150 grader i 30 minuter. Låt svalna på galler.
8. Bred chokladkrämen på botten och lägg den andra ovanpå.
9. Vispa grädden och bred den lite slarvigt över och garnera med lite riven rå-choklad. Kan serveras med eller utan bär.

Tips:
Använd de överblivna gulorna i frukostens omelett!

©MariannAndersson

 

 

 

Medelhavs-köttfärssås

15 juni, 2011

4 portioner

Ingredienser:

1 kg köttfärs gärna gräsbetes
2 gula lökar
250 g krossade tomater
salt, peppar, vitlök, timjan och basilika
ev 2 dl grädde
smör till stekning

Gör så här
Fräs köttfärsen i smör i en järngryta/stekpanna, ta i löken och låt den fräsa med en stund. Krydda upp och smaka av. Häll på de krossade tomaterna och grädden. Låt småputtra i ca 5 minuter.

 

 

Mandeltårta – Oscar II tårta LCHF

10 juni, 2011

6-8 bitar

Ingredienser:
5 äggvitor
3 dl mandelmjöl eller 150 g mandlar, skållade och malda.
2 msk sötning Bakery+

Smörkrämen:
5 äggulor
1 dl grädde
2 msk Bakery+
200 g osaltat smör

Rostade mandelflarn till garnering

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 -200 grader.
2. Blanda gulor, sötning och grädde i en kastrull sjud upp och låt nästan koka. Låt krämen tjockna ordentligt.
3. Vispa sedan i det kalla smöret lite i taget, ställ krämen kallt. Den tjocknar ju kallare den blir.
4. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sötning och vispa ytterligare ca 3 minuter.
5. Vänd ner mandelmjölet.
6. Dela smeten i två delar och lägg ut rundlar 24 cm diameter på bakplåtspapper klädda plåtar.
7. Grädda en och en i vanlig ugn, i varmluft kan båda gräddas samtidigt i ca 20 minuter.
8. Vänd omedelbart över bottnarna på nytt bakplåtspapper och låt svalna ordentligt.
9. Bred sedan halva den kalla smörkrämen över botten och lägg den andra botten över och resterande smörkräm bredes över och strö sedan lagom mängd rostade mandelflarn över.

Tips: Gör gärna smörkrämen dagen innan, då tjocknar den bättre och blir inte lika rinnig. Fin som påsktårta då den är gul!

22.70 kolhydrater i hela tårtan

©MariannAndersson

 

 

Arbete pågår…

7 juni, 2011

Jag kan inte låta bli att ta fram nya bakverk hela tiden, de tre senaste ”underverken” är jag jättenöjd med.


Om de kommer med i en bakbok återstår att se…

 

 

 

 

 

 

Översta tårtan bakades till sonens 22 års dag i maj och är en Hallonmoussetårta.

Den i mitten är en Moccatårta,  det blev makens födelsedagstårta som också fyller i maj.

Den tredje är en Midsommarpaj och fick avnjutas under Kristihimmelfärds-långhelgen.

Midsommartårtan är klar i huvudet…

och det mest fantastiska med dessa tårtor är ju att det mer eller mindre är mat!

 

 

 

Smör vid LCHF-bakning

20 maj, 2011

Nu kommer vi till smöret i LCHF-bakning.

Jag använder alltid osaltat smör då jag upplever att alla bakverk blir salta om jag använder normalsalta smör. Det beror nog på att jag sötar så lite att saltsmaken går igenom, och det är obehagligt i bakverk. Jag vet att några hävdar att salt framhäver smaker, men jag upplever det inte så.

Du får ju själv prova och se om du upplever normalsaltat smör för salt i bakverk.

Tyvärr finns ju inte osaltat smör ekologiskt, men det kanske kommer framöver. Någon som vet något om det?

 

 

Bakverk kan det vara mat?

16 maj, 2011

Det är en fråga som är relevant att ställa sig när det handlar om lågkolhydratsbakning av bakverk.
I vårt medvetande så vet vi att kakor och bakverk är oerhört onyttigt. Detta sitter så djupt inrotat i oss att så fort vi ser en kaka eller ett bakverk så går några slags varningsklockor igång undermedvetet.
Detta gör att vi känner oss som om vi fuskar och gör något otillåtet. Denna omedvetna/medvetna känsla av att äta onyttigt, fuska och att vara ”olydig”, kan släppas helt när det kommer till lågkolhydrats bakning.

Tyvärr sitter detta så djupt inrotat i oss att det krävs viljekraft att ”hjärntvätta om” sig, samma viljestyrka som vi fick uppbåda när vi skulle gå från fettsnålt  till fettrikt.

Hur kan lågkolhydrats bakverk och kakor vara rent av nyttiga och hälsofrämjande?

Det handlar ju om VAD man bakar med!
I lågkolhydratsbakning ingår det mycket ägg och det vet vi ju är supermat, i mina köpta äggkartonger står det ”ät ägg varje dag!
Smör är ju också hälsosamt i synnerhet om man kan få tag på opastöriserad grädde att göra smöret på. Men ekologiskt är helt ok.

Sedan har vi ju då dessa ”mjöler” och vad används mest i lågkolhydrats bakning?

Jag har ju som mina basmjöler:
Kokosnötmjöl – 4 g kolhydrater per 100 g
Mandelmjöl – 4,6 kolhydrater per 100 g
Hasselnötmjöl- 6,8 kolhydrater per 100g
Pofiber – 12 kolhydrater per 100 g
fibrex – 4 kolhydrater per 100 g
fiberhusk – 0 kolhydrater per 100 g

Utav dem används kokosnötmjölet mest och sedan mandelmjöl och resterande kommer i en fallande skala.

Om vi ger oss tid att kika på ett par bakverk och tittar på dem ur ett näringsvärde perspektiv.

Vi börjar med mandeltårta 6-8 bitar:
Kolhydrater 22,70
Protein 70,68
Fett 300,30
Energi Kcal 3039,50

Det ger procenttalen: 3% kolhydrater, 9% protein och 88% fett.

Vad är det man säger inom LCHF vad som är en bra fördelning? Man brukar säga 5% kh, 15-20% protein och resten fett. Kikar vi då  fördelningen på mandeltårtan är den rätt bra. Möjligtvis lite lite proteiner och mycket fett, men kolhydrats halten är lägre än rekommenderat…
Man brukar  ju också säga att det är bättre att äta mer fett än att öka proteinandelen.

Vi kan också titta på ett annat bakverk.
Lunchpepparkakan 10 st:
Kolhydrater 3,40
Protein 40,80
Fett 107,70
Energi kcal  1134,25

Det ger procenttalen 1% kolhydrater, 14% protein och 85% fett.

Detta är väldigt strikt LCHF passerar som UFO= UnderFemgramkolhydraterOmdagen

Säger detta er något?
Vi kan gå igenom bakverk efter bakverk och få något sånär samma resultat, lägger vi till bär stiger ju givetvis kolhydrats mängden i bakverken och också om man ökar på grädden. Så bakverk med grädde och bär ger högre kolhydrats halt, bakverk utan det kan tillhöra en strikt LCHF.
Är det inte dags att tillåta sig att lågkolhydrats-bakverk får lov att ingå i kosten, utan att ge sig några medvetna/undermedvetna förebråelser?

Jag tycker det!