Inlägg märkta ‘snabblagat’

Laxpaj – snabbpaj – paj

29 april, 2013

IMAG1311Här ska ni få ett gott pajrecept som lagas till på ca 40 min och särdeles gott pajskal!
ca 4-6 portioner

Pajskal:
100 gram smält smör
2 ägg
1 dl malda valnötter
0,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl grädde
4 ägg
1,5 dl riven smakrik  ost
200 gram varmrökt eller kallrökt lax

IMAG1314Gör så här:
Pajskal: Smält smöret försiktigt, vispa ner två ägg väl.
Blanda torra ingredienserna och blanda ner dem med träslev i smeten.
Tryck ut degen i en pajform och upp i kanten.

Fyllning: Häll i grädde i en skål och vispa kraftigt med spiralvisp ner äggen i smeten.
Riv osten och blanda ner den med sked.

Lägg laxen i bitar i pajskalets botten och slå äggstanningen över.
Grädda det hela i 175 grader 30 minter eller tills äggstanningen stannat.

Detta pajskal behöver inte förgräddas tycker jag = spara tid och moment.

 

Kycklinggryta med lite sting

9 januari, 2013

Kycklinggryta med lite stingJag gillar grytor ”alltiett” här kommer en variant som vi tycker mycket om:

Snabblagad kycklinggryta ”alltiett” och med lite sting!

ca 4 portioner

4 kycklingfilé , gärna Bosarpskyckling och då kan det kanske räcka med 3 filéer
1 strimlad purjolök
250 gram skivade champinjoner
1 liten påse valfria wokgrönsaker (eller andra grönsaker)
300 gram cream cheese
salt och peppar
1 msk paprikapulver
1-2 tsk chilipulver beroende på valet av hetta och sting
2 tsk curry
2 tsk lökpulver och ev lite vitlökspulver eller en pressad klyfta

Gör så här:
Strimla eller skär kycklingen i mindre bitar, fräs den i rikligt med smör. Lägg i svampen att fräsa med och sedan purjon.
Krydda upp och blanda runt. Häll i de frysta wokgrönsakerna ( eller andra) och blanda väl runt, låt detta fräsa upp lite och ta sedan i cream cheesen och låt det hela blandas samman och låt grytan koka i ca 10 minuter, eller tills kycklingen är färdig och grönsakerna mjuknat något och tagit åt sig kryddorna.

 

Krämig lövbiffsgryta

11 januari, 2012

3-4 port

800 gram lövbiffar gärna gräsbetes
smör
1 liten finstrimlad purjolök
2 små paprikor av två olika färger finstrimlad
2 dl creme fraiche
2 msk frysta franska örter
3 msk tomatpuré
salt och peppar + lite lökpulver

Gör så här:
Strimla lövbiffen och bryn den i smör, ta den finstrimlade purjon att mjukna med och lägg sedan i paprikan och låt det få ett uppfräs.
Ta i örterna och salta och peppra ev lökpulver. Ta i creme fraichen och tomatpurén. Låt allt koka samman  några minuter.
Servera med en god fräsch sallad.

 

 

Saffransdoftande kycklinggryta

24 november, 2011

3 kyckling filéer gärna bosarps stora fileer
smör
1 hackad gul lök
2-3 dl creme fraiche eller smetana
250 gram krossade tomater  och någon msk tomatpuré
salt och peppar
1 påse saffran
Gör så här.
Dela filéerna i mindre bitar eller strimla dem. Fräs dem i smör, snåla inte med smöret och  sedan ta i löken att fräsa med.  Ta i creme fraiche eller smetana och krydda upp.
Häll i tomaterna och låt allt puttra i 10 min, eller tills kycklingen är klar.
Serveras med en krispig grönsallad.

 

Kycklinggryta med curry

10 november, 2011

3-4 portioner

3 bosarpskyckling filéer
smör
100-150 gram krav-bacon  gärna nitritfri
1 röd paprika
2-3 dl creme fraiche eller smetana
svartpeppar och ca 2 tsk curry, ev lite salt och lökpulver,  bacon är salt så var försiktig med saltet.

Gör så här:
Skär kyckling i  mindre bitar eller strimlor. Stek dessa i rejält med smör i en gryta gärna av järn, gärna i 5 minuter. Krydda. Skär paprikan i mindre bitar eller strimla den, lägg den i grytan och låt precis fräsa med någon minut. Ta sedan i CF eller smetana och låt det hela puttra i ca 5 min.
Serveras  gärna med blomkål.

Ps. ursäkta det illans dåliga fotot…

 

Dragondoftande torskgryta

17 oktober, 2011

ca 3 portioner

600 gram torskryggar eller filé
3 dl grädde eller creme fraiche/smetana
ev lite redix
3 msk krossad torkad dragon eller ett knippe hackad färsk + lite torkad dragon
salt och peppar

Gör så här
Salta och peppra på torsken. Häll grädden i en gryta och vispa ner kryddorna och ev redix, koka upp.
Dela torsken i i mindre bitar och låt de puttra i ca 5-8 min i dragonsåsen. Klart!
Serveras med fördel till broccoli.

 

 

 

Grön köttfärssoppa

27 september, 2011

500 g köttfärs
50 g  smör
0,5 l grönsaksbuljong
salt,  vit och svart peppar
någon tsk senap
1-2 lagerblad
valfria mängder av purjolök, vitkål och bladspenat
Persilja

Gör så här:
Fräs köttfärs i smöret och slå på vatten och grönsaksbuljongen och krydda och lägg i senapen. Lägg i valfria mängder av grönsakerna purjo och vitkål och låt puttra 10-15 min, ev mer vatten. Lägg sedan i bladspenat och låt den bara bli varm. Strö sedan över rikligt med persilja vid serveringen. Mer smör sedan på tallriken i soppan har ju aldrig skadat någon ;)

 

 

Dragonbiffar i gräddsås

31 augusti, 2011

500 g köttfärs gärna gräsbetes
1 ägg
salt, peppar och 1 msk smulad dragon
smör

2 dl grädde

Gör så här:
Blanda färsen med alla ingredienserna och stek dem att de får färg på båda sidor. Häll över grädden och krydda upp med lite mer av alla kryddorna, smaka av såsen. Låt puttra i 5-10 min.

Servera med kokt broccoli eller lite haricovert

 

Rabarberdröm

31 maj, 2011

4 portioner

Ingredienser

Rabarber:
2-3 rabarber beroende på storlek
2-3 msk vatten eller vitt vin
1 msk Bakery+

Dröm:
100 g smör
1,5 dl mandelmjöl eller malda mandlar
1 dl hasselnötsmjöl eller malda nötter
0,5 dl fibrex
0,5 msk kanel
0,5 dl rostade mandelspån
1 msk Bakery+

Gör så här
1. Lägg i allt för rabarbern i en kastrull blanda, koka upp utan omrörning någon minut eller två. Stäng av värmen och låt de stå under lock.
2. Smält smöret med sötning och kanel i en kastrull och tillsätt fibrexen, låt den mjukna i det smälta smöret i 5 minuter.
3. Blanda i mandelspån, mandel och hasselnötmjölet väl i smöret. Blir den för tunn blanda i mer mandelmjöl.
4. Fördela halva drömmen i glas eller andra serveringsskålar och lägg på rabarbern och toppa med resterande dröm.
5. Servera sedan med vispad grädde och dekorera med mandelspån ( vilket jag glömde här).

tips: Självklart kan man ta bär om man inte har rabarber.

 

 

Kålgryta

18 maj, 2011

2 portioner

Ingredienser:
1/2 litet vitkålshuvud
4-500 g köttfärs
Salt och nymalen svartpeppar
Smör att steka i

Gör så här
1. Ta i en redig klick smör i en gjutjärnsgryta och fräs vitkålen rätt hårt, det är gott när den får lite färg.
2. Ta i en redig klick smör i stekpanna och fräs där köttfärsen, krydda.
3. När kålen fått lite färg och och färsen har fräst en stund häller man över färsen i grytan, slår på ca 1 dl vatten och lägger locket på. Låt koka i 5 minuter eller tills kålen är så mjuk/hård du vill ha den. Färskt vitkål går fortare än vinterkålen. Servera ev med lite frysta eller färska lingon.

Detta är en snabb ”kålpudding”! Middagen klar på 15 minuter.