Inlägg märkta ‘socker’

Vin som inte är LCHF

20 januari, 2014

1521456_395670517235433_358654388_ndvs vin med mycket socker i.  En del tom så mycket som 34 gram socker per liter vin!

I lördags la jag ut ett inlägg om köpa vin på nätet och i mitt fall från Vinvaruhuset.se.
och att de hade fler av de godkända dvs de viner med väldigt lite socker per liter.
De flesta där hade runt 3 gram per lite vin.

Det finns ju en bild från en tidning i det inlägget som jag fick lov att använda av Paola på Facebook.

Nu ska ni få den andra bilden och den text som visar de viner man bör undvika.

Läs här om många viner på systemet i Sverige som klassas torra egentligen är halvtorra och till och med halvsöta.
Mer om socker i vin

 

 

Det svenska heliga brödet fullt av socker

16 januari, 2014

 SkogaholmslimpanMånga populära bröd är rena sockerbomberna. En limpa kan innehålla motsvarande 26 sockerbitar, visar GP Konsuments granskning.

Så här års är det många som tänker lite extra på sin kost. Att dra ner på godis, kaffebröd och andra sockerkällor är en vanlig föresats. Men få tänker på att matbrödet ofta är kraftigt sötat.
Skriver GP i tisdags.

Visst är det jätte viktigt att man försöker undervisa och informera folk om hur mycket TILLSATT socker det finns i matbröd.
Sockret tillsätts i regel i form av sirap och i undantagsfall vanligt socker (sackaros).

Sedan svamlar  artikeln om fullkorn hur nyttigt det är., så återigen så har inte författarna till artikeln förstått att fullkor också är socker.

Tänk om de kunnat använda sina grå hjärnceller till något och räknat ut KOLHYDRAT halten i bröden, för hur det än är är det ju den som t alar om HUR MYCKET socker som finns i brödet. Det är ju den informationen som är det viktigaste i hela näringsdeklarationen. Läs mer »Det svenska heliga brödet fullt av socker

Stevian och skrämselpropagandan…

29 mars, 2013

imagesLivsmedelsverket och i viss mån faktiskt en del LCHF-kretsar gör sitt yttersta för att skrämma oss för stevian.
Här kan ni läsa Per på LCHF.se ´s kommentar om stevian. Inte ofta man läser något så klarsynt…

Det senaste och kanske det effektivaste (?) sättet att skrämma oss på är att benämna något med ett E-nummer och/eller ange den kemiska formeln/beteckningen.
Det roliga blir här är att det mesta är kemi, hela universum är kemi. Läs också om ”Alla E-nummer är inte kemiskt hokuspokus

Så när Per benämner vanligt socker med den kemiska formeln C12H22O11 blir det lite kul och ännu roligare blir det ju när man då inser att även honung och andra GI socker också har en kemisk beteckning.
Honung har:
C6H12O6 , ca 70 %
C12 H22 O11 , ca 10 %

BUU!

Blev ni rädda nu?

Skämt åtsido, men visst blir det lite löjligt när man försöker skrämmas för något som faktiskt kunde ge den allmänna folkhälsan ett rejält lyft?

fast å andra sidan, en sjuk befolkning och sockerstinn, beroende och speedad befolkning kanske har sina fördelar… många tjänar ju pengar…

grunnar jag så här i den högtid när vi äter som mest sockergodis

GLAD STEVIA PÅSK

 

 

Omvandlingstabell

13 september, 2012

Jag vågar påstå att i all lågkolhydratsbakning går det att använda vilket socker/sötning som man själv önskar. Det är i alla fall så i alla mina recept både på bloggen och i bakboken.
Sötningen fyller ingen annan funktion än att söta lite så bakverk blir just bakverk och inte smakar mat.
Du är alltså välkommen att söta med:  vitt socker, råsocker, honung, hermesetas (aspartam), canderel (aspartam), xylitol (björksocker), agavesirap, kokossocker, erythritol (sötrix, sötin, sukrin, ICA stevia strö) eller stevia (steviolglykosid) ca 350-450 x sötare än socker.
Det är endast du själv som väljer vilket sötningsmedel du vill använda. Läs mer »Omvandlingstabell

Fruktosens vara eller inte vara?

12 september, 2012

Fruktos är troligtvis den värsta sortens sötningsmedel alla kategorier. Fruktos kan endast förbrännas av levern och det är därför den får ett lågt GI. Lägst GI-värde, 19, har alltså ren fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
Tom inom GI undviker man numera fruktos så som ex honung. Kan notera att man numera förordar Hermesetas och Canderel?
Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är också fruktos!

Den flytande rinnande honungen innehåller mer fruktos än den mer fasta gulvita honungen. Om honungen är uppvärmd till 85 grader dvs  pasöriserad då innehåller den inte de viktiga enzymerna och antibakteriella egenskaperna. Butikshonung är ofta uppvärmd till 45 grader som ex Kung Markattas
Shenet
 skriver bla om finfiltreringen av honungen.
Barn under 1,5 år bör inte äta honung.
High Fructose Corn Syrup – HFCS verkar vara den värsta av alla fruktoser, den ska tydligen döpas om till Majssocker, låter kanske inte lika illa… Läs mer »Fruktosens vara eller inte vara?

Socker lika beroendeframkallande som kokain

22 juli, 2012

Skriver Illustrerad Vetenskap i nya numret no 11.
man skriver också
”I mänsklighetens barndom var socker en bristvara, och det betyder att vi – liksom andra djur – är genetiskt disponerade att sukta efter den energirika ”söta kicken”. I dag har vi fri tillgång till godsaker – och avhåller oss inte. En västerlänning hinner i genomsnitt inta tre kubikmeter socker under sitt liv. Det motsvarar två fyllda soptunnor!

Förklaringen är att socker är vanebildande. Nyare försök på råttor visar att de söta kristallerna faktiskt är mer vanebildande än kokain och ger samma abstinens som heroin. Inte nog med det: andra försök avslöjar att socker är skadligt för levern och leder till frosseri. I USA gräver man extra djupt i sockerskålen, och en rad forskare är så bekymrade att de har startat en rörelse, som vill förbjuda försäljning till minderåriga. Mycket tyder på att den gamla, snusförnuftiga förmaningen ”allting med måtta” gäller i synnerhet för socker.”

Nu har jag inte läst tidningen så vad man skriver mer kan jag inte säga något om, MEN  den sista raden i stycket man skriver på hemsidan som jag gjort i kursivstil  reagerar jag på. Att det andra är sant betvivlar jag inte, men den som satt samman denna text kan ju uppenbarligen inte tänka…
OM socker  är lika beroendeframkallande som kokain och ger samma abstinens som heroin, hur kan man då skriva en sådan mening??
Menar samma person eller redaktören på Illustrerad Vetenskap (som väl är den som ska stå för det som skrivs?) att man också kan säga så till begynnande heroinister att det bara är att knarka med måtta?
Om man uppenbarligen säger så om sockret. Eller kan det vara så att alla numera är mer eller mindre beroende av socker och kan inte släppa det alls, utan alla måste bara få lov att äta med måtta, för man själv bestämmer väl vad som är måtta? Då kan man ju få behålla sitt socker…
Eller är det en åsikt som är sprungen ur textförfattarens eget lilla beroende som inte kan släppas, eller vill man inte tro att beroendet kan bli så starkt av socker?
Ja, vad är det som gör att människor tänker så, så de kan skriva så?

 

Socker och stärkelse göder cancer enligt vetenskapens värld

17 april, 2012

Detta har ju sagts inom LCHF så länge jag har läst på lågkolhydrats sidor i snart 4 år.
har ofta läst detta inne hos Annika Dahlqvist och på Kolhydrater i fokus.

Nu säger man på Vetenskapens värld att socker får cancerceller att växa!

Nu tar vetenskapens värld upp detta och man säger att IGF-1 får cancerceller att växa när de väl bildats. Nu jobbar läkemedelsindustrin på ett botemedel (givetvis gör de det). Varför inte bara äta rätt?

Som Annika Dahlqvist uttrycker det
så kan de som vill fortsätta äta kolhydrater i stor mängd kan hoppas på att läkemedelsindustrin hittar en medicin mot detta (och utan biverkningar).

Vi andra kan fortsätta minimera våra kolhydrater (LCHF) och minska risken för cancer.

 

11-11-11 Magisk sötning fick klartecken på magiskt datum

12 november, 2011

”Det som Europas diabetiker och hälsomedvetna länge väntat på har äntligen inträffat. EU har på ett nästan magiskt datum, den 11-11-11 godkänt den nästan magiska örten Stevía som sötningsmedel. Det lilla bladet från Paraguay med namnet Stevía Rebaudiana Bertoni kan nu göra sitt segertåg som naturligt kalori- och kolhydratfritt sötningmedel även i Europa.  ”

Skriver MyNewsDesk idag!

Inom kort kommer den lilla växtens sötma att finnas i dryck, mejerivaror och överallt där man önskar en naturlig sötma utan kalorier.

Ett av flera företag som står i startgroparna att erbjuda marknaden Stevia, har sina rötter i just Paraguay. Ägaren Leif Nyrén säger att det känns som ett kvitto på ett långsiktigt arbete.

– SteviaVital kommer tillsammans med ett flertal andra leverantörer äntligen få bekräftelse på att våra ansträngningar inte varit förgäves. Stevia är ett naturligt sötningsmedel utan kemikalier som kan ersätta sockrets negativa biverkningar, säger Leif Nyrén på SteviaVital.

 

ÄNTLIGEN säger jag och sjunger – släpp fångarna loss det är vår…


Socker och fett = narkotika?

31 oktober, 2011

”Det var en ren slump som gjorde att forskarna upptäckte att socker och fett kan orsaka beroende.
–När vi undersökte drogberoende i djurförsök brukade vi använda en kontrollgrupp som fick mat eftersom vi trodde att det skulle ge ett neutralt resultat att jämföra med, säger Sara Ward, professor vid Templeuniversitetet i Philadelphia och en av USA:s ledande beroendeforskare.
Men resultaten stämde inte och snart insåg forskarna att mat som var söt och fet var starkt beroendeframkallande i sig.”
Skriver SvD

Men herregud!? Är det inte skillnad på beroende och beroende?

Socker kan vi mycket väl leva utan, det har jag gjort  länge nu , medan fett är essentiellt= vi blir sjuka tillslut om vi inte får något essentiellt fett.

 

 

Fruktmüsli är sötare än cola!?

26 oktober, 2011

Idag skriver LCHF.se – Per Wikholm om en artikel i GD.se att i många  fruktmüslin  finns det 27% socker!?
TESTFAKTAN

”Vanlig fruktmüsli kan innehålla upp till 27 procent socker, visar Test­faktas granskning av tio fabrikat. Fyra av tio müsliblandningar innehåller även ­mögelgift, om än i låga halter. Tillverkarna framhäver gärna mängden frukt och nötter i paketen. På ICA:s står det med stora bokstäver 50 procent frukt och nötter och Axa lovar 45 procent frukt.

Förutom den torkade frukten innehåller müslin dessutom ofta tillsatt socker och honung. Socker-värstingen i Testfaktas granskning är Frebaco med 27 procent – alltså mer än en fjärdedel socker. Även Axa:s F-müsli Gold och ICA:s Müsli frukt och nötter innehåller mycket socker, 24 respektive 21 procent.”

Per Wikholm skriver:
”Kommentar: Tror man på Livsmedelsverekts kostråd så är ju det absolut nyttigaste sättet att starta dagen en tallrik med fullkornsmüsli simmandes i lättmjölk. 27 procent rent socker är astronomiskt höga nivåer. I artikeln kan man dock läsa att nyckelhålsmärkt fruktmüsli enligt Livmedelsverkets regler ”bara” får innehålla 13 procent socker. Även detta är enligt min mening astronomiskt högt. Som jämförelse kan konstateras att Coca Cola och likanande Cola-drycker innehåller 11 procent sockerarter. Visst är det upprörande att inte Coca Cola också får stoltsera med Livsmedelsverkets nyckelhålsmärke!”

Fascinerande att folk i flest lätt som en plätt äter sådant till frukost?  Inte nog med att det innehåller spannmål=stärkelse, torkad frukt = koncentrerad  fruktos, de har ofta även tillsatt socker/honung!