Inlägg märkta ‘sockerberoende’

Socker lika beroendeframkallande som kokain

22 juli, 2012

Skriver Illustrerad Vetenskap i nya numret no 11.
man skriver också
”I mänsklighetens barndom var socker en bristvara, och det betyder att vi – liksom andra djur – är genetiskt disponerade att sukta efter den energirika ”söta kicken”. I dag har vi fri tillgång till godsaker – och avhåller oss inte. En västerlänning hinner i genomsnitt inta tre kubikmeter socker under sitt liv. Det motsvarar två fyllda soptunnor!

Förklaringen är att socker är vanebildande. Nyare försök på råttor visar att de söta kristallerna faktiskt är mer vanebildande än kokain och ger samma abstinens som heroin. Inte nog med det: andra försök avslöjar att socker är skadligt för levern och leder till frosseri. I USA gräver man extra djupt i sockerskålen, och en rad forskare är så bekymrade att de har startat en rörelse, som vill förbjuda försäljning till minderåriga. Mycket tyder på att den gamla, snusförnuftiga förmaningen ”allting med måtta” gäller i synnerhet för socker.”

Nu har jag inte läst tidningen så vad man skriver mer kan jag inte säga något om, MEN  den sista raden i stycket man skriver på hemsidan som jag gjort i kursivstil  reagerar jag på. Att det andra är sant betvivlar jag inte, men den som satt samman denna text kan ju uppenbarligen inte tänka…
OM socker  är lika beroendeframkallande som kokain och ger samma abstinens som heroin, hur kan man då skriva en sådan mening??
Menar samma person eller redaktören på Illustrerad Vetenskap (som väl är den som ska stå för det som skrivs?) att man också kan säga så till begynnande heroinister att det bara är att knarka med måtta?
Om man uppenbarligen säger så om sockret. Eller kan det vara så att alla numera är mer eller mindre beroende av socker och kan inte släppa det alls, utan alla måste bara få lov att äta med måtta, för man själv bestämmer väl vad som är måtta? Då kan man ju få behålla sitt socker…
Eller är det en åsikt som är sprungen ur textförfattarens eget lilla beroende som inte kan släppas, eller vill man inte tro att beroendet kan bli så starkt av socker?
Ja, vad är det som gör att människor tänker så, så de kan skriva så?

 

Sockerberoendets baksida… ;)

7 november, 2011

Tack till Paleofriend!

Boken Vitt begär om sockerberoende

16 oktober, 2011

Nu kommer en jätte viktig bok som alla bör läsa!

Den kommer ge alla läsare en förståelse av hur det är att leva med  och också ta sig ur ett sockerberoende.
Boken Vitt begär av Gunilla Sahlin släpps 20/10 och HÄR kan du förbeställa den.

 

I kväll kl 19.00 är hon på Tv4 nyheterna!  Läs Gunillas blogg

Boken är uppdelad i fyra delar. Den första beskriver Gunillas uppväxt och grunden för hennes beroende. Den andra delen handlar om när hon tappade kontrollen totalt, vikten rusade och sjukdomen tog över hennes kropp. I den tredje delen berättar Gunilla hur hon avgiftade sig, lade om kosten, gick ner tjugo kilo och gjorde ”alla rätt” utan att bli vare sig lycklig eller välmående. Boken beskriver till slut vägen till frihet och tillfrisknande. Hur hon lärde sig att leva med sjukdomen och hur det är möjligt för andra också”

 

 

 

 

Övervikten bor i hjärnan

5 juni, 2011

Så skriver Göteborgs Posten häromdagen och anspelar på Martin Ingvars bok Hjärnkoll på vikten.

Martin Ingvar är en av fler läkare som överger de nuvarande fettsnåla råden och börjar inse att fett, mättat fett är nyttigt och livsnödvändigt och framförallt håller oss mätta och därmed så är ett av hjärnspökena borta.
För att alls kunna hålla sig borta  från ”vitt” så måste man ju vara mätt och det gärna länge. Fett är det som mättar längst, därefter kommer protein, kolhydrater i alla former är snabba om man jämför dem med fett och protein.

Man skriver i artikeln:
”En omprogrammering av livsstilen kan, enligt Hjärnkoll på vikten, starta med att man undviker allt ”vitt” under en tid. Det vill säga minimalt med de korta kolhydrater som finns i godis, kakor, läsk, vetemjöl, potatis, vitt ris och pasta.”

Denna ”omprogrammering”  anser Martin Ingvar sker genom:
”Det kan krävas många försök och mycket tankekraft för att bryta ett gammalt beteende. Trösten är att hjärnan, precis som vilken annan muskel som helst, kan tränas till nya vanor.”

Då torde det tyda på att både hjärnvilja och järnvilja behövs för att bryta den gamla programmeringen.

Bittens-addiction är väl där man vet mest om sockerberoende, för det är ju det det är i grunden. Där får jag uppfattningen om att det inte bara handlar om vilja, utan det finns andra psykologiska aspekter på sjukdomen.

 

 

Socker = migrän?

16 maj, 2011

I Expressen skriver man om ”Catharina Pousette, 37, led av migrän, värk och trötthet. Men inte kopplade hon det till frukten och mackorna hon åt! Med en Atkinsliknande diet mår hon nu mycket bättre.

Sockerberoende

Men så för knappt fem år sedan läste Catharina en tidningsartikel om sockerberoende och kände igen sig direkt. Hon köpte beroendespecialisten Bitten Jonssons bok ”Sockerbomben” och sträckläste. Sedan anmälde hon sig till en femdagarskurs med Bitten.
– Då förstod jag varför till exempel viktväktarna aldrig har funkat för mig. Jag trodde alltid att det bara handlade om att ta sig i kragen, men nu förstod jag att jag hade en beroendesjukdom.

Hon fick kunskaper om hjärnans belöningssystem, och att hon som sockerberoende är extra känslig för kolhydrater. Catharina fick lära sig att hitta det gömda sockret – hon hade till exempel inte haft någon aning om att ketchup innehåller socker – och tog bort pasta, bröd, frukt, ris och potatis ur kosten.
– Samtidigt kunde jag äta en massa saker som jag inte hade ätit på länge, som grädde och fet crème fraîche.”

Bitten Jonsson ges också plats i tidningen

”Krånglande mage, migrän eller humörsvängningar? Det kan vara tecken på att du är överkänslig för socker eller sockerberoende.”

”Socker finns i olika former

Men du kan vara sockerberoende även om du inte ljuger och smyger, du behöver inte ens vara en godisråtta! Det som gör sockerberoende extra knepigt är att socker i olika former finns överallt. För om du är sockerberoende är du också känslig för det mesta som får ditt blodsocker att åka bergochdalbana. Som frukt, pasta, bröd, ris och potatis.
– Det är individuellt hur mycket kolhydrater du tål, en del tål till exempel råris och liknande. Jag får inte sug av en banan men om jag äter ett äpple blir jag jättesugen på choklad, säger Bitten Jonsson.”

Ja det finns lite att grunna över om man vill hålla sig frisk.