Inlägg märkta ‘sol’

Nu skräms vi för solen igen

25 mars, 2012

samma visa varje år att ”hudcancern ökar och vi solar ändå.”

Och mest troligt är detta en myt likväl som fettmyten…
Vi blir troligtvis sjukare på grund av för låga D vitamin nivåer.

Här kan vi läsa mer om detta viktiga vitamin
Kunskap- och Logikbrist är det stora problemet
av Björn hammarskjöld

tar du inte D vitamin i högre doser så överväg detta,  då vi får för lite sol, trots all skrämselpropaganda. 😉

Holistic har numera 5000 IE kapslar och då räcker 1 kapsel om dagen. Jag skulle tagit en sådan året runt…

Snart framöver kan vi hämta hem gratis extra D vitamin, sola 20-30 min mitt på dagen från april-sept. Då har du tillverkat 10.000 IE per dag förutsatt ATT solen skiner… Därefter går man undan från solen eller tar på sig kläder, för därefter bränner man sig bara och det är skadligt.

Solkräm ska undvikas. 

Annika Dahlqvist skriver om detta också.

 

 

 

Soldetektiver?

26 maj, 2011

Ja man tror inte sina ögon/öron när man läser och hör denna nyhet!?

I Jönköpings län har man anställt speciella soldetektiver som ska gå runt på stränderna och varna solande människor för hudcancer.

Det enda positiva (möjligtvis) är att det är unga människor man anställt för att göra detta, dock kommer detta inte att hjälpa , snarare tvärtom.
Detta är ju precis som fettskräcken, fast detta är solskräck…

Inte blev vi smalare av att äta light på fett och inte får vi mindre hudcancer av att sola mindre…. det blev ju tvärtom det vet väl många vid det här laget nu. När ska vi förstå att det ligger till på samma sätt med solen?

Lars Humble är värd att googla…

 


Solbränna kan skydda mot cancer

5 maj, 2011

Så skriver Expressen i en liten artikel.

”Varningar om att vistas i solen för länge och att inte skydda sig med solskyddsfaktor kommer varje år i samband med att solen tittar fram.
Men att vara för nitisk med solkrämen är inte heller det ultimata, menar forskare.
Enligt Daily Mail har experterna ändrat sig – och menar nu att man visst kan vistas utan skydd i solen. Cancerforskare i Storbritannien säger att några minuter i solen mitt på dagen utan solskydd ger tillräckligt mycket sol för att producera D-vitamin.
D-vitamin har bevisats minska risken för cancer, framför allt tarmcancer, uppger Daily Mail.”

Så sola lagom mycket och hoppa över solkrämen!

och när vintern kommer igen så ta D vitamin, minst 2000 IE dagen.

Sol = gratis D-vitamin

28 april, 2011

Du passar väl på att ladda med gratis D vitamin så fort solen skiner från molnfri himmel?

När vi solar en klar sommardag bildas hela 10.000 IE D-vitamin från UVB strålning i huden inom 20-30 min.”

Läs allt om solen och D vitaminet

och också här kan man forska djupt omkring D vitaminet, paleofriend om D vitaminet

I Australien har man funnit att barn som lider av diabetes typ 1 riskerar att drabbas av ögonskador om de också saknar D vitamin.

Läkemedelsverkets bristande kompetens om D-vitamin bidrar till sjukdomar.

Man kan konstatera att D-vitaminet är ett oerhört viktigt vitamin.

Läkartidningen om D-vitamin och ansvar

6 april, 2011

Denna debatt om D-vitaminet, undra hur länge den ska pågå innan något görs från myndighetshåll? Häromdagen i västnytt visade man ett inlägg om en vårdcentral i ett invandrartätt område som upptäckt stor D-vitaminbrist hos alla invandrare.

Idag skrivs det en debatt artikel igen på Läkartidningen och man undrar vems är ansvaret?

Författarna skriver:
”Brist på D-vitamin skapar allvarlig ohälsa – men ingenting görs. Myndig­heter, sakkunniga och politiker bör redogöra för åtgärder som ska vidtas för att komma till rätta med detta allvarliga hot mot folkhälsan, anser författarna”

”Det är väl känt att vi bor i ett solfattigt land, beläget lika långt norrut som Sibirien. På sommaren kan vi producera D-vitamin själva med hjälp av solen, men inte alls under vinterhalvåret eftersom solen, när den visar sig, står för lågt. Brist på D-vitamin är bland annat associerad med översjuklighet i tjocktarmcancer, diabetes typ 1 och 2, multipel skleros, benskörhet, hjärtsvikt, stroke och depression [1]. Allvarlig D-vitaminbrist under uppväxten ger engelska sjukan med felställningar i skelettet, vilket var vanligt även i Sverige på 1800-talet. På senare år har denna sjukdom sorgligt nog fått en renässans.”

Vidare:

”Hos vuxna ger D-­vitamin­brist värk, muskelsvaghet, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och irritabilitet [1, 2]. Oklara smärttillstånd hos framför allt invandrade kvinnor har tolkats som psykisk smärta förlagd till kroppen och ångest som resultat av posttraumatiskt stressyndrom, även när de kan ha orsakats av en behandlingsbar D-vitaminbrist.”

”D-vitamin är centralt för vår psykiska och fysiska hälsa och för en normal foster­utveckling. Förutom från solljus får vi D-vitamin via kosten, främst från fet fisk och vitaminberikade mejeriprodukter. Kosten ger dock högst 50 procent av vad som behövs för att nå adekvata nivåer i blodet. Svenskar med annan kulturell bakgrund äter dessutom ofta en kost där varken sill, strömming eller D-vitaminberikade mjölkprodukter ingår i nämnvärd omfattning. En mångfald studier visar mycket låga nivåer hos personer med invandrarbakgrund (i studierna ingår även personer från Asien och Mellanöstern). En annan högriskgrupp är personer med psykiatriska problem som sällan vistas ute i solen. Hos personer med psykossjukdom, ­autismspektrumtillstånd (inkluderar Aspergers syndrom och autism) [3, 4] och hos utvecklingsstörda med allvarliga beteendestörningar är värdena mycket låga, enligt sammanställningar från Sverige och Norge.”

Så se över dina D vitamin nivåer!

CARPE SOLIS!

Vikten av att ha tillräckliga D-vitamin nivåer

1 april, 2011

D-vitaminet kommer man snart att förstå vikten av, det framkommer  i fler och fler undersökningar att bristen detta vitamin är kopplat till ett flertal sjukdomar, så som infektionssjukdomar, cancer,benskörhet, autism mm mm.

Vi får D-vitamin via solen, problemet är bara att solen knappt lyser på oss under de få sommarmånader vi har. Vi jobbar många gånger inomhus under de viktigaste soltimmarna 11-15 och när semestern är är det ju tyvärr inte alltid full sol.  Vi kan också få D-vitaminet från maten men det är försvinnande lite att den vägen är inte att lita på.

Att tillverka D-vitamin är billigt och säkert och också biverkningsfritt i långt högre doser än man trott.

Så se över dina D-vitamin nivåer och ta tillskott minst 2000IE om dagen, året runt eller i alla fall under vintern september-april.

Vill du köpa tillskott så leta efter Holistic i din hälsokostaffär eller på nätet.