Inlägg märkta ‘soppa’

Blomkålssoppa

9 juni, 2014

DSC_0608Här får ni min variant av Blomkålssoppa!
Jag älskar blomkål och har gjort det sedan jag var jättelite!

Servera den till bacon, stekt fläsk, eller annat rimmat och rökt kött!

2-3 portioner

ca 500 gram blomkål
3-5 cm av en purjolök
1 liter vatten + salt

50 gram smör
50 gram cream cheese
1 dl grädde
3 dl vatten från kokningen av blomkålet
lite vitpeppar

Gör så här:
Ansa blomkålet lite från de grövsta och fula bladen, låt annars så många blad som möjligt få koka med. Koka upp blomkålen och biten purjo i det lättsaltade vattnet, låt koka till det är ganska mjukt, ca 5min.

Häll av 3 dl av buljongen i en mått och slå ut resten. Lägg i smör, grädde och cream cheese och peppra  lite. Mixa med mixer och slå i buljongen tills du får en lagom  konsistens.

Servera med lite klippt persilja och vald proteinkälla!

 

 

 

Grön köttfärssoppa

27 september, 2011

500 g köttfärs
50 g  smör
0,5 l grönsaksbuljong
salt,  vit och svart peppar
någon tsk senap
1-2 lagerblad
valfria mängder av purjolök, vitkål och bladspenat
Persilja

Gör så här:
Fräs köttfärs i smöret och slå på vatten och grönsaksbuljongen och krydda och lägg i senapen. Lägg i valfria mängder av grönsakerna purjo och vitkål och låt puttra 10-15 min, ev mer vatten. Lägg sedan i bladspenat och låt den bara bli varm. Strö sedan över rikligt med persilja vid serveringen. Mer smör sedan på tallriken i soppan har ju aldrig skadat någon 😉

 

 

Sparrissoppa – fest variant och en vardags variant

6 maj, 2011

2 portioner

Ingredienser:

250 g grön sparris fryst eller färsk
1 liten fin hackad gul lök
30 g smör
2 dl grädde
2 dl vatten
salt och peppar

Gör så här
Skär bort alla toppar och använd dem som dekoration i soppan. Fräs sparrisen och löken i lite smör, de får absolut inte få färg, salta och peppra. Häll sedan i 2 dl grädde och 2 dl vatten, låt sparrisen koka i ca 8 minuter, de ska vara mycket mjuka. Mixa soppan med stavmixer eller i en matberedare tills soppan är len och fin.

Om man vill använda soppan som förrätt till en  lyxig middag bör man sila soppan noga och också slå på 1 dl vitt vin att koka med.