Inlägg märkta ‘sötningsmedel’

ICA Stevia Strö vad är det egentligen?

23 november, 2012

Då det uppkommit frågor angående ICA stevia strö i samband med inlägget om Dansukkers Steviasocker. Så ska jag försöka räta ut dessa frågetecken.
Först så är det ju givetvis stor skillnad på socker (sackaros) och erytritol (sockeralkohol-den bästa). Socker som är utfyllnaden i Dansukkers Steviasocker är ju vanligt strösocker och höjer blodsockret som vanligt socker gör. Erytritolen uppfattas inte av kroppen som socker och tas därmed inte upp av den heller, och då blir det heller ingen som helst blodsocker höjning. Precis detta är ju det alla LCHF´are vill, ingen vill ju ha några blodsocker toppar och därmed dalarna som gör att sug och hunger sätter in efter mer. Läs mer »ICA Stevia Strö vad är det egentligen?

BT: Nya sötningsmedel försvårar för diabetiker

7 juli, 2012

Så sant som det är skrivet i Borås Tidning och det försvårar inte bara för diabetikerna, det är många som inte förstår de nya naturliga sötningsmedlen, stevia och erythritolen. På båda står det på förpackningen att de innehåller 100% kolhydrater.
I tidningen skriver de att dietisten Frida säger att diabetiker räknar kolhydrater och när de då tror att stevia innehåller 100% sådana vet de inte hur de ska ställa in insulindosen.

Hur kan det vara 100% och ändå inte påverka kroppen?
Erythritol är en sockeralkohol det gör att det smakar lite sött men kroppen upplever inte det söta och därmed så får man ingen blodsockerhöjning. Precis det som alla diabetiker borde undvika.

Stevia är en växt sötflockel på svenska, den har till och med använts för att förebygga diabetes i sydamerika. Denna växt är våldsamt söt men kropppen tar inte upp det som socker och därmed får man ingen blodsockerhöjning av stevian heller.

Det bästa för en diabetiker är att byta ut allt socker och hellre välja dessa två nya sötningsmedel. MEN man lurar sig om man fortfarande bakar på vetemjöl, för vetemjölet har ett högre GI än socker 😉

Därför borde alla och även diabetiker alltid baka allt enligt LCHF!

 

 

Hur tillverkas stevia och erythritol?

12 januari, 2012

Ja, det ska man ju fråga sig med all rätta. Vi vill ju inte att tillverkning sker på otillbörliga sätt och med massor av kemiska tillsatser, som det ibland låter påskinas av okunniga människor att det alltid används vid all tillverkning av dessa lchf godkända sötningsmedel.

Jag har frågat SteviaVital.se hur just deras stevia och erythritol tillverkas, då många använder deras steviasocker som är en färdig och bra blandning av stevia och erythritol. Jag doserar detta steviasocker med ca 0,5 msk till max 1 msk i normala kakor på runt 5 ägg. Erythritolen kommer i olika märken här i Sverige, Sukrin, Sötrix och Sötin är de vanligaste. Du hittar både stevia och erythritol  i hälsokostaffären, oftast är det sukrin man har. Stevian kan vara ca 250 gånger sötare än socker och vill du blanda själv är en blanding på 2-3 msk erythritol och 1/4-1/2 krm stevia bra.

Läs mer »Hur tillverkas stevia och erythritol?

Erythritol – LCHF godkänt sötningsmedel

3 augusti, 2011

Här känner vi till det i namn som sötrix, sötin och sukrin. Alla är samma sak dvs Erythritol.

Här kan man hitta bra info om vad detta är och hur det framställs.

”Sukrin är ett naturligt sötningsmedel som tillverkas ur vanligt druvsocker genom en jäsningsprocess, sk. fermentering. Det är ett likartat sätt som för tillverkning av till exempel för soja eller yoghurt. Efter jäsningen torkas, filtreras eller kristalliseras produkten till Sukrin.

Sukrin består till 100% av erytritol, som i naturen finns till exempel i vindruvor, meloner och svampar, och även i jästa livsmedel såsom vin, vissa ostar och i sojasås. Människan har nyttjat erytritol lika länge som hon lagt in livmedel via jäsning – alltså i tusentals år.

Sukrin är inte socker eller fruktsocker, eller t ex aspartam eller sucralos. Sukrin är ett helt nytt, unikt sötningsmedel. Sukrin är kalorifri som de konstgjorda sötningsmedlen, men en lika naturlig produkt som vanligt socker.”

 

Stevia – LCHF godkänt sötningsmedel

3 augusti, 2011

Ibland kan man läsa att det går rykten omkring stevian och att det skulle ge bla infertilitet hos män. Många efterfrågar då källor när ryktena sägs, men inga har kunnat redovisas. Enligt stevia.se har
Stevian har används i 1.500 år i Paraguay. Även i Japan har stevian varit godkänd och väl använd i 30 år.

För den som funderar i dessa banor kan man läsa om forskning omkring stevia som sötningsmedel inne på stevia.se

Forskning
Forskare från olika länder har kommit fram till att användandet av steviosid är helt säkert. Den
dödliga dosen är väldigt hög, 15-20 g/kg kroppsvikt. Det behövs endast små mängder av det
för användning som sötningsmedel. Steviosid är inte cancerogent utan har bl. a. visat sig minska bröstcancer hos råttor. Absorptionen och metabolismen av steviosid har studerats hos frivilliga människor. Studierna har påvisat att det inte tas upp av kroppen. Steviosid påverkar varken mäns eller kvinnors fertilitet.

I en ansökningsrapport från 2007 kan man läsa att i länder där man länge har använt stevia har inga rapporter med negativa effekter orsakade av stevia påvisats i vetenskapliga studier. Vid låga doser har stevia visat sig vara positivt för bland annat diabetiker och överviktiga personer på grund av att ämnena vid normalt intag inte tas upp av kroppen. I rapporten finns även sju experiment på kycklingar/hönor, råttor, hamstrar och människor beskrivna. Enligt dessa experiment finns det inget som tyder på att stevia varken ska påverka upptagandet av andra näringsämnen i maten eller fysiologiska funktioner i kroppen.

Studier hos grisar och människor visar att steviol glykosider, t ex steviosid, bryts ner till fria stevioler av bakteriefloran i tjocktarmen. Då man inte fann någon steviosid i avföringen tyder det på att bakteriefloran bryter ner all steviosid till steviol. Fria stevioler transporteras via blodet till levern, där det omvandlas till steviol glucuronid, som därefter förs till njurarna och utsöndras med urinen. Den höga halten steviol glucuronid i urinen tyder på att det inte ansamlas någon steviol i kroppen och att det som finns kvar i blodet förväntas utsöndras med urinen inom det närmsta dygnet. Både kortvariga och långvariga toxiska studier visar på att steviol glykosid inte ska ha någon skadlig effekt på djur och människor. Steviol liknar en grupp gibberelliner och dessa ämnen konsumerar folk dagligen utan att skadas.

I vetenskaplig litteratur finns inga mikrobiologiska, toxiska, allergiska eller näringsämnesrelaterade problem publicerade. Inga cancerogena effekter har visat sig hos råttor, möss eller hamstrar. Efter utförda studier föreslås ett acceptabelt dagligt intag (ADI) på 250 mg blad/kg kroppsvikt av stevia. Detta är betydligt större mängder steviol glykosider än vad som krävs för användning som sötningsmedel.
I Belgien konsumerar man 48 kg socker/person och år. Denna mängd motsvarar 4,4 g torkade stevia blad/dag. Denna mängd anses vara helt ofarlig att konsumera och troligtvis kommer konsumtionen av blad att vara ännu lägre, då för höga halter stevia gör att maten smakar för sött. För att använda det som sötningsmedel krävs endast låga doser steviosid. Fördelarna med att använda Stevia (steviosid) som
sötningsmedel är att det är stabilt, kalorifritt och upprätthåller en god munhygien (på grund av minskat sockerintag).

Du hittar också en längre referenslista inne på stevia.se

Här finns mer info om stevia

När jag bakar använder jag  ca 1/4 krm stevia och den jag använder just nu är ca 200 g sötare än socker.
Stevia.se har en som är 250 g sötare och en som är 100 g sötare. Jag skulle föredra en så låg halt av sötma som möjligt då den blir mer lättdoserad då.

Ni alla bloggläsare vet nog att jag alltid blandar upp stevian med Erythritol (sötrix) för att få så lagom sötma med inga bismaker. Det generella är 2-3 msk erythritol och 1/4 krm stevia.

Stevia

28 maj, 2011

Många undrar över stevian jag använder och vart man får tag på stevia. Den jag använder just nu kommer från iHerb i USA.
På många ställen säljs den inte som sötningsmedel och det beror på att den inte är tillåten som det ännu, den kan säljas som djurfoder, kosmetika och annat. Den förväntas bli tillåten 1 juli. Tack Christian Cyréus för länken.

LCHF butiken kommer troligtvis att få in stevia snart och också en färdigblandad stötrix och stevia (så fort man har beslutat att godkänna stevia), vilket gör att man inte behöva labba med att blanda själv. Så vi får hålla ögonen på beslutet och LCHF butiken i sommar och höst efter detta efterlängtade sötningsmedel.

 

 

Sötningsmedel – Sukrin – Stevia – Luo han guo

4 april, 2011

Det finns många sötningsmedel, men bara några fåtal som fungerar för oss LCHF´are. De som nämns oftast är Sukrin  (Sötin är samma sak) och Stevia. Dessa sötningsmedel är enligt anekdoter icke blodsockerhöjande och därmed lämpliga för diabetiker och oss andra insulinresistenta.

Sukrin som är väl det som är lättast att använda och få tag på, ser ut som socker och sägs ska doseras som socker. I vår familj har vi dock upptäckt att för stor dosering av Sukrinet ger en sveda i halsen, några andra kallar det för ”metallisk smak”. Detta gör att för oss och många andra måste man minst halvera mängden Sukrin jämfört med socker. I boken Bakglädje med LCHF så använder Annika Rogneby väldigt mycket sukrin, från ca 1 dl och uppåt, detta fungerar inte för många av oss som bakar, och tipset många får är att halvera mängden Sukrin i bakverken. Dock blir bakverken i osötaste laget då och jag har upptäckt att kombinationen av Sukrin och Stevia blir bäst.

Stevian som är den andra mest kända av sötningsmedlen inom LCHF är oerhört söt och därmed väldigt svår doserad. Stevian har också en bismak då man överdoserar, vilket gör den ytterst svår att använda. Så man får ta knivsuddar av den i bakverken. En kombination av Stevia och Sukrin är bäst och då handlar det om i en kaka med ca 3 ägg att ta 2-4 msk Sukrin, max 0,5 dl och 1-2 knivsuddar Stevia.

Man får ju prova sig fram med Sukrin och Stevian, och tillhör man dem som inget märker av sukrinets biverkan i halsen så ta full mängd sukrin och hoppa över Stevian.

LCHF bakverk ter sig alltid osöta för dem med ”söttand”, man kan säga att bakverken får en ”vuxen” smak. Men för oss ”avsötade” LCHF´are är ju detta inget problem.

Sedan har vi detta nya ( för oss LCHF´are) sötningsmedel Luo han guo, som är en frukt man extraherar sockret ifrån. Jag har hittat en sida där man testat Stevian vs Luo han guo och funnit att blodsockret inte höjs varken av Stevian eller Luo han guo. Detta socker är sötare än socker och sukrin, men mindre söt än Stevian. Detta gör att man får tar mer av Luo han guo än Stevian, bortemot 1 tsk kanske mer tillsammans med Sukrin. Än så har jag inte bakat bara med Luo han guo, så det återstår att se om det går. För det bästa  med just Luo han guo är att det finns INGA som helst bismaker.

Hur får man då tag på dessa sötningsmedel?

Jag köper alltid i första hand från LCHF butiken, nu ser man mer och mer att även hälsokostaffärer har upptäckt sukrinet. Stevian som jag har är i från USA iHerb, se länk nedan.

Vad gäller Luo han guo finns det ännu så länge bara att köpa från USA och då är det iHerb som jag köpt ifrån.

Baka, laga mat och framförallt njut med LCHF!