Inlägg märkta ‘stevia’

ProViva50 med Stevia

4 juni, 2013

timthumbProViva.se skriver:
”I dagarna lanserar vi tre nya ProViva-drycker som inte liknar någon annan ProViva du druckit förut. Vi kallar drycken ProViva50 och den finns i smakerna Apelsin Mango, Hallon Björnbär och Tropisk.

ProViva50 innehåller inget tillsatt socker. Sockret kommer istället från frukternas och bärens egna naturliga socker och sedan har vi tillsatt en gnutta steviolglykosider. Resultatet blir en en fruktdryck som innehåller 50 % mindre socker jämfört med juice och annan fruktdryck.”

Det låter ju omedelbart bra, men de skriver ju inget tillsatt socker utan att all sötma kommer från frukten OCH med tillsatt gnutta stevioglykosider.
Detta gör den då 50% mindre söt än juice och fruktdryck.

Min fråga blir är all annan ProViva med tillsatt socker?
Är all annan juice och fruktdryck alltid med socker tillsatt?

Isåfall är ju denna långt mycket bättre. :D

Jag kan ju i och för sig tycka att ingen frukt behöver väl sötning?
Den enda är väl citron och andra mycket sura frukter. Låter väl som dessa bär och frukter de använder är nog söta i sig?

Någon som smakat och vet nått om detta?

edit: ååå jösses, det är tydligen både havre och kornmalt i dessa drycker och en massa druvjuice och annat, DVS INGET FÖR EN LCHF´ARE DÅ…

 

ICA Sötströ och ICA Stevia strö

18 april, 2013

STRÖSÖT ICAär samma produkt, man har fått ta bort stevia ur namnet då man inte enligt Livsmedelsverket får skriva stevia då det heter steviolglykosid…

Det är nog ingen större skillnad på den tidigare Steviaströ mot denna Sötströ, den bör behandlas som ren erytritol och kompletteras med lite mer stevia för att undgå bismaken av erytritolen.

Så vet du med dig om att ni är känsliga eller de som ska bjudas på är känsliga för erytritolens kalla ofta lite svidande bismak vid överdosering, bör ta endast 2-3 msk av den och fylla upp med 1/4 krm stevia.

Skrivit om detta problem här Vad är ICA stevia strö (sötströ) egentligen?

En bloggläsare ska tackas för bilden!

 

 

Stevian och skrämselpropagandan…

29 mars, 2013

imagesLivsmedelsverket och i viss mån faktiskt en del LCHF-kretsar gör sitt yttersta för att skrämma oss för stevian.
Här kan ni läsa Per på LCHF.se ´s kommentar om stevian. Inte ofta man läser något så klarsynt…

Det senaste och kanske det effektivaste (?) sättet att skrämma oss på är att benämna något med ett E-nummer och/eller ange den kemiska formeln/beteckningen.
Det roliga blir här är att det mesta är kemi, hela universum är kemi. Läs också om ”Alla E-nummer är inte kemiskt hokuspokus

Så när Per benämner vanligt socker med den kemiska formeln C12H22O11 blir det lite kul och ännu roligare blir det ju när man då inser att även honung och andra GI socker också har en kemisk beteckning.
Honung har:
C6H12O6 , ca 70 %
C12 H22 O11 , ca 10 %

BUU!

Blev ni rädda nu?

Skämt åtsido, men visst blir det lite löjligt när man försöker skrämmas för något som faktiskt kunde ge den allmänna folkhälsan ett rejält lyft?

fast å andra sidan, en sjuk befolkning och sockerstinn, beroende och speedad befolkning kanske har sina fördelar… många tjänar ju pengar…

grunnar jag så här i den högtid när vi äter som mest sockergodis

GLAD STEVIA PÅSK

 

 

ICA Stevia Strö vad är det egentligen?

23 november, 2012

Då det uppkommit frågor angående ICA stevia strö i samband med inlägget om Dansukkers Steviasocker. Så ska jag försöka räta ut dessa frågetecken.
Först så är det ju givetvis stor skillnad på socker (sackaros) och erytritol (sockeralkohol-den bästa). Socker som är utfyllnaden i Dansukkers Steviasocker är ju vanligt strösocker och höjer blodsockret som vanligt socker gör. Erytritolen uppfattas inte av kroppen som socker och tas därmed inte upp av den heller, och då blir det heller ingen som helst blodsocker höjning. Precis detta är ju det alla LCHF´are vill, ingen vill ju ha några blodsocker toppar och därmed dalarna som gör att sug och hunger sätter in efter mer. Läs mer »ICA Stevia Strö vad är det egentligen?

Erytritol, stevia och Bakery+

6 november, 2012

Det framkommer ibland att människor inte vet vilken bismak som är vilken till vilken sötning i en blandning av stevia och erytritol.
Stevia ger en överväldigande sötma och kan ge en lakrits bismak. Stevian kan tom ”fara upp ” i näsan och lukta sött eftersom det är ett fint fint pulver.
Erytritolen är absolut inte översöt och bismaken/effekten är metallisk smak och en sveda/brännade känsla.

Dessa båda bismaker/effekter uppkommer alltid vid överdosering. Då kan frågan bli – Vad är överdosering? Läs mer »Erytritol, stevia och Bakery+

Tommy dricker Fun Light Green Stevia

7 oktober, 2012

Tommy på bloggen Tommy tappar har misshandlat sig själv för vet(en)skapen och dricker sötsliskig saft och mäter ketonerna och detta enkom för att många efterfrågade ett test av stevian då kostdoktorn testade sötningsmedel (aspartam?). Eftersom kostdoktorn gjorde lite missar (om det just var aspartamet han vill testa) och valde pepsi som både innehåller koffein och aspartam så kunde vi inte få ett exakt värde på just aspartamet, när det lika gärna kan vara koffeinet som spökade till det med ketonsänkningen. Läs mer »Tommy dricker Fun Light Green Stevia

Fruktosens vara eller inte vara?

12 september, 2012

Fruktos är troligtvis den värsta sortens sötningsmedel alla kategorier. Fruktos kan endast förbrännas av levern och det är därför den får ett lågt GI. Lägst GI-värde, 19, har alltså ren fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
Tom inom GI undviker man numera fruktos så som ex honung. Kan notera att man numera förordar Hermesetas och Canderel?
Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är också fruktos!

Den flytande rinnande honungen innehåller mer fruktos än den mer fasta gulvita honungen. Om honungen är uppvärmd till 85 grader dvs  pasöriserad då innehåller den inte de viktiga enzymerna och antibakteriella egenskaperna. Butikshonung är ofta uppvärmd till 45 grader som ex Kung Markattas
Shenet
 skriver bla om finfiltreringen av honungen.
Barn under 1,5 år bör inte äta honung.
High Fructose Corn Syrup – HFCS verkar vara den värsta av alla fruktoser, den ska tydligen döpas om till Majssocker, låter kanske inte lika illa… Läs mer »Fruktosens vara eller inte vara?

Bakery+ Mariannsocker äntligen här!

20 augusti, 2012

Ja, äntligen så har jag och Stevia Vital (deras pressrelease) fått till den perfekta blandning av erytritol och stevia.
Sötningen heter Bakery+ men har gått lite under arbetsnamnet Mariannsocker!

Nu kan den köpas till ett bra pris. Skriv ”bakeryplus” i webbshoppen och ni alla får 10%!

Denna sötning är perfekt på två sätt, du behöver bara en enda påse och den ger inga bismaker av varken stevian eller erytritolen!

Man kan också söta rätt rejält om man vill och ändå går inte stevian igenom. Mariannsockret är något lite sötare än ”min blandning” och det ger den fördelen att man inte behöver ta lika mycket och sötningen blir därmed dryg. Min rekommendation till en normal kaka blir 2 msk.

Gör du en kaka med topping eller fyllning tänk som så här:
Till en normal kaka 2 msk. Fyllningen och topping till en normal  kaka bör räcka med 1-1,5 msk.
Givetvis ska man alltid dosera sötningen efter hur sött i övrigt övriga ingredienser är, ex vanilj och bär är ju söta i sig. Beska kräver mest så som kakao, sura kräver lite mindre än kakao men mer än det som upplevs sött.

Var inte rädd för att smaka lite på smeten och rör i mer om det behövs, och gör noteringar varteftersom du bakar, så hittar man strax sin egen nivå.

Alla recept på bloggen är nu omvandlade till Bakery+. Givetvis går det fortfarande att blanda själv enligt min uppfinning: 3 msk erythritol + 1/4 krm stevia = 2 msk Bakery+

Gott baknöje!

 

BT: Nya sötningsmedel försvårar för diabetiker

7 juli, 2012

Så sant som det är skrivet i Borås Tidning och det försvårar inte bara för diabetikerna, det är många som inte förstår de nya naturliga sötningsmedlen, stevia och erythritolen. På båda står det på förpackningen att de innehåller 100% kolhydrater.
I tidningen skriver de att dietisten Frida säger att diabetiker räknar kolhydrater och när de då tror att stevia innehåller 100% sådana vet de inte hur de ska ställa in insulindosen.

Hur kan det vara 100% och ändå inte påverka kroppen?
Erythritol är en sockeralkohol det gör att det smakar lite sött men kroppen upplever inte det söta och därmed så får man ingen blodsockerhöjning. Precis det som alla diabetiker borde undvika.

Stevia är en växt sötflockel på svenska, den har till och med använts för att förebygga diabetes i sydamerika. Denna växt är våldsamt söt men kropppen tar inte upp det som socker och därmed får man ingen blodsockerhöjning av stevian heller.

Det bästa för en diabetiker är att byta ut allt socker och hellre välja dessa två nya sötningsmedel. MEN man lurar sig om man fortfarande bakar på vetemjöl, för vetemjölet har ett högre GI än socker ;)

Därför borde alla och även diabetiker alltid baka allt enligt LCHF!

 

 

LCHF-glass sötad med stevia

24 juni, 2012

Nu är det dags för en LCHF-glass från Alvestaglass
Kommer i smakerna Smörkola, Vaniljdröm, Chokladbomb och Himmelskröra

Alvestaglass säljs på en rad platser i landet, leta upp din närmaste butik om du vill köpa LCHF-glass i sommar.

OBS: Glassen är laktosfri och därmed innehåller den karragenan.
Innehåller också polydextros

jag tror jag fortsätter att tillverka min egen glass utan tillsatser…