Inlägg märkta ‘stevia’

Felix tomatketchup sötad med Stevia!

13 maj, 2012

FELIX tomatketchup med stevia blir det nästa som ska hittas i affären!
KUL att det äntligen kommer bra produkter sötad med stevia.

”Ketchuptillverkarna är bekymrade över att många väljer bort ketchup på grund av den relativt höga sockerhalten. Nu har tillverkaren Procordia hittat en lösning. Deras varumärke Felix är enligt uppgift först ut med att söta ketchup med stevia, som inte har några kalorier.

– Vi ser ett stort behov av att erbjuda en ketchup som passar alla. Nya dieter och en allmän rädsla för att få i sig för mycket socker har lett oss till att utveckla en ketchup utan tillsatt socker, säger Lars-Erik Jönsson, produktchef på Procordia

– Med vår nya ketchup, som är naturligt sötad med stevia, kan föräldrar fortsätta låta sina barn äta ketchup till maten, säger Lars-Erik. Ketchupen är även ett bra alternativ för de som går på dieter eller där kolhydrat- och sockerintaget ska minskas av andra orsaker, fortsätter han.

Stevia är en stevioglykosid som utvinns ur plantan stevia rebaudiana som ursprungligen kommer från Sydamerika. Steva är cirka 2-300 gånger sötare än socker, men saknar kalorier.

Stevia har varit godkännt och använts bland annat i Japan sedan 70-talet. Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har inte hittat några tecken på att stevia skulle vara en hälsorisk för människor.” Skriver foodmonitor

 

 

FUN light Green med stevia

3 april, 2012

Nu dyker stevian upp lite här och var!
Nu är det FUN light Green som sötar med stevia!

Vet inte om vi här ska prova detta, brukade aldrig dricka sött ändå.
Men kul att det dyker upp hälsosammare alternativ!

Ingredienslistan verkar vara rätt ok.

Fin sammanställning nedan av en av kommentatörerna Lina! :D

här är ingredienserna för Blackberry Blueberry analyserade:

- Citronsyra

http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27747

“Inga kända hälsorisker.”

- Äppelsyra

http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28032

“Inga kända hälsorisker.”

- Natriumcitrat

http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27748

“Inga kända hälsorisker.”

- Steviolglykosider

http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=117063

“Inga kända hälsorisker.”

- Kaliumsorbat

http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27694

“Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner.”

- Pektin

http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27839

“Inga kända hälsorisker.”

- Gummi Arabicum

http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27820

“Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter.”

 

Rebiana – steviasocker

17 mars, 2012

Nu har jag fått prova den färdiga produkten Rebiana – steviasocker, den är dubbelt så söt än socker.

Jag har provbakat en paj ur bakboken med detta i dag och det funkar fint. Blir inga bismaker av varken stevian eller erythritolen.

I pajbotten använde jag 0,5 dl av sockret och i fyllningen 0,25 dl.

Rebiana går att hitta i hälsokostaffären. Det finns också två hemsidor att läsa mer på.

Rebiana.se och Steviasocker.se 

Man kommer också kunna hitta 5 av mina recept ur bakboken på hemsidan, där jag omvandlat till just denna sötning.

Skulle några få ändå uppleva bismak av erythritol och ev stevian minskar man bara något på mängderna. Ex 3 msk i en normal kaka.

 

Rabatt på fransk stevia

12 mars, 2012

Nu är det klart med rabatten på den fina stevian jag berättade om häromdagen innan jag rasade samman av brusten blindtarm.

I webshopen skriver man Mariann och då får man 15 kr i rabatt. Det går bra att bara maila dem också, de är sueprtrevliga och svarar snabbt. Man har denna månaden ( mars 12) ut på sig att beställa.

Denna stevia är så fin att den inte behöver kompletteras med erythritol, i alla fall de gånger jag provat den. Jag har då tagit ca1 krm inte mer.

Fransk ekologisk stevia – 100% rebaudiosid A

2 mars, 2012

Denna trevliga stevia som jag fått prova tillverkas/extraheras i Europa ( lite lätt närproducerad) och är ekologisk.
Stevian odlas i Syd Amerika.
Den är 300 gånger sötare än socker och  det är 100% Rebaudiosid A.
Ju högre andel rebaudiosid i en stevia desto bättre sötma och ingen beska/bismak.

Jag har provat den i semmelbullen, i en kladdkaka och i en mandelpuddingen. Den fungerar superfint och har ingen bismak av stevia alls. Jag tar max 1 krm  och det räcker för en hel kaka, blir en perfekt sötma och det utan att fylla upp med erythritol. Vilket kan vara en fördel.

Man kan återfinna denna Stevia i affärer som specialiserat sig på ekologiska produkter.
I Göteborg är det FRAM 
I Stockholm är det Cajsa Warg och Lemuria, Nybrogatan 26.

Vi har också blivit utlovade ett specialpris för bloggläsarna här så fort stevian är inne igen i deras webshop. Den har tydligen en strykande åtgång! Återkommer när vi har detta specialavtal i hamn!

Besök EkoBioLogisk hemsida där finner du också en lista över andra återförsäljare i Sverige. Man kan säkert annars tipsa affärer om att de kan börja köpa in denna fina Stevia.

Vill du kontakta dem för fler frågor så svara de snabbt och bra här: kontakt@ekobiologisk.com 

 

 

 

ICA´s stevia är med erythritol

17 februari, 2012

Fel av mig, men det är ju inte utan att man bör vara misstänsam.

Men som en uppmärksam bloggläsare berättade så är ICA´s stevia med utfyllnad av Erythritol och därmed fritt fram att använda!

Canderel och Hermesetas Stevia

17 februari, 2012

Nu kommer det ut stevia produkter på bred front, nu måste vi som vill äta rent dvs utan ”mös och bös” eller ”bjäffs” vara på vår vakt.

Canderel och Hermestas har precis utkommit med stevia och där är fyllnadnen maltodextrin INTE Erythritol som jag föredrar.
Vill ni veta vad maltodextrin är så läs här: Maltodextrin

Även ICA annonserar nu om eget steviamärke, utan att veta så vågar jag lova att den innehåller just som fyllnad malodextin. fel av mig den har utfyllnad av Erythritol och därmed helt ok!

Köp bara stevia där utfyllnaden är Erythritol!

Så som Rebiana Steviasocker och SteviaVitals Steviasocker

 

 

Söt seger för steviaodlaren i Norge

11 februari, 2012

man skriver i Aftenposten att när Helleland berättade i en artikel 2006 att hon odlade stevia och sålde då blev hon hotad till livet.

Nu är steviol glykosider ju tillåten from 2/12-11 att sälja i EU. Vilket vi snart kommer att få se massor av olika matvaror sötade med stevia.
Forskaren i artikeln skriver (översatt av google):

Läs mer »Söt seger för steviaodlaren i Norge

Liten trevlig artikel om Stevia

24 januari, 2012

Här kan ni läsa den, tänk  om fler kunde tänka så som företagare! 

Blanda stevia och erythritol

18 januari, 2012

De flesta som läser min blogg vet att jag blandar stevia med erythritol (sötrix, sukrin eller sötin) i proportionerna 3 msk erythritol och 1/4-1/2 krm stevia.

Nu har en flitig bloggläsare räknat ut hur man blandar till en större mängd enligt mina proportioner.

Man tar då 4,5 dl erythritol och 1 tsk stevia som är ca 350 gånger sötare än socker.

Detta kör man i mixern länge så det är mycket väl blandat, kanske en fördel är att använda strö formen och skapa flor mjölet, kanske stevian blandar sig bättre då. Sedan är det bara att hälla upp i en burk och man har en egen bra blandning som det då räcker att ta ca 3 msk av. :)