Inlägg märkta ‘tårta’

Sommartårta med nötmarängbotten

22 november, 2015
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer nästa recept ur Expressens LCHF tidning som  kom ut i Juni 2015.
Passar ju givetvis som vintertårta också 😉 varför inte riva lite mörkchoklad ovanpå grädden?
Fylla med andra bär eller gör en chokladkräm?
Ja ni väljer själva bottnarna är kanongoda hur som helst!

Sommartårta med nötmarängbotten

ca 6-8 bitar

Nötmarängbotten:

6 äggvitor
3 msk sötning Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)

0,5 dl kokosnötsmjöl

1 dl hasselnötsmjöl (gärna rostade)

1 dl finhackade hasselnötter (gärna rostade)

Fyllning:
3 dl vispad grädde
Jordgubbar i valfri mängd
4 rutor 90% smält choklad


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och ta i sötning efterhand till en fast marängsmet. Blanda kokosnötsmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i två cirklar ca 22 cm i diameter.
Grädda i ca 15 minuter. Ta loss från pakplåtspappret och låt svalna på galler.
Fyll med vispad grädde och skivade jordgubbar och ringla lite smält 90% choklad ovanpå och dekorera med några jordgubbar.
Tips: Bottnarna går att styckfrysa, bara att ta fram, de tinar fort och fyll med grädde och bär.
Finns det inte rostade hasselnötter så rosta nötterna på plåt i 225 grader ca 10 min.

Chokladtårta med körsbär

30 december, 2013

Här blir det lite mer kolhydrater av chokladen och körsbären (runt 13 gram per 100 g för körsbär) så var försiktiga.
Använder du 70% choklad uteslut helt sötningen, och då får det utgå en varning för väldigt hög kolhydratshalt.

©2013 MariannAndersson

Ingredienser för Chokladtårtan med körsbär: Läs mer »Chokladtårta med körsbär

Tårt-kalas

27 augusti, 2011

Här kommer den utlovade bilden på de tårtor dottern önskat sig som födelsdagstårtor!


3 lchf- tårtor är väl ok, då man ju bara fyller 20 år en enda gång!

Ps. För de som undrar, jo alla tre tårtorna kommer med i en framtida bakbok, och alla bakverk är bra för diabetiker 😀 Ds.

 

 

Tårt-kalas av stora mått i morgon

26 augusti, 2011

I morgon fyller yngsta barnet 20 år! Lämnar tonåren och går in i vuxenlivet! Konstig känsla det där, när barnen är vuxna och redo att lämna boet, är flygfärdiga… Men livets gång är ju detta. 😀

Nu är det tänkt att vi ska bjuda på en massa lchf-tårtor då vi har en hallonmoussetårta och en lime och jordgubbsmousse tårta i frysen. Måste ju prova tårtorna för bakboken. 😉

Det ligger också tre tårtbottnar i frysen och idag ska jag tillverka vaniljkrämen så den hinner tjockna ordentligt, tar alltid ett gelantinblad för säkerhets skull. På och i den gräddtårtan blir det hallon,  då svärmor inte tål jordgubbar, annars älskar vi jordgubbar här. Jag och dottern behöver också träna i att spritsa och därför vill vi också göra en gräddtårta.

Gästerna kommer nog å undra varför i herrans namn det bara blir ett gäng tårtor och inte olika kaffebröd sorter, men det är så det blir denna gången. 😀

Det är ju dotterns födelsedag och hon bestämmer! Kan också vara för att vi har bakat i sommar så det stått härliga till 😉

Tårtorna kommer i en framtida bakbok och jag lovar försöka komma ihåg att fota dem i morgon och bjuda på bilden. Så får ni också se om vi har kommit oss med spritstekniken…

 

 

Mandeltårta – Oscar II tårta LCHF

10 juni, 2011

6-8 bitar

Ingredienser:
5 äggvitor
3 dl mandelmjöl eller 150 g mandlar, skållade och malda.
2 msk sötning Bakery+

Smörkrämen:
5 äggulor
1 dl grädde
2 msk Bakery+
200 g osaltat smör

Rostade mandelflarn till garnering

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 -200 grader.
2. Blanda gulor, sötning och grädde i en kastrull sjud upp och låt nästan koka. Låt krämen tjockna ordentligt.
3. Vispa sedan i det kalla smöret lite i taget, ställ krämen kallt. Den tjocknar ju kallare den blir.
4. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sötning och vispa ytterligare ca 3 minuter.
5. Vänd ner mandelmjölet.
6. Dela smeten i två delar och lägg ut rundlar 24 cm diameter på bakplåtspapper klädda plåtar.
7. Grädda en och en i vanlig ugn, i varmluft kan båda gräddas samtidigt i ca 20 minuter.
8. Vänd omedelbart över bottnarna på nytt bakplåtspapper och låt svalna ordentligt.
9. Bred sedan halva den kalla smörkrämen över botten och lägg den andra botten över och resterande smörkräm bredes över och strö sedan lagom mängd rostade mandelflarn över.

Tips: Gör gärna smörkrämen dagen innan, då tjocknar den bättre och blir inte lika rinnig. Fin som påsktårta då den är gul!

22.70 kolhydrater i hela tårtan

©MariannAndersson

 

 

Arbete pågår…

7 juni, 2011

Jag kan inte låta bli att ta fram nya bakverk hela tiden, de tre senaste ”underverken” är jag jättenöjd med.


Om de kommer med i en bakbok återstår att se…

 

 

 

 

 

 

Översta tårtan bakades till sonens 22 års dag i maj och är en Hallonmoussetårta.

Den i mitten är en Moccatårta,  det blev makens födelsedagstårta som också fyller i maj.

Den tredje är en Midsommarpaj och fick avnjutas under Kristihimmelfärds-långhelgen.

Midsommartårtan är klar i huvudet…

och det mest fantastiska med dessa tårtor är ju att det mer eller mindre är mat!

 

 

 

Budapestrulle – LCHF

8 maj, 2011


ca 6 portioner

Ingredienser till botten:
6 äggvitor
2 msk sötning  Bakery+
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl finhackade hasselnötter

Fyllning
2.5 dl vispad grädde
2-3 dl hallon

Garnering lite smält mörk choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och sötning till en fast marängsmet. Blanda kokosnötsmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna  ca 25×20. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på och låt kallna. Vispa grädden, blanda med  färska eller halvtinade frysta hallon och bred över kakan. Rulla ihop som en rulltårta, försiktigt. Garnera med att ringla lite smält mörk choklad över tårtan.

TIPS: Från gun92884 på iFokus

Lägg upp den färdig bakade kakan (fortfarande på pappret) på en fuktig kökshandduk och sedan rulla upp allt (handduk inräknad) snabbt och låta det hela kallna, upprullat. Det gör det enklare att rulla ut kakan för fyllning, för att sedan rulla upp den igen utan att den brister (för mycket).

©MariannAndersson

Hasselnötstårtbotten – Jordgubbstårta

8 april, 2011

Här kommer en lite annorlunda tårtbotten med smak av hasselnötter!
Jordgubbar och hasselnötter är en otroligt fin kombination!

Ingredienser tårtbotten:
5 ägg
2,5-3 msk sötning Bakery+
150 g smält smör
0,5 dl kokosmjöl
3 dl rostat hasselnötsmjöl eller malda hasselnötter. (1 dl väger ca 45-50 gram)
2,5 tsk bakpulver

Vaniljkräm
4 äggulor
1,5 msk Bakery+
1 tsk vaniljpulver
3 dl grädde
125 g mjukt smör

Fyllning:
300-500 g Jordgubbar

Garnering
2-3 dl grädde.
Färska jordgubbar och choklad i skivor.

Gör så här :
Vispa äggen fluffigt flera minuter
Smält smöret och låt svalna.
Häll i det smälta möret och blanda väl. Blanda torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
Häll upp i rund springform med avtagbar kant ca 24 cm i diameter, smöra och bröda med pofiber och kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten.
Grädda 175 grader i mitten av ugnen ca 20-30 minuter, eller känn med sticka när den är färdig.

Vaniljkräm
Kan med fördel göras dagen innan. Vispa samman alla ingredienser utom smöret i en kastrull och sjud upp (ej koka) tills krämen tjocknar. Ta sedan från spisen och vispa ner smöret bit för bit. Ställ sedan i kylskåp och rör då och då i krämen.

Dela bottnen i 2 delar och bred krämen över nedre delen och sprid sedan de lätt mosade bären över krämen. Lägg försiktigt över den andra delen. Vispa grädden och spritsa eller bred den över tårtan och garnera som här med smält mörk choklad som man breder ut på smörpapper och ställer kallt, bryt sedan lagom bitar av den och garnera med dessa och halverade färska jordgubbar.

©MariannAndersson