Inlägg märkta ‘tårtbotten’

Sommartårta med nötmarängbotten

22 november, 2015
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer nästa recept ur Expressens LCHF tidning som  kom ut i Juni 2015.
Passar ju givetvis som vintertårta också 😉 varför inte riva lite mörkchoklad ovanpå grädden?
Fylla med andra bär eller gör en chokladkräm?
Ja ni väljer själva bottnarna är kanongoda hur som helst!

Sommartårta med nötmarängbotten

ca 6-8 bitar

Nötmarängbotten:

6 äggvitor
3 msk sötning Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)

0,5 dl kokosnötsmjöl

1 dl hasselnötsmjöl (gärna rostade)

1 dl finhackade hasselnötter (gärna rostade)

Fyllning:
3 dl vispad grädde
Jordgubbar i valfri mängd
4 rutor 90% smält choklad


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och ta i sötning efterhand till en fast marängsmet. Blanda kokosnötsmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i två cirklar ca 22 cm i diameter.
Grädda i ca 15 minuter. Ta loss från pakplåtspappret och låt svalna på galler.
Fyll med vispad grädde och skivade jordgubbar och ringla lite smält 90% choklad ovanpå och dekorera med några jordgubbar.
Tips: Bottnarna går att styckfrysa, bara att ta fram, de tinar fort och fyll med grädde och bär.
Finns det inte rostade hasselnötter så rosta nötterna på plåt i 225 grader ca 10 min.

Midsommartårta – Gräddtårta – Jordgubbstårta

19 juni, 2014

IMAG0101Snart är det midsommar! Ljuvligaste tiden på året!

Midsommar är ju jordgubbarnas tid så att allas tårtor på midsommar måste innehålla den ingrediensen är ju givet. 😉

Här ska ni få en jättegod gräddtårta och som vi ofta använder som midsommartårta!

Midsommartårta  – gräddtårta – Jordgubbstårta

Ingredienser tårtbotten:
150 gram smält osaltat smör
1,5 dl grädde
6 ägg
1,5 msk Bakery+ sötning
1,5 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 gram mosade färska jordgubbar
2 dl vispgrädde eller vaniljkräm/glasskräm

Vispad grädde och jordgubbar till dekoration

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen fluffigt i flera minuter.  Vispa ner smör och grädde väl.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda ner det i smeten väl. Häll upp i en smord och bröad eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten rund springform på ca 22-24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 30 minuter, kolla med sticka så den är torr.
Låt svalna helt.

Dela tårtbotten i två delar och fyll med färska mosade alt skivade jordgubbar. Bred vaniljkräm (den krämen är väldigt god)  eller vispad grädde ovanpå och lägg den andra botten över.
Spritsa grädde eller bred grädde över och lägg jordgubbar i den mängd du önskar.

inte bästa bilden på bloggen… men den visar ju i alla fall vad det är 😉

GLAD MIDSOMMAR önskas alla!

 

Sockerkaka – LCHF

17 juni, 2012

En jättegod LCHF sockerkaka, funkar utmärkt som tårtbotten också.

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
5  ekologiska ägg
2 msk Bakery+ sötning
1 tsk vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg  3-5 min, häll i smöret och grädde, blanda väl.
Blanda torra ingredienser och blanda de väl ner i smeten.
Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 35 min, känn på sockerkakan så den är torr och färdiggräddad.

 

©MariannAndersson

Hasselnötstårtbotten – Jordgubbstårta

8 april, 2011

Här kommer en lite annorlunda tårtbotten med smak av hasselnötter!
Jordgubbar och hasselnötter är en otroligt fin kombination!

Ingredienser tårtbotten:
5 ägg
2,5-3 msk sötning Bakery+
150 g smält smör
0,5 dl kokosmjöl
3 dl rostat hasselnötsmjöl eller malda hasselnötter. (1 dl väger ca 45-50 gram)
2,5 tsk bakpulver

Vaniljkräm
4 äggulor
1,5 msk Bakery+
1 tsk vaniljpulver
3 dl grädde
125 g mjukt smör

Fyllning:
300-500 g Jordgubbar

Garnering
2-3 dl grädde.
Färska jordgubbar och choklad i skivor.

Gör så här :
Vispa äggen fluffigt flera minuter
Smält smöret och låt svalna.
Häll i det smälta möret och blanda väl. Blanda torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
Häll upp i rund springform med avtagbar kant ca 24 cm i diameter, smöra och bröda med pofiber och kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten.
Grädda 175 grader i mitten av ugnen ca 20-30 minuter, eller känn med sticka när den är färdig.

Vaniljkräm
Kan med fördel göras dagen innan. Vispa samman alla ingredienser utom smöret i en kastrull och sjud upp (ej koka) tills krämen tjocknar. Ta sedan från spisen och vispa ner smöret bit för bit. Ställ sedan i kylskåp och rör då och då i krämen.

Dela bottnen i 2 delar och bred krämen över nedre delen och sprid sedan de lätt mosade bären över krämen. Lägg försiktigt över den andra delen. Vispa grädden och spritsa eller bred den över tårtan och garnera som här med smält mörk choklad som man breder ut på smörpapper och ställer kallt, bryt sedan lagom bitar av den och garnera med dessa och halverade färska jordgubbar.

©MariannAndersson