Inlägg märkta ‘tillbehör’

Ostpaj – Västerbottenpaj

8 oktober, 2014

DSC_0594Här kommer en jättegod ostpaj eller om man så vill en Västerbottenostpaj!

4-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt smör normalsaltat
1 dl pofiber
1 dl mandelmjöl (kan bytas ut mot 0,5 dl pofiber)
1 msk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
lite salt
1 ägg
0,5 dl grädde

Fyllning:
3 dl grädde (eller 2 dl grädde och 1 dl vatten)
4 ägg
2-3 dl riven smakrik ost typ västerbotten
lite salt och vitpeppar

Gör så här:
blanda torra ingredienser och arbeta ihop det med smöret. Sked brukar funa fint å jobba med. Arbeta ner ett ägg och tillsist grädden.
Tryck ut degen i en pajform och relativt högt upp på kanten.
ställ kallt 30 min, och förgrädda i ca 8-10 minuter i 175 grader.

Vispa upp äggen och ta i grädden och lite kryddor  till fyllningen och vispa samman väl. Rör sedan ner den rivna osten.

Ta ut det förgräddade pajskalet och slå i fyllningen. Grädda vidare i ca 30 minuter, eller tills pajen fått fin färg och har stannat. Lite ”daller” gör inget den sätter sig när den svalnar.

Serveras med fördel till kallrökt lax, räkor eller kräftor.

 

 

Spetskål – Vitkålsgratäng

29 september, 2014

DSC_0620Här kommer det en jättegod gratäng som kan göras  både på spetskål och vitkål!

3-4 portioner

1/2 stort vitkål/spetskål eller 1 litet huvud
1 gul lök
50 gram smör
2 dl grädde
1 dl vatten
0,5 tsk johannesbrödkärnmjöl (kan bytas mot ett ägg)
salt och vitpeppar alt svartpeppar (muskotnöt kan också vara gott)
1 ägg
2 dl riven god smakrik ost

Gör så här:
Dela lök och kål grovt och låt gärna lite tjocka bitar hänga samman. lägg lök och kål i en ugnsfast form.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, vispa ner johannesbrödkärnmjölet och tillsätt vatten och grädde (eller bara grädde om du vill det) och vispa ganska kraftigt. Krydda upp och smaka av styrkan på såsen. Låt koka samman och bli het.
Riv osten grovt och ta undan kastrullen från värmen och låt osten smälta ner och röras samman, och rör sist ner ägget väl.

Slå ostsåsen över kålen och ställ in i ugnen i 175 grader i ca 30-40 minuter, beroende på om kålen är en sommarkål eller vinterkål. Du avgör själv hur mjuk du vill ha kålen. Ev täck formen mot slutet om du gillar mjukt kål så den inte blir jätte bränd.

Passar fint till ex köttfärsbiffar och fläskkotletter.

 

Indiskt vitkålsfräs – curry och spiskummin

24 februari, 2014

DSC_0051Ett helt fantastiskt gott tillbehör till det mesta!
Vitkål fräst med mycket smör och curry och spiskummin, alla ni som tycker om indisk mat ni kommer älska detta!

Ingredienser för 3-4 portioner:
1/2 stort vitkålshuvud
50 smör eller mer
1-2 tsk curry beroende på hettan
0,5 tsk mald spiskmummin
salt och vitpeppar efter smak

Gör så här:
Grovriv vitkålen eller strimla den tunnt.
Fräs vitkålen (ej få färg) i en rejäl klick smör i en järngryta. salta och peppra efter smak. Strö över spiskummin och curryn.
Blanda väl runt och ta i eventuellt mer smör. Låt kålen mjukna under lock ca 5-10 minuter, beroende på om du vill ha tugg eller mer mjuk vitkål.
Serveras till det mesta men här goda gräsbetesbiffar.

 

Dillstuvad ”potatis” – zucchini

26 juni, 2012

Dillstuvad potatis tillhör ju den klassiska husmanskosten, här har jag gjort den  LCHF style dvs byter ut potatisen mot zucchini!
Kålrabbi fungerar fint också att stuva.
Underbart gott till rimmat, korv, stekt och kokt fisk mm mm

ca 4-6 port

ca 500 gram skalad zucchini i potatisbitar
100 gram smör
2-3 dl grädde
salt och peppar
3 msk finklippt dill
ca 0,5 tsk johannesbrödkärnmjöl, guarkärnmjöl eller lite redix

Gör så här:
Koka zucchinin i lättsaltat vatten  i ca 3-5 min.
Smält smöret i en gryta och rör ner grädde, dill och salta o peppra. Vispa ner lite redix för tjockare stuvning.
Låt små puttra några minuter. Häll i väl avrunnen zucchini. Blanda och servera.

©MariannAndersson

 

Torskburgare med tomatröra

4 november, 2011

ca 3-4 port

600 gram torsk
1 liten ekologisk citron rivet skal
1 knippe finhackad gräslök
2 ägg
salt och peppar

Tomatröra:
2 finhackade tomater
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 finhackad charlottenlök

Gör så här:
Torskburgare:
Dela torsken i mindre bitar och lägg dem i en matberedare med knivar, lägg i övriga ingredienser och blanda det till en smet och forma till burgare och stek dem i rejält med smör ca 5 minuter på var sida, eller tills de är färdiga.
Tomatröra: Blanda majonnäs och creme fraiche väl, blanda ner chilisås och den finhackade löken och till sist tomaterna.
Ät och njut!

 

 

Kryddig Blomkålsgryta

13 oktober, 2011

1 stort Blomkålshuvud
50 gram smör eller mer
500 gram krossade tomater
1 stor gul lök
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk cayenneppar
0,5 tsk kanel
1 krm mald nejlika
0,5 tsk kardemumma
3-4 st lagerblad
lite salt och ev en nypa sötrix
Gör så här:
Fräs löken mjuk i redigt med smör och slå över tomatkrosset och tillsätt alla kryddor, låt småputtra undertiden du förbereder blomkålen. Ansa och skär i mindre buketter och koka blomkålen i lättsaltat vatten,  lagom mjuka och sila av vattnet och lägg blomkålen i tomatgrytan och värm hastigt upp igen. Om du är känslig för kryddor, ta hälften och smaka av och krydda upp mer efterhand.
Serveras till stekt eller grillat kött.

 

 

Fetakräm

29 september, 2011

150 gram fetaost
1 dl creme fraiche
100 gram cream cheese
salt och peppar
några rejäla skvättar olivolja

Gör så här:
mosa fetaosten och blanda den väl med CF och cream cheese, krydda upp

 

smakvariationer:
hackade färska myntblad
hackade-mixade kalimata oliver
1-2  pressade vitlöksklyftor

eller blanda fetaosten med 2 dl tjock yoghurt

 

 

Marianns blomkålsgratäng

25 september, 2011

1 blomkålshuvud
50 g smör
3 dl grädde
3 ägg
salt och peppar
paprikapulver och lökpulver
1-2 msk tomatpuré
1-2 dl god riven ost

Gör så här:
1. Smält smör i en ugnsfast form och lägg i skivad blomkål
2. Strö riven ost över blomkålen och vispa samman grädde, ägg och kryddor och häll över
3. Grädda i 175 grader i ca 45 min eller tills blomkålen mjuknat.

Servera till stekt eller grillat kött och fisk
ca 3-4 portioner

 

Enkel limesås till fisk

23 juli, 2011

3-4 portioner:

2 lime saften och lite skal
1 dl grädde
100 g smör

Gör så här

1. Riv lite skal och pressa saften ur limen
2. Häll saft och grädde i en kastrull och koka upp
3. Stäng av värmen på plattan och vispa ner smöret bit för bit, man kan ta mer om man vill ha mer sås till fler personer.

 

God till lax och annan fisk.

 

 

Tzatziki med mynta

28 maj, 2011

3-4 portioner

2-3 dl grekisk eller turkisk yoghurt, creme fraiche går också bra.
5-6 kvistar hackade mynta blad
1/2 liten riven gurka
salt, peppar och lite vitlök
Rejäl skvätt olivolja

Gör så här
Blanda myntan med yoghurten/creme fraichen och krydda.
Riv gurkan och låt den rinna av lite. Väljer du yoghurt bör gurkan läggas på hushållspapper och saltas lite på, då tzatzikin annars blir i lösaste laget. Creme fraiche kan behöva lite vätska. Häll en rejäl skvätt olivolja och blanda väl runt.
Servera  till grillat eller stekt lamm.