Inlägg märkta ‘tips’

Man tager vad man haver…

9 september, 2013

bildSå började ett mail från Kaija en av mina bloggläsare och en flitig bakare av mina recept.
Detta mail vill jag gärna dela med mig av då det Kaija berättar är en viktig sak att veta om…

Hon skriver vidare:
”Skulle göra din Solroslimpa, men hade ingen yoghurt hemma pga att jag igår gjort slut på det när jag bakade andra bröd från din bok…

Det blev ca 2 dl Keso och ca 1-2 msk grädde (för dubbelsats). Dessutom bytte jag hälften av mandelmjölet till malda linfrön. Lade i 2 tsk salt i dubbelsatsen.

Och voila, här är resultatet. Gott även efter mina ändringar 🙂

Ser verkligen fram emot din nya bok också!

Mvh Kaija Marklund i Boden”

Jätte roligt när man skapar egna recept ur mina recept, det är precis så det ska vara!
Man är inte så väldigt låst vid att följa recepten slaviskt. Går alldeles utmärkt att byta vätska mot vilken vätska som helst och även mjölen.

Hur ofta händer det inte att mjölet inte räcker? Man har missat att något av dem snart är slut och baklusten faller på… då gör man just så här som Kaija, man tar ett annat och fyller upp med.
Kaija påpekade också att vitsen med att byta ut lite av mandelmjölet mot linfrön är också för att få ner kolhydratshalten i brödet.

En annan fördel som vill jag upplysa om och det är att också att omega 6 minskar i brödet, vilket heller inte är fel.

Så baka på i ”stugorna” och anamma lite Cajsa Varg tänk!
Eller vi säger hellre, anamma lite KAIJA tänk! 😀

 

 


Vätskan i LCHF-bakning – lågkolhydratsbakning

19 februari, 2013

Bröd ur Baka matbröd med LCHFVätskan i all lågkolhydratsbakning är utbytbar mot annan vätska.
Vätskan i bakningen är oftast vispgrädde, gräddfil, kesella, yoghurt, creme fraiche och cream cheese (färskost) mm
Alla dessa kan bytas ut mot varandra.

Så låt dig inte stoppas av vad som saknas i kylen!

Har du ingen yoghurt hemma funkar det med grädde och vice versa. En viss syra kan försvinna ur brödet ju surare vätska som finns i ingredienserna om det byts ut mot produkt med ingen eller en med mindre surhet.
Gräddfil är ju surare än yoghurt exempelvis. Vilket också är att tänka på ju surare och syrligare produkt ju mer kan man efterlikna surdegsbröd.

Så en viss liten smakföränding kan det ju alltså bli då somligt är surare och syrligare än annat. Det viktiga är andå att vätskemängden hålls för själva bakningen. Även vatten funkar fint. Byter man ut vätska mot vatten kan det vara idé att även tillsätta ett extra ägg och/eller lite fett. Tänka lite som här i länken ”baka mejerifritt”.

Osten i bröden kan alltid uteslutas eller bytas mot vilken annan ost, den finns där för att ge saftighet och smak.
Våga prova förändra och justera lite i recepten, vad gäller val av vätska och också ost.

Lycka till med din bakning!

 

Hej på er alla nya bloggläsare!

20 januari, 2012

Jag kan se att det nu strömmar till många nya bloggläsare, då boken börjar sprida sig lite smått och bloggadress, artiklar och recept ligger ute i media.
Bilden nedan visar en bit ur Midsommarpajen som finns i bakboken.

För er alla nya som gärna vill börja baka hälsosamt, så vill jag härmed lyfta fram lite gamla inlägg och sidor som kan vara bra att läsa och forska i.
Det uppstår alltid massa frågor omkring nya saker och nya sätt att göra tingen på.

Att baka hälsosamt skiljer ju sig inte mot all annan traditionell bakning , den är till och med lättare i många fall!
Exempelvis så ska man aldrig förgrädda en pajbotten, det är bara att trycka ut degen och hälla i fyllningen och grädda ”allt i ett”.
All bakning med kokosmötsmjöl har också en kortare gräddningstid än vetemjölsbakning. Kan till och med kallas miljövänlig, då det går åt mindre energi till gräddningen.

Vill du börja baka med kokosnötsmjölet och lchf-sötningsmedel så kan jag rekommendera att handla på LCHF butiken där finner du mycket bra och rena lchf-produkter . Plushälsa har en hel lchf-kategori för olika LCHF produkter. Tillhör du dem som gärna handlar på Bodystore så har de också våra bak-produkter och en massa annat bra å ha. Vill du ha koll på min blogg och när jag lägger ut nya recept? Regga dig här kvickt och lätt på Bloglovin!

Vill du köpa boken (glöm inte kampanjkoden bakalchf i kassan för att få boken till 129 kr) och börja baka hälsosamt så kan jag rekommendera er att läsa några inlägg:
*Vad behöver jag för att börja baka ur bakboken?
* Kokosnötsmjölet
* LCHF godkända sötningsmedel
* Hälsosambakning finns det?
* Bakverk kan det vara mat?

Sedan vill jag bara berätta för alla nytillkomna att man gärna får fråga mig i kommentarer eller via kontaktformuläret, jag svara alltid och så fort jag kan och hinner. Upplever någon att man inte får svar via kontaktforumläret så beror det oftast på att man lämnat felaktig mailadress. Så var noga med att du fyller i rätt mail så jag kan svara.
Sedan om andra bloggläsare vill och kan svara och hjälpa andra tillrätta här på bloggen, så uppskattas det mycket!

Gott baknöje och god läsning på bloggen!

Tipsa mig!

12 november, 2011

Hejsan alla goa bloggläsare!

Jag skulle vilja skicka bakboken till ett gäng mer eller mindre positiva människor.

All reklam är ju reklam sägs det…

Men till vilka?

Vilka har ett behov av att förstå att det nu går att baka hälsosamt?
Både kända journalister, matkreatörer på tv och kända bloggare. Jag har gjort en egen liten minilista men…

Vilka skulle ni se fick denna förståelsen att LCHF inte bara är ost, nötter och oliver? Eller för den delen fryst kokosfett istället för glass…

För en som är självskriven är väl Anna Bäsén?

Så nu brainstormar vi!

Ps. jag förfogar över ett väldigt litet antal böcker och kan inte dela ut bok till ”bättre behövande” eller privatpersoner, alla de får köpa boken precis som alla andra får göra. Dock kommer bloggläsarna få den till ett specialpris. ds.

 

Ostchips recept och tips

22 augusti, 2011

Nu har jag sammanställt lite olika tips som kommit in på både bloggen och på Facebook. Fler  gör ju på samma sätt med samma ostar.

Många jätte fina tips har kommit och här får ni alla läsa allt. Vill också tacka alla som bidragit till detta! 🙂

Inkommer det fler bra tips så kommer jag påföra dem i detta inlägg.

Ostar som nämns är:
Åseda gräddost, Sture ost, parmesan, svartost, västerbottenost, prästost, brännvinsost, boxholmsostar och hårdost med chiliflingor i.

Olika sätt att tillaga osten är:
1. Lägg upp ostskivor på bakplåtspapper klädd plåt i 200 grader i 10-15 minuter.
2. Riva osten och lägga den i små kullar,  175 grader i ca 10 min
3.  Doppa ost chipsen i tzatsiki
4. Krydda med oregano innan gräddning
5. Vispa upp två äggvitor till marängskum, blanda i rejält med riven ost. klicka ut på plåt o grädda som vanligt ca 200 grader. Blir jättegoda ostplättar till tex soppa eller tacos.
6. Ta en skiva, forma en boll (alla ungefär lika stora) och lägg på bakplåtspapper, mellanrum för plats att flyta ut förstås, grädda i 175 grader mitten av ugnen ca 10 minuter, tills de fått fin färg.
7. Rör ner hackad gräslök i Philadelfia ost. När chipsen kallnat brer man ett ganska tunt lager och lägger ett chips ovanpå, jättegott till ett glas rött.
Eller som tilltugg till fisksoppa, räkor eller till kräftorna !

Andra tips: Alla ostar får inte färg och därför bör man kolla dem så de inte är färdiga ändå. Billiga ostar tenderar att inte fungera lika bra.

 

 

Nillas tips på att frysa in det ljusa rostbrödet

18 juni, 2011

Nilla59 på kolhydrater.ifokus.se har ett jätte bra tips på hur man fryser in bröd bäst.  Mitt ljusa rostbröd skivade och styckfrös hon in på en bricka med bakplåtspapper över natten och sedan var det bara att lägga dem i en plastpåse. Om man tar papper i mellan så är det risk att de ändå fryser fast i varandra och sen slipper man slösa papper. Sedan är det bara att ta fram och rosta eller göra varma mackor i den mängd man önskar!

Tack Nilla!

 

 

 

Önskekaka?

12 juni, 2011

Jag har fått fler förfrågningar om diverse kakor och tårtor som folk saknar och skulle vilja kunna baka  med LCHF-ingredienser.
Mer eller mindre beställningar på ”gör om den här kakan, den var min favorit, den bakade alltid min mamma/mormor/farmor osv.”

Här i kommentarerna får ni gärna önska er
vilka recept ni skulle vilja kunna lchf-baka!

Jag kan inte garantera att alla blir bakade, en del går bara inte att göra om…

Edit: ser ut som höstens experiment börjar strömma in! TACK alla som bidrar!