Inlägg märkta ‘tomat’

Fiskgryta med tomat och vitt vin

8 december, 2011

3-4 port

ca 600-800 gram torsk
1/2-1 st  skivad purjolök
smör
250 gram krossade tomater + någon msk tomatpuré
1 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
salt, peppar och färsk eller torkad basilika

ev lite skivad zucchini, eller buketter av broccoli

Gör så här:
Fräs purjon mjuk i smöret, slå på tomaterna, creme fraichen och vittvin. Krydda med salt och peppar och lägg i basilikan.
Låt få ett uppkok. Lägg i torsken i mindre bitar och låt det hela koka i ca 5-10 min.
Lägg eventuellt i skivad zucchini ( eller andra grönsaker) om du önskar en ”allt i ett gryta”.

 

 

Ratatouille

26 november, 2011

Till 4-6 personer behövs
2 hackade gula lökar
1 grovhackad zucchini
1 grovhackad aubergine
2 grovhackade paprikor i olika färger
1- 1,5 dl krossade tomater

krydda med salt, peppar, lite timjan, lite franska örtkryddor och en doft vitlökspulver och gärna 2 lagerblad. Fyll på med lite olivolja till då auberginen suger.

Gör så här:

Fräs löken i  rikligt med olivolja och ta sedan i grönsakerna och låt fräsa med, slå sist i tomatkrosset, krydda. Låt puttra under lock i 20 minuter.

Väldigt gott till en stekt gräsbetesbiff! Glöm ej att ringla extra olivolja över vid serveringen.

 

Saffransdoftande kycklinggryta

24 november, 2011

3 kyckling filéer gärna bosarps stora fileer
smör
1 hackad gul lök
2-3 dl creme fraiche eller smetana
250 gram krossade tomater  och någon msk tomatpuré
salt och peppar
1 påse saffran
Gör så här.
Dela filéerna i mindre bitar eller strimla dem. Fräs dem i smör, snåla inte med smöret och  sedan ta i löken att fräsa med.  Ta i creme fraiche eller smetana och krydda upp.
Häll i tomaterna och låt allt puttra i 10 min, eller tills kycklingen är klar.
Serveras med en krispig grönsallad.

 

Köttfärsbiffar i het tomatsås

9 november, 2011

ca 4 port

Biffarna:
700 gram gräsbets köttfärs
1 finriven gul lök och ev 1 pressad vitlöksklyfta
1 ägg
salt och peppar

Tomatsås:
3-500 gram krossade eller passerade tomater
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad röd paprika
1 finhackad röd chili
salt och peppar

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till biffarna väl och forma biffar ca 6-8 st. Stek dem i smör ca 3 min på var sida att de får färg och lägg upp dem på fat så länge. Fräs löken i i samma smör som biffarna och lägga gärna på ett par extra rediga klickar. Häll över tomaterna och , paprikan och chilin.
Salta och peppra. Lägg sedan i biffarna och låt det hela puttra i ca 10 minuter.

Serveras som det är, eller ta lite grönsallad till.

Stifado – grekisk köttgryta

30 oktober, 2011

På mitt vis:

1- 1,5 kg grytbitar från gräsbeteskött
Smör
250 gram passerade tomater eller 2 dl vatten + 0,5 dl tomatpuré
1 -1,5 dl dl rött vin
5-7 små lökar eller 2-3 st stora grovt delad gul lök
1-2 vitlöksklyftor hackade
1 kanelstång eller knappt 1/2 tsk kanel
2-3 lagerblad
1 krm mald nejlika
2 tsk oregano

ev vispa ner lite redix  när ca 20 min är kvar av koktiden och ringla olivolja rikligt över grytan vid servering

Gör så här:
Stek grytbitarna och salta och peppra, slå över passerade tomater och vin. Lägg i övriga kryddor och löken. Låt puttra i bortemot 2 timmar eller mer, ju längre tid ju mörare kött. Servera med en grekisk sallad!

 

 

Köttfärsgulasch – allt i ett gryta

6 augusti, 2011

Ingredienser:

500 g köttfärs, gärna gräsbetes
1-2 grovt hackade gula lökar
ca 200 g passerade tomater och 3 msk tomatpuré
2 paprikor av valfri färg i bitar
1 liten zucchini i bitar
Salt och peppar
lite vitlökspulver
paprikapulver
chilipulver
cayennepeppar

Gör så här:

1. Fräs färs och lök i smör (inte snåla med smöret)
2. Lägg i paprikorna att fräsa med en kort stund.
3.  Häll på tomaterna och krydda.
4. Lägg sedan i zucchini och låt puttra i 5 minuter.
5. Smaka av och ev krydda mer. Serveras med rediga klickar kall creme fraiche eller turkisk yoghurt

Smaklig måltid!

 

Medelhavs-köttfärssås

15 juni, 2011

4 portioner

Ingredienser:

1 kg köttfärs gärna gräsbetes
2 gula lökar
250 g krossade tomater
salt, peppar, vitlök, timjan och basilika
ev 2 dl grädde
smör till stekning

Gör så här
Fräs köttfärsen i smör i en järngryta/stekpanna, ta i löken och låt den fräsa med en stund. Krydda upp och smaka av. Häll på de krossade tomaterna och grädden. Låt småputtra i ca 5 minuter.

 

 

Snabblagad fisksoppa

7 maj, 2011

2 portioner

Ingredienser:
500 g fisk, här är det torskryggar i bitar
1 purjolök
2-300 g krossade tomater
50 g smör
salt o peppar
timjan
basilika färsk och torkad
1 dl creme fraiche

Gör så här
Fräs grovt skivad purjolök i smöret, slå på de krossade tomaterna och creme fraiche. Krydda upp och smaka av. Lägg sedan i fiskbitarna och låt dem småputtra i ca 5 minuter. Klart!

 

 

Frikadeller i tomatsås

29 april, 2011

2 portioner

Ingredienser:
4-500 g köttfärs, gärna gräsbetes
1 riven gul lök
2 ägg
1 dl grädde
salt o peppar
1 msk koriander
1/2 msk spiskummin

Tomatås:
500 g krossade tomater
2 dl grädde
salt o peppar
1 msk oregano
1 msk basilika

Gör så här:

Häll tomatkross, grädde och kryddor i en gryta gärna av järn.
Blanda frikadellsmeten, den ska vara lite lösare än vanlig köttbullsmet.
Koka upp tomatsåsen och lägg i lagom små/stora köttbullar i såsen, låt koka i ca 10 minuter.
Se till att köttbullarna är täckta rätt väl av såsen, annars fyll upp med mer grädde eller vatten.

Servera gärna med någon grön grönsak.

 

 

Medelhavsröra till grillat/stekt

19 april, 2011

2-3 portioner
Ingredienser:
2 dl creme fraiche
100 g fetaost
4 soltorkade tomater
färsk basilika
salt o peppar
2 msk olivolja

Gör så här:
Mosa feta osten och blanda den väl med creme fraichen, krydda med salt och peppar, häll i olivoljan. Grov hacka tomat och basilika och blanda ner det i röran.
Servera till grillat eller stekta lammkotletter/fläskkotletter. Stek och eller marinera gärna kotletterna i kryddor som torkad basilika, salt o peppar och lite vitlök.
Ringla över olivolja vid serveringen.
Självklart är det supergott med en grekisk sallad till, denna dag blev det vad frysen hade att bjuda på dvs blandade grönsaker, det funkar också.