Inlägg märkta ‘torsk’

Krämig fiskgratäng med medelhavskryddor

22 februari, 2012

1 kg torskfilé eller annan vit fisk
smör
1/2 purjolök i strimlor
3 tomater i skrivor
salt o peppar
3 dl grädde
100 gram creme cheese
0,5 dl tomatpuré
rejält med timjan och basilika

Gör så här:
Lägg ut tinad eller färsk fisk i en ugnsfast form. Lägg över strimlad purjo och skivad tomat och toppa med lite smörklickar.
Koka upp grädden med tomatpurén och vispa, lägg i medelhavskryddorna och färskosten, vispa till en krämig sås.
Häll denna över fisken och gratinera i ugnen i 175-200 grader ca 20-25 min, eller tills fisken är klar.

Krispig grönsallad är gott till.

 

 

br /

Krämig räksås till torsk

23 januari, 2012

800 gram torskryggar eller annan vit fisk, gärna krokfångad
salt och 8-10 svartpepparkorn

Räksås:
50 gram smör
2 dl creme fraiche eller smetana
50g cream cheese
1 litet knippe finhackad dill
200-300 gram frysta lätt tinade räkor
salt, peppar, några stänk cayennepeppar, 0,5 tsk paprikapulver, lite lökpulver

färsk bladspenat

Gör så här:

Koka upp vattnet med salt och svartpepparkorn, lägg i fisken att sjuda tills den är klar ca 8-10 min.
Såsen: Smält smöret och ta i Creme Fraichen och cream cheesen, låt sjuda upp. Ta i kryddorna och dill, ge såsen ett rejält uppkok. Lägg i räkorna låt dem bara bli varma, de får inte koka då blir de torra och sega.

Servera gärna med färsk bladspenat!

 

 

Fisk i ugn med fetaörtsås

19 januari, 2012

4 port
1 kg vit fiskfilé eller ryggar
3 dl creme fraiche
150 gram fetaost
1/2 pkt frysta franska örter
lite lökpulver, salt och peppar

Gör så här:

Mosa fetaosten och blanda den med creme fraiche och kryddorna.
Lägg ut fiskefileérna i en ugnsfast form och bred fetablandningen över fisken.
Sätt in den i ugnen 200 grader i ca 25 min, eller tills fisken är färdig.

Servera som här med smörfräst zucchini kryddade med lite salt o peppar och rosmarin, och lite extra smör om det behövs till fisken.

 

Torskburgare med tomatröra

4 november, 2011

ca 3-4 port

600 gram torsk
1 liten ekologisk citron rivet skal
1 knippe finhackad gräslök
2 ägg
salt och peppar

Tomatröra:
2 finhackade tomater
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 finhackad charlottenlök

Gör så här:
Torskburgare:
Dela torsken i mindre bitar och lägg dem i en matberedare med knivar, lägg i övriga ingredienser och blanda det till en smet och forma till burgare och stek dem i rejält med smör ca 5 minuter på var sida, eller tills de är färdiga.
Tomatröra: Blanda majonnäs och creme fraiche väl, blanda ner chilisås och den finhackade löken och till sist tomaterna.
Ät och njut!

 

 

Dragondoftande torskgryta

17 oktober, 2011

ca 3 portioner

600 gram torskryggar eller filé
3 dl grädde eller creme fraiche/smetana
ev lite redix
3 msk krossad torkad dragon eller ett knippe hackad färsk + lite torkad dragon
salt och peppar

Gör så här
Salta och peppra på torsken. Häll grädden i en gryta och vispa ner kryddorna och ev redix, koka upp.
Dela torsken i i mindre bitar och låt de puttra i ca 5-8 min i dragonsåsen. Klart!
Serveras med fördel till broccoli.

 

 

 

Min spanska fisksoppa

16 september, 2011

Till den underbart goda fisksoppan behöver du:
50 g smör
1/2 grov hackad isbergsallad
2 grovt hackade gul och röd paprika
1 stor eller 2 små hackade gula lökar
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 dl creme fraiche
1-2 dl vitt torrt vin ( går bra med lite pressad citron också)
3-4 dl vatten med grönsaksbuljong, gärna biofoods eller fiskbuljong
500 g torsk i bitar eller blandad fisk, ex lax, kolja eller torsk
1,5 dl riven god ost
1 dl skalade räkor

Gör så här:

Smörfräs alla grönsakerna lite lätt, slå på creme fraiche, vitt vin och  buljongen, salta och lägg i fiskbitarna. Låt småputtra i ca 8-10 minuter.  Stäng värmen och lägg i riven ost och blanda försiktigt runt och därefter räkorna. Servera. Låt aldrig räkor koka då blir de sega.

Kokt torsk i äggsås

11 september, 2011

Ingredienser:

600-800 g krokfångad torskrygg
salt och svartpepparkorn

äggsåsen:
2 dl grädde
3-4 hackade hårdkokta ägg
1 dl av fiskspadet
ev lite redix, johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl för tjockare sås
salt och vitpeppar

Gör så här:

Koka upp ca 1-1,5 l vatten med salt och svartpeppar korn. Lägg i fisken och sjud den i ca 10 min.
Häll upp grädden i en liten kastrull och vispa ner lite redix om du vill krydda med salt och lite nymalen vitpeppar, lägg i de hackade äggen och 1 dl av fiskspadet, rör fösiktigt.

Servera!

 

 

Lax/torsk-burgare med sting

11 juni, 2011

4-5 portioner

Ingredienser:
1 kg blandad torsk och lax
3 ägg
rivet skal från 2 lime
salt och peppar
1-2 finhackade chilifrukt
3-4 st strimlad salladslök

Gör så här
Lägg väl tinad eller färsk fisk i bitar i en matberedare, ta i alla andra ingredienser och mixa någon minut.
Ta upp en lagom mängd och forma burgare och stek på mellanvärme i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera med ex kryddgrönsås och grönsaker.

 

 

Marianns Laxburgare

19 maj, 2011

3-4 portioner

Ingredienser:
500g lax
200 g torsk
2 ägg
1 citron, rivet skal och saft
1 rejält knippe gräslök
salt och peppar

Gör så här
Dela väl tinad lax och  torsk i något mindre bitar, lägg dem i en matberedare.
Knäck två ägg över, klipp gräslöken och riv skalet av en liten citron över och pressa ur saften och häll över, salta och peppra. Mixa lite snabbt, inte för länge så det blir för finfördelat.
Stek på mellan värme och ganska länge ca 7-10 minuter på varje sida.

 

 

Gräddkokt torsk – snabblagat

1 maj, 2011

3 portioner

Ingredienser:
600-700 g torskrygg eller annan vit fisk, filé går också bra.
2 grovt hackade gula lökar
3 dl grädde
50 g smör
salt o peppar

Gör så här:
Låt löken mjukna något i smöret i en gryta, bör ej brännas/stekas.
Häll sedan på grädden och krydda.
Lägg sedan i fiskbitarna att sjuda/små puttra klart i såsen, ca 5-10 min.

Servera med kokt blomkål eller annan grönsak.