Inlägg märkta ‘vanilj’

Vaniljglass med rabarberkompott

27 maj, 2011

4-6 portioner

Ingredienser:
6 dl grädde
3 äggulor
1 vaniljstång
2 msk Bakery+

Rabarberkompott:
400 g rabarber
2 msk bakery+
1 dl vatten eller 1 dl torrt vitt vin

Gör rabarberkompotten så här
1. Ansa och skiva rabarbern i ca 2 cm bitar.
2. Häll på sötning och vin eller vatten
3. Låt detta koka upp under försiktig omrörning, låt koka  i ett par-tre minuter. Rör försiktigt om man vill ha lite bitar kvar. Låt sedan svalna under lock.

Gör glassen så här
1. Sjud halva mängden grädde  med sötning och fröna ur urkärnade vaniljstängerna, lägg i stängerna också. Låt sjuda några minuter. Låt svalna något med stängerna kvar. Häll sedan i resterande grädde och ta bort stängerna.
2. Vispa gulorna och ta i lite av den av svalnade grädden, blanda väl.
3. Ta gulorna i grädden och ställ tillbaka på spisen, vispa och sjud vidare. Får ej koka. Sjud tills det tjocknar något. Ställ sedan kastrullen kallt, gärna över natt.

Glassmaskin:
Förbered en förvaringsburk som får ligga i frysen en stund och ställ serveringsskålarna i kylen. Häll sedan smeten i glassmaskinen och veva i sakta mak i ca 15-20 minuter. Häll upp i förvaringsburk eller servera genast.

I frysen:
låt glassen frysa i minst 4 timmar och rör ca 1 gång i halvtimmen.

Servera den kalla glassen med småljummen raberberkompott!

Tips: Frys vitorna.  Kompotten funkar utmärkt som sylt på en rostad skiva ljust bröd.

 

©MariannAndersson

 

Vaniljpulver och vaniljstång

15 maj, 2011

Tänkte berätta lite om vaniljstänger och vaniljpulver och när man använder vad.

Vaniljstänger är ju mer färska och mjuka, ska bevaras i sin burk om man bara använder halva stången.
Dessa används med fördel då man ej önskar att desserten eller sås/kräm ska bli brun. Exempelvis vaniljglass, vaniljsås och kräm. Du hittar dessa bland bakprodukter i matvaruaffären, eller bland kryddor i bamseburkar hos City Gross

Däremot passar vaniljpulver utmärkt i kakor och dylikt. Vaniljpulver är ju mer koncentrerat då fröna är torkade och därmed mindre (pulver), och färgar därför allt lite brunt där man vill ha en tydlig vaniljsmak, ex i vaniljsås eftersom man då tar ganska mycket av produkten, ca 1/2 till nästan 1 tsk. Detta vaniljpulver hittar man i välsorterade matvaruaffärer, bland bakprodukter.

Detta vaniljpulver saluförs av LCHF-butiken på nätet.
man kan ju passa på när man ändå handlar annat där kanske.

 

Gott baknöje!