Inlägg märkta ‘vitkål’

Spetskål – Vitkålsgratäng

29 september, 2014

DSC_0620Här kommer det en jättegod gratäng som kan göras  både på spetskål och vitkål!

3-4 portioner

1/2 stort vitkål/spetskål eller 1 litet huvud
1 gul lök
50 gram smör
2 dl grädde
1 dl vatten
0,5 tsk johannesbrödkärnmjöl (kan bytas mot ett ägg)
salt och vitpeppar alt svartpeppar (muskotnöt kan också vara gott)
1 ägg
2 dl riven god smakrik ost

Gör så här:
Dela lök och kål grovt och låt gärna lite tjocka bitar hänga samman. lägg lök och kål i en ugnsfast form.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, vispa ner johannesbrödkärnmjölet och tillsätt vatten och grädde (eller bara grädde om du vill det) och vispa ganska kraftigt. Krydda upp och smaka av styrkan på såsen. Låt koka samman och bli het.
Riv osten grovt och ta undan kastrullen från värmen och låt osten smälta ner och röras samman, och rör sist ner ägget väl.

Slå ostsåsen över kålen och ställ in i ugnen i 175 grader i ca 30-40 minuter, beroende på om kålen är en sommarkål eller vinterkål. Du avgör själv hur mjuk du vill ha kålen. Ev täck formen mot slutet om du gillar mjukt kål så den inte blir jätte bränd.

Passar fint till ex köttfärsbiffar och fläskkotletter.

 

Indiskt vitkålsfräs – curry och spiskummin

24 februari, 2014

DSC_0051Ett helt fantastiskt gott tillbehör till det mesta!
Vitkål fräst med mycket smör och curry och spiskummin, alla ni som tycker om indisk mat ni kommer älska detta!

Ingredienser för 3-4 portioner:
1/2 stort vitkålshuvud
50 smör eller mer
1-2 tsk curry beroende på hettan
0,5 tsk mald spiskmummin
salt och vitpeppar efter smak

Gör så här:
Grovriv vitkålen eller strimla den tunnt.
Fräs vitkålen (ej få färg) i en rejäl klick smör i en järngryta. salta och peppra efter smak. Strö över spiskummin och curryn.
Blanda väl runt och ta i eventuellt mer smör. Låt kålen mjukna under lock ca 5-10 minuter, beroende på om du vill ha tugg eller mer mjuk vitkål.
Serveras till det mesta men här goda gräsbetesbiffar.

 

Röd- och vitkålssallad med yoghurtdressing

11 december, 2011

300 gram finstrimlad rödkål
300 gram finstrimlad vitkål

Vill du göra salladen lite ”julig” så hacka ner lite valnötter!

Yoghurtdressing:
2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
1 tsk torr vermouth ( kan uteslutas)
1 msk citronjuice
salt, vitpeppar och lite cayennepeppar

Gör så här:

Hyvla röd och vitkålen med osthyvel och blanda väl runt i en stor skål.
Servera den med dressingen bredvid eller rör samman allt till en krämig sallad.

Serveras till stekt eller grillat nöt/fläskkött eller kyckling.

 

 

Pannbiffar med stuvad vitkål

9 augusti, 2011

Ingredienser:

500 g köttfärs
1-2 finhackade gula lökar
1 dl grädde
1-2 ägg
salt och peppar

Vitkålsstuvning:
1/2 litet grovt hackad vitkålshuvud
vatten
2 dl grädde
salt och peppar’
smörklickar

Gör så här:

1. Blanda färs med övriga ingredienser väl och forma runda biffar.
2. Stek dem på mellanvärme tills de är klara. Det är gott om de är lite lätt rosa inuti, då blir de inte så torra.
3. Lägg den grovt hackade vitkålen i en gryta med lättsaltat vatten som täcker den nästan.
4. Koka dem mjuka och slå sedan av vattnet.
5. Häll grädden i en kastrull och krydda, häll sedan i vitkålen och rör runt. En redig smörklick i gör susen!

ÄT!

Kålgryta

18 maj, 2011

2 portioner

Ingredienser:
1/2 litet vitkålshuvud
4-500 g köttfärs
Salt och nymalen svartpeppar
Smör att steka i

Gör så här
1. Ta i en redig klick smör i en gjutjärnsgryta och fräs vitkålen rätt hårt, det är gott när den får lite färg.
2. Ta i en redig klick smör i stekpanna och fräs där köttfärsen, krydda.
3. När kålen fått lite färg och och färsen har fräst en stund häller man över färsen i grytan, slår på ca 1 dl vatten och lägger locket på. Låt koka i 5 minuter eller tills kålen är så mjuk/hård du vill ha den. Färskt vitkål går fortare än vinterkålen. Servera ev med lite frysta eller färska lingon.

Detta är en snabb ”kålpudding”! Middagen klar på 15 minuter.