Inlägg märkta ‘zucchini’

Dillstuvad ”potatis” – zucchini

26 juni, 2012

Dillstuvad potatis tillhör ju den klassiska husmanskosten, här har jag gjort den  LCHF style dvs byter ut potatisen mot zucchini!
Kålrabbi fungerar fint också att stuva.
Underbart gott till rimmat, korv, stekt och kokt fisk mm mm

ca 4-6 port

ca 500 gram skalad zucchini i potatisbitar
100 gram smör
2-3 dl grädde
salt och peppar
3 msk finklippt dill
ca 0,5 tsk johannesbrödkärnmjöl, guarkärnmjöl eller lite redix

Gör så här:
Koka zucchinin i lättsaltat vatten  i ca 3-5 min.
Smält smöret i en gryta och rör ner grädde, dill och salta o peppra. Vispa ner lite redix för tjockare stuvning.
Låt små puttra några minuter. Häll i väl avrunnen zucchini. Blanda och servera.

©MariannAndersson

 

Fransk ”potatis”sallad

17 maj, 2012

”potatis” använder jag  zucchini istället

Ingredienser:
1 stor  zucchini i ”potatis” bitar
1 finhackad rödlök
smör

Dressing:
2 msk vinäger
3 msk olivolja
1-2 msk grovt hackad kapris
1 tsk fransk senap
salt o peppar
0,5 dl finhackad persilja

Gör så här:
Fräs zucchini och lök lätt i smör, låt kallna helt.
Blanda ihop dressingen, slå den kall över den kalla zucchiniblandningen och blanda försiktigt runt.
Servera den kall till grillat.

 

Ratatouille

26 november, 2011

Till 4-6 personer behövs
2 hackade gula lökar
1 grovhackad zucchini
1 grovhackad aubergine
2 grovhackade paprikor i olika färger
1- 1,5 dl krossade tomater

krydda med salt, peppar, lite timjan, lite franska örtkryddor och en doft vitlökspulver och gärna 2 lagerblad. Fyll på med lite olivolja till då auberginen suger.

Gör så här:

Fräs löken i  rikligt med olivolja och ta sedan i grönsakerna och låt fräsa med, slå sist i tomatkrosset, krydda. Låt puttra under lock i 20 minuter.

Väldigt gott till en stekt gräsbetesbiff! Glöm ej att ringla extra olivolja över vid serveringen.

 

Marianns Zucchinikaka – ”morotskaka”

28 september, 2011
Här kör jag zucchini istället för morot, funkar precis lika bra om inte bättre ;)
Ingredienser:
6 ägg
2 msk Bakery+ sötning
150 g smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 1/2 msk kanel
1 1/2 msk malen kardemumma
3 tsk bakpulver
ca 125 g grovriven zucchini
Glasyr/topping:
200 g cream cheese
100 g mjukt osaltat smör
1 msk Bakery+
ev några skvättar citron
Gör så här:
1. Smält smöret och vispa äggen fluffigt och häll i smöret och grädden, blanda väl. Rör ner grovriven zucchini.
2. Blanda alla de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
3. Häll den i en smord och pofiberbröad rund springform ca 22 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 min. Låt svalna.
Topping:
1. Blanda alla ingredienser väl med varandra och bred den sedan över den avsvalnade kakan.

©Mariann Andersson

 

 

 

Köttfärsgulasch – allt i ett gryta

6 augusti, 2011

Ingredienser:

500 g köttfärs, gärna gräsbetes
1-2 grovt hackade gula lökar
ca 200 g passerade tomater och 3 msk tomatpuré
2 paprikor av valfri färg i bitar
1 liten zucchini i bitar
Salt och peppar
lite vitlökspulver
paprikapulver
chilipulver
cayennepeppar

Gör så här:

1. Fräs färs och lök i smör (inte snåla med smöret)
2. Lägg i paprikorna att fräsa med en kort stund.
3.  Häll på tomaterna och krydda.
4. Lägg sedan i zucchini och låt puttra i 5 minuter.
5. Smaka av och ev krydda mer. Serveras med rediga klickar kall creme fraiche eller turkisk yoghurt

Smaklig måltid!

 

Grekisk köttfärslåda

1 augusti, 2011

3-4 personer

500 g köttfärs, gärna gräsbetes
1-2 hackade gula lökar
ca 200 g passerade tomater
2 dl grädde
2 ägg
ca 150 g fetaost
valfri mängd svarta oliver
1 liten tärnad zucchini
salt o peppar
vitlök
oregano
basilika
lite mynta ca 8 blad

Olivolja

Gör så här

1. Fräs lök, tärnad zucchini och färs i smör (inte snåla ;) ).Krydda.
2. Vispa samman passerade tomater och grädde. Vispa sedan ner 2 ägg och blanda i hackad mynta.
3. Lägg köttfräset  i en väl form och häll över äggstanningen.
4. Grädda i ugn 175-200g i ca 20 minuter.

ringla gärna över en olivolja vid serveringen

 

 

Grillspett och min Rhode Island-sås

6 juni, 2011

3-4 portioner

Spetten:
ca 1 kg grillbitar av gräsbeteskött
Paprikor av olika färg i bitar
Röd lök i bitar
Champinjoner
Zucchini i bitar

 

Marinad:
Olivolja
Salt och peppar
Lökpulver
Vitlökspulver
Paprikapulver
Chilipulver

Rhode Island-sås:
2 dl smetana eller creme fraiche
1 dl majonnäs
3 msk tomatpuré
lite salt, peppar, chilipulver och lökpulver
1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här

Lägg köttbitarna i marinaden gärna i minst 5 timmar.
Trä sedan upp lite av varje på spetten och pensla med överbliven marinad, grilla.
Servera med en krispig sommarsallad och Rhode Island sås

 

 

Grillkväll

3 juni, 2011

Sommarvärmen är här och långhelg, då är ju grillkväll nästan ett måste.

Vi hämtade en 4 kg gräsbetes-grillåda i onsdags och ur den tog vi ryggbiffar och la i marinad med olivolja, salt, peppar, paprikapulver, lökpulver, och chilipulver.
Gjorde min ”potatis”sallad och serverade en god grönsallad till, + ett glas Valréas… Äkta naturligt rött vin som rekommenderas av Äkta Vara.

Avslutade kvällen med en jordgubbsdröm, mitt recept på rabarberdröm fast med skivade jordgubbar istället.

Kan livet bli mycket bättre?

Nu lär det bli mycket jordgubbar framöver, man måste ju passa på när det är säsong!

 

 

Köttgryta med paprika

1 juni, 2011

4 portioner

Ingredienser:
800 g grytbitar nöt gärna gräsbetes
3 gula lökar
2-3 paprikor av olika färg
2 zucchini
1 chili
2-3 dl creme fraiche eller smetana
Smör
Salt, peppar, paprikapulver och vitlök

Gör så här
Fräs grytbitarna i smöret och krydda upp. Grovhacka löken och låt den fräsa med en stund.
Grovhacka chilin och lägg i. Häll sedan på någon dl vatten och låt detta små puttra på låg värme i ca 1-2 timmar, ju längre tid ju mörare kött.
När det återstår ca 30 minuter av koktiden, blanda ner creme fraichen och sedan tar du i de grovt hackade paprikorna och vänder ner dem och tillsist lägger du över de skivade zucchinisarna och låter grytan puttra de sista 30 minuterna.

Tips: Ta rött vin i stället för vatten.

Klassisk potatissallad – zucchinisallad

5 maj, 2011

2-3 portioner

Ingredienser:
1 stor skalad och tärnad zucchini
1/2 finhackad purjolök
30 g smör
1/2 dl majonnäs
2 dl gräddfil eller creme fraiche
1-2 msk fransk senap
1 tsk hackad kapris
salt och peppar

Gör så här
Fräs försiktigt zucchini och purjo i smöret, salta och peppra lite, det får INTE få färg,  låt de bara mjukna något lite och ta upp och låt de kallna.
Blanda gräddfil eller creme fraiche med majonnäs, senap och kapris, blanda sedan ner det helt avsvalnade zucchinifräset.

©Mariann Andersson

Servera till grillat eller som jag denna gång till stekta lammkotletter och smörfrästa champinjoner.